Κορονοϊός: Πόσο πιο απλά να μας το πει ο πρωθυπουργός;
Τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αποτελούν μέρος της πολιτικής με υπονοούμενα, ήταν ξεκάθαρος – και δεν ακούγεται καθόλου ωραίο: «Μαζευτείτε για να μη σας μαζέψουμε»;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
To τρίτο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κρίση του κορονοϊού ήταν της ελπίδας, των διευκρινίσεων, αλλά και μιας σαφέστατης προειδοποίησης.
«Πήραμε νωρίς δραστικά μέτρα, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές. Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές, αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ να μην γκρεμίσουμε όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως δεν θα ανεχθεί κανέναν εφησυχασμό από κανέναν.
Σε εκείνο το σημείο στηλίτευσε τη συμπεριφορά πολλών συμπολιτών μας οι οποίοι πήραν το πλοίο και πήγαν στα νησιά, θεωρώντας ότι θα γλιτώσουν από το… «χτικιό», επειδή εκεί έχει πιο καθαρό αέρα, τον ξεπλένει η αρμύρα – κούνια που τους κούναγε. Εκεί, όμως, είναι πολλοί εύκολο να μεταφέρουν τον κορονοϊό σε μέρη τα οποία έχουν ανεπαρκείς υποδομές περίθαλψης – όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει εάν αρρωστήσεις σε νησί, πόσο μάλλον υπό αυτές τις συνθήκες.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια σαφή αναφορά στην ανάγκη αυτοπεριορισμού, στην ανάγκη να μείνουμε σπίτι, ιδίως εν όψει Σαββατοκύριακου, εξηγώντας πως το «οπλοστάσιο» των μέτρων της κυβέρνησης έχει σχεδόν εξαντληθεί. «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας».
Τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αποτελούν μέρος μιας πολιτικής με υπονοούμενα και μισόλογα, ήταν ξεκάθαρος, πόσο πιο απλά να το πει – και δεν ακούγεται καθόλου ωραίο: «Μαζευτείτε για να μη σας μαζέψουμε»; Την ίδια στιγμή στα κοινωνικά δίκτυα θα ξεσπούσε μάχη με βασικά επιχειρήματα τα οποία θα περιστρέφονταν περί ολοκληρωτισμού από την πλευρά της κυβέρνησης και ατάκες «ούτε στη χούντα». Το ζήτημα είναι ότι αυτό ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες, αφού η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει ήδη επιβληθεί σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, συμπληρώνοντας υπεύθυνη δήλωση για τον λόγο για τον οποίο βρίσκεσαι έξω, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό σου και τους άλλους.
Εάν δεν θέλουμε, λοιπόν, απαγόρευση κυκλοφορίας, να μην κυκλοφορεί τίποτα στους δρόμους, ας πειθαρχήσουμε όχι απλώς σε αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, αλλά στην κοινή λογική που επιτάσσει να μείνουμε σπίτια μας, εάν δεν υπάρχει εξαιρετικά σημαντικός λόγος για να βρεθούμε έξω από αυτά. Υπό αυτές τις συνθήκες, όποιος και να τα έλεγε -φέροντας επάνω του οποιοδήποτε δημοκρατικό πολιτικό πρόσημο- θα έπρεπε, χωρίς να το συζητάμε, δίχως να το «κοσκινίζουμε», να το πράξουμε, χωρίς βόλτες και ταξίδια.
Σε αυτή την κρίση που έχει επιβάλλει αυτή η πανδημία, θα δοκιμαστούν τα σώματα και οι προσωπικότητές μας. Αυτό που ευχόμαστε, είναι να παραμείνουμε υγιείς, παραμένοντας σπίτια μας – τόσο απλό.
Κινδυνεύουμε όλοι μας – ας ξυπνήσουν κάποιοι και ας φερθούν, επιτέλους, ώριμα. Και εάν αυτοί το έχουν πάρει όλο αυτό ελαφρά, ας δουν πώς είναι να ξεψυχάς στο Μπέργκαμο...
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr