Αγνωστες ιστορίες: Είναι αλήθεια ότι τα ψηλοτάκουνα παλιά τα φορούσαν οι άνδρες;
NewsroomΝαι, κι αν θέλετε το πιστεύετε αλλά αρχικά είχαν σε εκτίμηση τα ψηλοτάκουνα για πρακτικούς λόγους. Οι Πέρσες στρατιώτες φορούσαν φαρδιά τακούνια για να πατούν σταθερά όταν ανασηκώνονταν στους αναβολείς τους για να σημαδέψουν με το τόξο και να εξαπολύσουν το βέλος με ευστοχία. Το 1599, ο ηγεμόνας της Περσίας σάχης Αμπάς Α΄ έστειλε την πρώτη διπλωματική αποστολή του στην Ευρώπη. Ως επακόλουθο, το ενδιαφέρον για τον περσικό πολιτισμό εξαπλώθηκε και οι Ευρωπαίοι αριστοκράτες άρχισαν να φοράνε τακούνια για να φαίνονται αρρενωποί όπως οι Πέρσες ιππείς.
Καθώς η μόδα των τακουνιών διαπέρασε όλα τα κοινωνικά στρώματα, οι αριστοκράτες αντέδρασαν αυξάνοντας κι άλλο το ύψος των παπουτσιών τους σε σημείο να είναι τελείως άβολα. Αυτό υπογράμμιζε τον πλούτο και το κύρος εκείνου που τα φορούσε, δείχνοντας ότι δεν είχε ανάγκη να δουλεύει στα χωράφια ούτε να περπατά πολύ. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο ζήτημα κύρους – πολλοί άνδρες, όπως ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ΄, φορούσαν ψηλά τακούνια για να προσθέτουν μπόι. Επί Λουδοβίκου, τα ψηλά τακούνια έγιναν πιο περί- τεχνα και τα κόκκινα τακούνια ήταν δημοφιλή στο ανάκτορο των Βερσαλλιών, ενώ ο Άγγλος βασιλιάς Κάρολος Β΄ τα υιοθέτησε στην αυλή του κατά την Παλινόρθωση.
Επειδή οι γυναίκες ήθελαν να δείχνουν πιο αρρενωπές άρχισαν να φορούν κι εκείνες ψηλοτάκουνα. Όμως στη διάρκεια του Διαφωτισμού η ανδρική μόδα έγινε πιο απλή και πρακτική και τα τακούνια έγιναν συνώνυμο της θηλυπρέπειας. Σύντομα στα μάτησαν να τα φοράνε και οι γυναίκες, κι έτσι εξα φανίστηκαν μέχρι τον 19ο αιώνα.
Γιατί οι Ρωμαίοι αγαπούσαν το μετάξι;
Οι Ρωμαίοι λάτρευαν το μετάξι και επειδή ήταν μια ακριβή πολυτέλεια στόλιζε μόνο τους πλουσιότερους πολίτες. Χάρη στη μεγάλη ζήτη ση για μετάξι άνοιξε ο Δρόμος του Μεταξιού, μια εμπορική οδός με την Κίνα, το 130 π.Χ. στη διάρκεια της δυναστείας των Χαν. Αν και άλλα εμπορεύματα διακινούνταν μέσω του Δρόμου του Μεταξιού, όπως μπαχάρια και χαρτί, το μετάξι ήταν το πλέον περιζήτητο. Ωστόσο, ήταν συνδεδεμένο με ανήθικη συμπεριφορά και το θεωρούσαν σπατάλη της ρωμαϊκής οικονομίας. Έτσι θεσπίστηκαν νόμοι στη Ρώμη σε μια προσπάθεια να περιοριστούν το εμπόριο και η χρήση του μεταξιού.
Γιατί τα κουμπιά μπαίνουν αντίθετα στα ανδρικά και τα γυναικεία ρούχα;
Μια από τις δημοφιλέστερες θεωρίες έχει να κάνει με τα γυναικεία ρούχα, που κάποτε ήταν πολύ πιο περίτεχνα και σύνθετα από τα ανδρικά. Πολλές γυναίκες της ανώτερης τάξης είχαν υπηρέτριες που τις βοη- θούσαν στο ντύσιμο. Επειδή οι περισσότερες ήταν δεξιόχειρες, ήταν φυσικό να βάζουν τα κουμπιά αριστερά για να κουμπώνονται πιο εύκολα. Στο μεταξύ, οι περισσότεροι άνδρες μπορούσαν να ντύνονται μόνοι τους κι έτσι ήταν πιο βολικό τα κουμπιά να είναι στα δεξιά.
Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό All About History που κυκλοφορεί μια φορά το μήνα με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα