Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Τα σορτς που «κόλασαν» στην Τουρκία
Ο γνωστός στην Τουρκία συντηρητικός θεολόγος, Ιχσάν Σενοτζάκ, επέκρινε τις πρωταθλήτριες της εθνικής ομάδας βόλεϊ γυναικών για τα… σορτς που φορούν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η νίκη 3-0 επί της Κίνας από τις «Σουλτάνες των διχτυών», όπως ονομάζεται η εθνική ομάδα βόλεϊ γυναικών της Τουρκίας, στις 25 Ιουλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ανέβασε το εθνικό φρόνημα και έδωσε στους Τούρκους μια πολύ-αναμενόμενη νίκη στη διεθνή αθλητική σκηνή μετά από μια σειρά απογοητεύσεων στο ποδόσφαιρο, το πιο δημοφιλές άθλημα της χώρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μάλιστα την αρχηγό της ομάδας, Έντα Ερντέμ Νταντάρ, για να συγχαρεί την ίδια και την ομάδα και υποσχέθηκε να παρακολουθήσει τον επόμενο αγώνα τους, εναντίον της Ιταλίας, η οποία κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων παγκοσμίως. Οι Σουλτάνες έχασαν ωστόσο 3-1 και τώρα όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο επόμενο παιχνίδι τους - εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών - αύριο στις 29 Ιουλίου.
Εν μέσω της εθνικής… αγαλλίασης, ωστόσο, δεν άργησαν να εμφανιστούν και οι επικριτές. Ο γνωστός στην Τουρκία συντηρητικός θεολόγος, Ιχσάν Σενοτζάκ, επέκρινε τις πρωταθλήτριες για τα… σορτς που φορούν και ξεκίνησε μία συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί… της ευπρέπειας των γυναικών και δη των αθλητριών.
Ο Τούρκος θεολόγος προέτρεψε τις βολεϊμπολίστριες να είναι ταπεινές στον τρόπο ντυσίματος και συμπεριφορά τους. «Κόρες του Ισλάμ! Είστε οι σουλτάνες της πίστης, της αγνότητας, της ηθικής και της σεμνότητας κι όχι των αθλητικών γηπέδων», έγραψε στο Twitter. «Είστε τα παιδιά των μανάδων που δεν δείχνουν καν τη μύτη τους [από ταπεινότητα]. Μην γίνεστε… τα θύματα της λαϊκής κουλτούρας. Είστε η ελπίδα μας και η προσευχή μας».
Το tweet του έγινε viral αμέσως, με 47.000 "μου αρέσει", αλλά και άλλα τόσα περίπου σχόλια που τον κατηγορούσαν για μισαλλοδοξία και μισογυνισμό. Κάποιοι μάλιστα έριξαν την ευθύνη στα λόγια του Σενοτζάκ για την ήττα των Σουλτάνων από την Ιταλία, λέγοντας ότι είχαν αποθαρρυνθεί.
Ο Σενοτζάκ είναι γνωστός για τη φλογερή υπεράσπιση του συντηρητικού τρόπου ζωής στην Τουρκία. Το 2017 τα έβαλε με τους πατεράδες που επέτρεψαν στις κόρες τους να πάνε στο πανεπιστήμιο με «κολλητά τζιν» και με «μαυρισμένα φρύδια» και τους καταράστηκε.
«Δεν καίγεται η καρδιά σου όταν βλέπεις την κόρη σου, που σου εμπιστεύτηκε ο Θεός, έτσι; Αν όχι, τότε προορίζεσαι για την κόλαση», είχε πει. Αντιμέτωπος με μια σειρά αντιδράσεων, ο Σενοτζάκ προσπάθησε να δικαιολογηθεί τόσο μέσω του Twitter όσο και μέσω της τηλεόρασης, λέγοντας ότι η πρόθεσή του ήταν να «υπενθυμίσει ότι η νικήτρια ομάδα ήταν μια ομάδα μουσουλμάνων γυναικών», όπως επίσης και μια υπενθύμιση για το πώς πρέπει και πώς δεν πρέπει να είναι οι γυναίκες του Ισλάμ.
«Αυτό που είπα δεν είναι τίποτα νέο ή εκτός γραμμής. Έχω γράψει και βιβλίο με τίτλο ‘Η κόρη του Ισλάμ’. Απλώς λέω ότι πρέπει να κάνουν αθλητισμό, αλλά να ντύνονται σύμφωνα με τον ισλαμικό κώδικα ντυσίματος. Δεν έχω τίποτα εναντίον των γυναικών που παίζουν βόλεϊ ή που ασκούν οποιοδήποτε άθλημα», υποστήριξε.
Επιθέσεις, λεκτικές ή σωματικές, σε γυναίκες που φορούν σορτς είναι πλέον συχνό φαινόμενο στην Τουρκία.
Καιρός - Καύσωνας: Ανησυχία για τη μεγάλη διάρκεια και τις υψηλές θερμοκρασίες
Πέτρος Φιλιππίδης: Στις φυλακές Τρίπολης μετά την προφυλάκιση για βιασμό και απόπειρες
Τουρκία: Διχάζει διαφημιστικό σποτ για τον τουρισμό στην Κωνσταντινούπολη
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι - Αγνοούνται και τα οικονομικά αρχεία
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr