Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Η Ελληνίδα σχεδιάστρια του χρυσού μεταλλίου μιλάει για τη μέρα που άλλαξε η ζωή της
Η Έλενα Βότση είναι μέρος της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων με τη δημιουργία του χρυσού μεταλλίου και απεικονίζει τη θεά Νίκη στο Καλλιμάρμαρο και φόντο τον Παρθενώνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ένα τεράστιο αντίγραφο του χρυσού μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο εκτίθεται στην «Ολυμπιακή Αγορά», που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Νιχονμπάσι του Τόκιο, εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα. Το μετάλλιο στην κύρια όψη του απεικονίζει τη θεά Νίκη στο Καλλιμάρμαρο και φόντο τον Παρθενώνα και είναι δημιούργημα της Ελληνίδας σχεδιάστριας Έλενας Βότση.
Tην Τετάρτη 24 Ιουλίου η Οργανωτική Επιτροπή του Τokyo 2020 παρουσίασε σε ειδική τελετή στο Τόκιο τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.
Σχεδιαστής των μεταλλίων είναι ο Τζουνίτσι Καουανίσι από την Όσακα, διευθυντής της Japan Sign Design Association και της Οsaka Design Society.
Όπως έχει αποφασίσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, τον σχεδιασμό των μεταλλίων αναλαμβάνει η εκάστοτε διοργανώτρια χώρα η οποία πρέπει να τηρεί κάποια χαρακτηριστικά.
Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και για όλους τους μελλοντικούς, την μπροστινή όψη των μεταλλίων κοσμεί η θεά Νίκη στο Καλλιμάρμαρο με φόντο τον Παρθενώνα, σχέδιο το οποίο δημιούργησε η Έλενα Βότση.
Το διεθνή διαγωνισμό είχε προκηρύξει το 2003 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για να αντικαταστήσει το σχέδιο του Ιταλού καλλιτέχνη Τζουζέπε Κασσιόλι που υπήρχε με διάφορες παραλλαγές στην μία όψη των μεταλλίων από τους Αγώνες του Άμστερνταμ του 1928 και το οποίο απεικόνιζε την θεά Νίκη με φόντο το Κολοσσιαίο, ένα ρωμαϊκό μνημείο που δεν έχει σχέση με τη γενέτειρα χώρα των Αγώνων.
Ο επανασχεδιασμός έγινε προκειμένου τα μετάλλια να αντανακλούν την ελληνική καταγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΗΈλενα Βότση με συνέντευξη της στο greecejapan.com αναφέρθηκε για την πρόκληση της ζωής της η οποία μάλιστα ήρθε έμαθε πως ήταν έγκυος στον υιό της Νικόλα: «Ίσως η πιο χαρούμενη ημέρα της ζωής μου…», θα πει στη συνέντευξη της.
«Όλα ξεκίνησαν όταν το 2003, δέχτηκα πρόκληση να συμμετέχω στο διεθνή διαγωνισμό για τον επανασχεδιασμό των Ολυμπιακών μεταλλίων. Μια πρόταση που μου προκάλεσε δέος, άγχος αλλά και τιμή στην ιδέα και μόνο να συμμετέχω σε κάτι τόσο μεγάλο. Μετά από αλλεπάλληλα ραντεβού, που είχε η ολυμπιακή επιτροπή με τους «φιναλίστ», μου ανακοινώθηκε ότι τελικά θα ήταν το δικό μου σχέδιο που θα κοσμεί τα ολυμπιακά μετάλλια των αγώνων της χώρας μου. Η ακόμα πιο σπουδαία όμως είδηση και τεράστια τιμή, ήταν όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να κρατήσει το σχέδιο μου, αυτό της μπροστινής πλευράς με τη Νίκη και το Καλλιμάρμαρο, για όλους τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες».
Νιώθω λοιπόν μεγάλη συγκίνηση να βλέπω το σχέδιο μου να κοσμεί την πρώτη πλευρά των Ολυμπιακών Μεταλλίων και μεγάλη περηφάνια για τον κάθε σπουδαίο αθλητή που ανεβαίνει στο βάθρο κρατώντας ένα δικό μου δημιούργημα. Και είναι μεγάλη η στιγμή τώρα, που το ελληνικό στοιχείο «παντρεύεται» με τον ανεξάντλητο και θαυμαστό ιαπωνικό πολιτισμό, δημιουργώντας στο Τόκιο για το 2020 μία ακόμα παγκόσμια γέφυρα που στόχο έχει να περάσει το μήνυμα της φιλίας, της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Ένα μήνυμα που περισσότερο από ποτέ, αυτός ο κόσμος έχει απόλυτη ανάγκη σήμερα».
Φωτιά στο Μάτι: Τρία χρόνια οι νεκροί περισσότεροι και πυρόπληκτοι στο δρόμο
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε ποια επαγγέλματα «κλείδωσε» - Οι επόμενες… υποψηφιότητες
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Το πρόγραμμα των 83 ελληνικών συμμετοχών σε όλα τα αθλήματα
Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε να ζουν οι Τουρκοι ως μειονότητα των Ελληνοκύπριων
Εκεχειρία με... αστερίσκους στον Λίβανο: Το «αλλά» του Νετανιάχου, οι λόγοι που τον έκαναν να πει «ναι» και η νέα απειλή
Σειρά ιατρικών και διοικητικών παραλείψεων στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - «Έψαχνα γιατρούς και δεν έβρισκα»
Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου
Τέμπη: «Κόκκινο» για το βίντεο της Λεπτοκαρυάς - Δεν πιστοποιείται η ώρα διέλευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr