Συνάντηση Κιμ-Τραμπ: Συντήρηση κεκτηµένων
Αγνωστη µεταβλητή στην παραπάνω εξίσωση είναι το αν η Νότια Κορέα έχει τη βούληση και τη δυνατότητα διαφοροποίησης από τις ΗΠΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η Βόρεια Κορέα δεν θα προχωρήσει σε νέες πυραυλικές και πυρηνικές δοκιµές και οι ΗΠΑ δεν θα κινηθούν προς την κατεύθυνση επιβολής νέων κυρώσεων: αυτά τα δύο σηµεία προβάλλουν να είναι τα κεκτηµένα της δεύτερης συνάντησης κορυφής Τραµπ - Κιµ στο Ανόι.
Εξυπακούεται ότι τα παραπάνω δηλώνουν την πρόθεση των δύο πλευρών να αναζητήσουν έναν οδικό χάρτη προς την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, µια δύσκολη και περίπλοκη διαπραγµάτευση. ∆ύσκολη και περίπλοκη γιατί δεν αφορά µόνο τον συγχρονισµό της απενεργοποίησης πυρηνικών εγκαταστάσεων στον Βορρά µε τη σταδιακή άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Είναι αδύνατον η Πιονγκγιάνγκ να µπει σε µη αναστρέψιµη πορεία απενεργοποίησης του πυρηνικού της οπλοστασίου χωρίς σηµαντική µείωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, µια εξέλιξη που αφορά ζωτικά συµφέροντα ασφαλείας και της Σεούλ και του Τόκιο.
Είναι φανερό ότι η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου προσεγγίζεται από άλλη οπτική γωνία στην Ουάσιγκτον και από άλλη στην Πιονγκγιάνγκ, και κυρίως στο Πεκίνο.
Στην αµερικανική πρωτεύουσα στοχεύουν στην ουδετεροποίηση της Βόρειας Κορέας χωρίς να θίγεται η συµµαχική σχέση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας. Στη Βόρεια Κορέα και την Κίνα επενδύουν σε µια δυναµική προσέγγισης και εξοµάλυνσης των σχέσεων των δύο κορεατικών κρατών που σταδιακά θα ουδετεροποιήσει συνολικά την Κορεατική Χερσόνησο, µε άλλα λόγια θα αποσυνδέσει τα ζωτικά συµφέροντα της Σεούλ από αυτά της Ουάσιγκτον.
Στη δύσκολη αυτή διαπραγµάτευση, η Ουάσιγκτον προσπαθεί ταυτόχρονα µε την αποπυρηνικοποίηση του Βορρά να διατηρήσει τη µέγιστη δυνατή ελευθερία κινήσεων απέναντι στην Κίνα.
Στους αντίποδες, η Κίνα προσπαθεί να υπάρξει µια εξοµάλυνση στη Χερσόνησο που να εγγυάται ότι η Νότια Κορέα δεν θα είναι και δεν θα µπορεί να ξαναγίνει προωθηµένο φυλάκιο µιας περικύκλωσης που θα αποτρέπει την ενίσχυση της επιρροής της στην ευρύτερη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.
Αγνωστη µεταβλητή στην παραπάνω εξίσωση είναι το αν η Νότια Κορέα έχει τη βούληση και τη δυνατότητα διαφοροποίησης από τις ΗΠΑ.
Αντιμέτωπη με νέο κύμα ακρίβειας η Ευρώπη, με την Ρωσία να κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου – Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος
Ο Έλον Μασκ στηρίζει ακροδεξιό ακτιβιστή στη Βρετανία και επιτίθεται στους Εργατικούς
Παρέμβαση εισαγγελέα για τις ανοιχτές πόρτες σε συρμό του ΗΣΑΠ
Ιβάν Σαββίδης: «Αδιανόητο να προσεγγίζουν το πούλμαν του ΠΑΟΚ» - Τι ζήτησε ενόψει της ρεβάνς με την ΑΕΚ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr