Βαριές ποινές προβλέπουν τα άρθρα για Ολυμπιακό, Μαρινάκη - Τα επόμενα βήματα
Με ποιες τιμωρίες κινδυνεύουν οι εμπλεκόμενοι και ποια η διαδικασία που ακολουθείται🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αντιμέτωπος με βαριές ποινές που φτάνουν μέχρι και τον υποβιβασμό είναι ο Ολυμπιακός, ο Ατρόμητος και με απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, ακόμη και εφ’ όρου ζωής, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι υπόλοιποι 11 από τους 28 κατηγορούμενους της πολύκροτης υπόθεσης για την αποκαλούμενη «συμμορία», που φέρονται να παραπέμπονται στο δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα «Δίκη».
Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχε αρχίσει η έρευνα από τη συγκεκριμένη Επιτροπή, στην ενημέρωση που είχε σταλεί σε όλους τους κατηγορούμενους της υπόθεσης, συμπεριλαμβανόταν το άρθρο 29 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ που κάνει λόγο για «επηρεασμό για χειραγώγηση αγώνα». Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει, για τα φυσικά πρόσωπα, τουλάχιστον 10ετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς όρους ποινή που σε σοβαρή περίπτωση ή υποτροπή μπορεί να μετατραπεί σε εφ’ όρου ζωής. Για την ΠΑΕ που κριθεί ότι θα είναι υπαίτια, προβλέπεται υποβιβασμός και πρόστιμο 300.000 ευρώ.
Στην ίδια ενημέρωση πάντως, προς τις ομάδες, είχαν συμπεριληφθεί και άλλα άρθρα και συγκεκριμένα:
- Το άρθρο 31 περί «διαστρέβλωσης - αλλοίωσης συνθηκών διεξαγωγής αγώνα» που ως προς τις υπαίτιες ΠΑΕ προβλέπει διαφορετική ποινή και συγκεκριμένα αφαίρεση επτά βαθμών.
- Υποβιβασμό προβλέπει και το άρθρο 27 για «προκαθορισμό αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους» που επίσης ήταν στη λίστα, με την προϋπόθεση ότι εφόσον δεν εμπλέκεται αξιωματούχος της ομάδας θα πρέπει να εμπλέκονται δύο ποδοσφαιριστές τουλάχιστον.
- Στη λίστα ήταν και το άρθρο 21 για «δωροδοκία» στο οποίο τονίζεται ότι «σε περίπτωση που υπαίτια είναι η ομάδα και η δωροδοκία σχετίζεται με αποτέλεσμα αγώνα, θα τιμωρείται με υποβιβασμό, αφαίρεση έξι βαθμών από το πρωτάθλημα που θα δικαιούται να μετέχει και πρόστιμο 300.000 ευρώ»
Η περίπτωση ΟΦΗ - Αιγινιακού
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η εισήγηση από την ερευνήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας, Παναγιώτας Σπανού, προς το Δικαστικό τμήμα της Επιτροπής κρίνεται κατά περίσταση αλλά έχει βαρύνουσα σημασία. Στην περίπτωση του ΟΦΗ και του Αιγινιακού πάντως, που είχαν κατηγορηθεί για χειραγώγηση του μεταξύ τους αγώνα τον Νοέμβριο του 2017, η εισήγηση του ερευνητικού τμήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας έκανε λόγο για υποβιβασμό και των δύο ομάδων. Επειτα από την ακροαματική διαδικασία, το Δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας την είχε κάνει δεκτή. Οι δύο ΠΑΕ ωστόσο, και τα κατηγορούμενα πρόσωπα, είχαν προσφύγει στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και είχαν όλοι αθωωθεί.
«Ο Πρόεδρος του Δικαστικού Τμήματος θα εξετάζει την τελική έκθεση και τους φακέλους της υπόθεσης με τη συνδρομή της Γραμματείας. Εφόσον ο Πρόεδρος του Δικαστικού τμήματος θεωρεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι επαρκή προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, μπορεί να κλείσει τη διαδικασία και να θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Εφόσον είναι αναγκαίο, ο Πρόεδρος του Δικαστικού Τμήματος μπορεί να επιστρέφει την τελική έκθεση στο ερευνητικό τμήμα για τροποποίηση ή συμπλήρωση ή μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνες. Εφόσον ο Πρόεδρος του Δικαστικού Τμήματος θεωρεί ότι η τελική έκθεση είναι πλήρης, θα προχωρά στην περαιτέρω δικαστική διαδικασία» αναφέρει το άρθρο 73 του Κώδικα Δεοντολογίας.
Η διαδικασία
Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής; Η απάντηση δίνεται στο άρθρο 74:
«Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος του δικαστικού Τμήματος αποφασίσει να προχωρήσει σε δικαστική διαδικασία, θα κοινοποιεί την τελική έκθεση στους διαδίκους.
- Οι διάδικοι θα έχουν δικαίωμα να λάβουν αντίγραφα του φακέλου της υπόθεσης.
- Ο Πρόεδρος του Δικαστικού Τμήματος, θα ορίζει προθεσμία στους διαδίκους προκειμένου να υποβάλλουν υπόμνημα με την θέση τους σε σχέση με την κατηγορία, τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς τους, τυχόν ισχυρισμούς περί αναρμοδιότητας, τα αποδεικτικά τους στοιχεία και αιτιολογημένα αιτήματα ως προς την παραδοχή των αποδεικτικών μέσων επί των οποίων πρόκειται να βασιστούν οι ισχυρισμοί τους, όπως και τυχόν αιτιολογημένο αίτημα για διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας, αναφέροντας τους μάρτυρες τους οποίους προτίθενται να εξετάσουν. Οι διάδικοι θα συνυποβάλλουν μια συνοπτική περίληψη του περιεχομένου που αναμένεται να έχουν οι μαρτυρικές καταθέσεις».
Στο άρθρο 76 τονίζεται ότι ο πρόεδρος «μπορεί αυτεπαγγέλτως να διατάξει τη συλλογή περαιτέρω αποδείξεων και την κλήτευση πρόσθετων μαρτύρων στην ακροαματική διαδικασία. Αποδείξεις που έχουν ήδη συγκεντρωθεί μπορεί να ληφθούν εκ νέου εάν κρίνεται αναγκαία η άμεση γνώση των αποδείξεων προκειμένου να ληφθεί ορισμένη απόφαση».
Όσον αφορά την ακροαματική διαδικασία, δεν είναι υποχρεωτική.
«Κατά γενικό κανόνα, δε θα διεξάγεται ακροαματική διαδικασία και το δικαστικό τμήμα θα αποφασίζει με βάση τα στοιχεία του φακέλου» αναφέρει το άρθρο 77 και προσθέτει.
- Σε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από τους διαδίκους το Δικαστικό Τμήμα μπορεί να επιτρέψει τη διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας στην οποία θα καλούνται όλοι οι διάδικοι.
- Κατά τη διακριτική του ευχέρεια το δικαστικό τμήμα της Επιτροπής μπορεί να αποφασίσει την διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας στην οποία θα καλούνται όλοι οι διάδικοι.
- Η ακροαματική διαδικασία θα λαμβάνει χώρα δημόσια.
- Ο Πρόεδρος του δικαστικού τμήματος θα διευθύνει την ακροαματική διαδικασία και θα αποφασίζει για τη σειρά εξέτασης των μαρτύρων.
- Οι διάδικοι φέρουν την ευθύνη να διασφαλίζουν την εμφάνιση των μαρτύρων, των οποίων ζήτησαν την εξέταση και φέρουν τα έξοδα που σχετίζονται με την προσέλευση τους.
- Με το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας το μέλος του ερευνητικού τμήματος θα εισηγείται επί της υπόθεσης.
- Η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρώνεται με τις αγορεύσεις των διαδίκων
- Ο Πρόεδρος του Δικαστικού Τμήματος μπορεί να επιτρέψει στο διωκόμενο μια τελευταία ευκαιρία να μιλήσει».
Πηγή: SDNA
Σύγκρουση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ: Τα λεφτόδεντρα και το... βραβείο διαστρέβλωσης
Ανησυχία στον Καναδά για τη γρίπη των πτηνών: Βρήκαν μετάλλαξη του ιού σε έφηβο - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
Ξεροβόρι και κρύο: Ψυχρή εισβολή με ανέμους και χιόνια από την Κυριακή - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία
Άμφισσα: Βρέφος πέθανε στη γέννα - Λάθος χειρισμό του μαιευτήρα καταγγέλλει η οικογένεια - «Η μητέρα έχασε πολύ αίμα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr