Ολυμπιακοί Αγώνες: Για πρώτη φορά τρανς αθλήτρια θα διεκδικήσει μετάλλιο στο Τόκιο στην άρση βαρών
Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο και η πρώτη τρανς αθλήτρια θα συμμετάσχει στην άρση βαρών με πολλές ελπίδες ακόμα και για μετάλλιο.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η Λόρελ Χάμπαρντ είναι η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Χάμπαρντ σήκωσε 285 κιλά σε δύο προσπάθειες και πήρε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, εκπροσωπώντας τη Νέα Ζηλανδία στην κατηγορία +87 κιλών στην άρση βαρών. Η Χάμπαρντ άλλαξε φύλο πριν από οκτώ χρόνια, σε ηλικία 35 ετών, ενώ μέχρι τότε αγωνιζόταν ως άντρας με το όνομα Γκάβιν. Η Λόρελ πληροί όλες τις προϋποθέσεις των κανονισμών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τους αθλητές και τον θεμιτό ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΔΟΕ, μια τρανς αθλήτρια μπορεί να λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες με την προϋπόθεση ότι το επίπεδο τεστοστερόνης να είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, για τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τον αγώνα. Επίσης η αθλήτρια να έχει δηλώσει την ταυτότητα φύλου της και ότι αυτή δεν μπορεί να αλλάξει, για αθλητικούς σκοπούς, για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
Αθλητές και αθλητικοί παράγοντες, όμως, εκφράζουν αντιρρήσεις για την περίπτωση της Χάμπαρντ, υποστηρίζοντας πως το να ανταγωνίζεται γυναίκες της δίνει πλεονέκτημα αφού βιολογικά είναι άντρας. Πολλοί στο χώρο της άρσης βαρών υποστηρίζουν ότι η πολιτική της ΔΟΕ δεν εγγυάται τον θεμιτό ανταγωνισμό παραθέτοντας το επιχείρημα ότι τα 10 νανογραμμομόρια ανά λίτρο τεστοστερόνης, είναι τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερα από μιας βιολογικής γυναίκας. Η Χάμπαρντ θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στην κατηγορία της. Η βελγίδα αρσιβαρίστρια Άννα ΦανΜπέλινγκεν, η οποία πιθανότατα θα ανταγωνιστεί την Χάμπαρντ, δήλωσε ότι η παρουσία της Νεοζηλανδής θα είναι «ένα κακόγουστο αστείο» για τις γυναίκες αθλήτριες. «Γνωρίζω ότι ο καθορισμός του νομικού πλαισίου για τη συμμετοχή των τρανσέξουαλ στον αθλητισμό είναι δύσκολος, καθώς υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία καταστάσεων και ότι η επίτευξη μιας απόλυτα ικανοποιητικής λύσης, από κάθε πλευρά, είναι πιθανώς αδύνατη», δήλωσε η ΦανΜπέλινγκεν. «Ωστόσο, όποιος έχει ασχοληθεί με την άρση βαρών σε επίπεδο πρωταθλητισμού γνωρίζει τα πλεονεκτήματα που έχουν οι άνδρες απέναντι στις γυναίκες μόνο και μόνο από την κατασκευή των οστών τους. Αυτό και μόνο το γεγονός είναι άδικο και για το άθλημα και για τους αθλητές», κατέληξε η βελγίδα αθλήτρια.
Παρόμοιες σκέψεις και από άλλους αθλητές
Παρόμοιες σκέψεις έχουν εκφραστεί και από άλλους αθλητές και παράγοντες της άρσης βαρών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Χάμπαρντ έχει ένα φυσικό πλεονέκτημα από άποψη φυσιολογίας και δύναμης έναντι των αντιπάλων της.
Ωστόσο, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Νέας Ζηλανδίας, Κέρεϊν Σμιθ, δήλωσε ότι είναι απόλυτα σαφές ότι η Χάμπαρντ πληροί όλα τα κριτήρια για να αγωνιστεί στο Τόκιο. Επίσης η Ολυμπιακή Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας έχει πάρει θέση επί του θέματος και έχει στηρίξει τη Χάμπαρντ: «Η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας έχει ισχυρή κουλτούρα ενδιαφέροντος, ενσωμάτωσης και σεβασμού για όλους», έχει πει στο παρελθόν.
Η Χάμπαρντ, της οποίας ο πατέρας είναι εύπορος βιομήχανος και πρώην δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Νέας Ζηλανδίας, σπάνια χορηγεί συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Το 2017 μίλησε για την κριτική που δέχεται όσον αφορά το φύλο της: «Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να επικεντρωθείς στον στόχο σου», είχε πει η Χάμπαρντ. Η Χάμπαρντ, που αγωνιζόταν ως άντρας μέχρι το 2013, είπε ότι προσπάθησε πολύ για να φτάσει σε αυτό το σημείο: «Είμαι ευγνώμων για την καλοσύνη και την υποστήριξη που μου έχουν δείξει οι Νεοζηλανδοί», είπε χαρακτηριστικά.
Η Χάμπαρντ ήταν μεταξύ των πέντε αρσιβαριστριών που πέρασαν το όριο και ετοιμάζουν αποσκευές για το Τόκιο. Στα 43 χρόνια της, θα είναι επίσης η αρχαιότερη αρσιβαρίστρια που θα λάβει μέρος στους Αγώνες. Η Χάμπαρντ έχει κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 και χρυσό στους αγώνες του Ειρηνικού στη Σαμόα του 2019. Αγωνίστηκε στο τουρνουά της Κοινοπολιτείας το 2018, αλλά υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο χέρι που την ανάγκασε να εγκαταλείψει.
Και δρομέας στις ΗΠΑ «βλέπει» το Τόκιο
Το 2019, η αθλήτρια στίβου ΣεΣε Τέλφερ (Αμερικανίδα γεννημένη στη Τζαμάικα) έγινε η πρώτη τρανσέξουαλ γυναίκα που κέρδισε μετάλλιο στο Κολεγιακό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ στα 400μ. εμπόδια, αγωνιζόμενη με το σήμα του Πανεπιστημίου Franklin Pierce. Τώρα, έχει στόχο τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ακόμα όμως κι αν δεν πάρει την πρόκριση, η Τέλφερ γράφει ήδη Ιστορία. Εκτός του ότι εργάζεται ακούραστα για το άθλημά της, υψώνει τη φωνή της για να αλλάξει τον κόσμο του αθλητισμού, έναν κόσμο που είναι γεμάτος με προκαταλήψεις εναντίον των trans αθλητών.
Νωρίτερα τον Μάιο, η Φλόριντα ψήφισε νομοθεσία που απαγορεύει στις γυναίκες τρανσέξουαλ να συμμετέχουν σε ομάδες γυναικών σε δημόσια σχολεία και κολέγια. Οι απαγορεύσεις δημιουργούν διακρίσεις και στιγματίζουν τους τρανσέξουαλ αθλητές, πολλοί από τους οποίους θέλουν απλώς να κάνουν ό, τι αγαπούν. Όπως είπε η Τέλφερ στους New York Times, «ένα σπουδαίο κίνητρο για να ανταγωνιστεί επίσημα συναθλήτριές της είναι να εμψυχώσει νέες τρανσέξουαλ αθλητές να κυνηγήσουν τα όνειρά τους».
Δεν έχει γίνει σαφές εάν η Τέλφερ θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στα Ολυμπιακά Τράιαλς, την Παρασκευή στις 25 Ιουνίου. Το όριο πρόκρισης των αθλητριών είναι ο χρόνος 56.50 και η Τέλφερ έχει χρόνιο ένα δευτερόλεπτο πίσω. Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων προπόνησης που σχετίζονται με την πανδημία, η USA Track and Field δήλωσε ότι έως και 28 αθλητές θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στα Τράιαλς. Η Τέλφερ βρίσκεται στην 28η θέση. Για να πάρει το εισιτήριο για το Τόκιο, η Τέλφερ θα πρέπει – αν αγωνιστεί – να τερματίσει στις τρεις πρώτες θέσεις. Κερδίσει ή χάσει όμως η Τέλφερ, όπως υποστηρίζουν οι φίλοι της θα έχει εμπνεύσει τρανς συναθλήτριές της να κυνηγήσουν το όνειρό τους και να κάνουν ό,τι πραγματικά αγαπούν.
Δολοφονία στα Γλυκά Νερά – Εξελίξεις: Παραιτήθηκε ένας από τους συνήγορους του πιλότου
Τρεμόπουλος για κορονοϊό: Με έβαλαν σε ΜΕΘ και έχασα επαφή με την πραγματικότητα
Βιασμός στα Πετράλωνα – Νέα μαρτυρία: «Η καθαρίστρια ήταν τόσο ξυλοκοπημένη που δεν την αναγνώρισα»
Καιρός: Σε τροχιά καύσωνα η χώρα – Πού θα φτάσει έως 43 βαθμούς η θερμοκρασία
Επιτέλους εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ, αλλά οι πληγές δεν κλείνουν - Ένας χρόνος πολέμου μέσα από 33 φωτογραφίες
Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της Μαρινέλλας - Χωρίς καλή επικοινωνία με το περιβάλλον
Βίντεο από την έφοδο της ΕΛΑΣ στην έδρα κυκλώματος που έκανε απάτες με λεία περίπου 3 εκατ. ευρώ
Τεράστια αλλαγή στο TikTok: Ποιοι χρήστες θα αποκλείονται από τα φίλτρα ομορφιάς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr