Auto|17.12.2018 08:45

Fiat Tipo 1.3 MJT: Diesel σε ελκυστική τιμή

Νίκος Λουπάκης

Μπορεί το μικρομεσαίο Fiat να ζει πλέον την εποχή της ωριμότητάς του, αυτό όμως δεν το εμποδίζει να προσφέρεται σε ανανεωμένες εκδόσεις με συμφέρουσα τιμή.

Αντίπαλος των Focus, Astra, Peugeot 308 και Golf, το Tipo ως πεντάθυρο χάτσμπακ με μήκος 4,37 μέτρα, προσφέρει ένα ευρύχωρο εσωτερικό σε συνδυασμό με ένα μεγάλο πορτμπαγκάζ - γεγονός που του επιτρέπει να κατατάσσεται από την άποψη της σχέσης τιμής/χώροι άνω του μέσου όρου της κατηγορίας.

Στην έκδοση, μάλιστα, με τον πετρελαιοκινητήρα 1.3 / 95 PS καταφέρνει να προσφέρει χαμηλή κατανάλωση καυσίμου (κάτω των 6,0 λίτρων/100 χλμ. σε μεικτές συνθήκες στο λεκανοπέδιο) με μια λογική επάρκεια στις επιδόσεις (0-100 km/h σε 12,0’’, τελική 180 km/h).

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στις πολύ χαμηλές στροφές ο εν λόγω κινητήρας δεν έχει σε καμία περίπτωση το «τράβηγμα» που μας έχουν συνηθίσει οι σύγχρονοι diesel, ωστόσο καθώς ο δείκτης του ταχύμετρου πλησιάζει τις 2.000 στρ./λεπτό η εικόνα αλλάζει και το Tipo επιταχύνει με αξιοπρέπεια. Κατά τ’ άλλα οδηγός θα βρει εύκολα τη θέση που τον βολεύει, έχοντας στη διάθεσή του ευανάγνωστα όργανα, εύχρηστους διακόπτες και αρκετές, βολικές θήκες για μικροπράγματα.

Το ιταλικό αυτοκίνητο δίνει την αίσθηση της «δεμένης» κατασκευής και δείχνει να «πατάει» καλά στην άσφαλτο, με την ανάρτηση να είναι αρκετά – αλλά όχι ενοχλητικά σφιχτή.

H έκδοση “Easy” που κοστίζει 14.900 ευρώ διαθέτει επαρκή εξοπλισμό (Uconnect NAVI με έγχρωμη οθόνη αφής 5’’, Bluetooth, air condition, 6 αερόσακους, TPMS (Tire Pressure Monitoring System), ABS, ESP, Hill Holder, προβολείς ομίχλης, δερμάτινο τιμόνι 4 ηλ. παράθυρα κλπ.) ενώ η “Lounge” (επιπλέον αυτόματος κλιματισμός, αυτόνομο φρενάρισμα, ζάντες αλουμινίου 17’’, ραντάρ παρκαρίσματος κ.ά.) φτάνει τα 14.990 ευρώ. Σημειώνουμε ότι όλα τα Tipo καλύπτονται από 5 χρόνια εγγύηση.

Fiat