Eυρωπαϊκό έργο «SHOW»: Η Ελλάδα οδηγεί τα αυτόνομα οχήματα
NewsroomΚατέβηκε από το αεροπλάνο και μπήκε στο αυτόνομο (χωρίς οδηγό) μετρό που τον οδήγησε στο κέντρο της πόλης. Εκεί στον σταθμό επιβιβάστηκε στο αυτόνομο λεωφορείο που τον αποβίβασε στην πανεπιστημιούπολη, όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση. Καθώς η περιοχή ήταν αχανής, χρειάστηκε να καλέσει με το κινητό του ένα αυτόνομο (ρομποτικό) ταξί που τον πήγε ακριβώς στο κτίριο όπου είχε τη συνάντηση. Επιστημονική φαντασία; Οχι. Πρόκειται για ένα από τα σενάρια μετακίνησης που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιλοτικού έργου «SHOW», του μεγαλύτερου έργου που έχει χρηματοδοτήσει η ΕΕ έως τώρα στις αυτόνομες αστικές μετακινήσεις, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, 69 κύριους και άλλους 66 συνδεδεμένους εταίρους-υποστηρικτές σε όλη την Ευρώπη. Και το πιο σημαντικό: αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία!
Με επιστημονικό υπεύθυνο όλης της Κοινοπραξίας τον δρα Ευ. Μπεκιάρη, διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), ενός από τα μεγαλύτερα ελληνικά ερευνητικά κέντρα. «Στο πλαίσιο του έργου, που είναι τετραετές και ξεκίνησε 01.01.2020, θα μετακινηθούν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι και 350.000 εμπορευματοκιβώτια με πάνω από 70 πλήρως αυτόνομα οχήματα (χωρίς οδηγό ή με οδηγό που αναλαμβάνει μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης) σε 20 πόλεις της Ευρώπης. Μια από αυτές θα είναι και τα Τρίκαλα» εξηγεί ο δρ Ευ. Μπεκιάρης.
Στα Τρίκαλα, συγκεκριμένα, σε συνέχεια παλαιότερης πιλοτικής εφαρμογής με αυτόνομο λεωφορείο που όμως κινούνταν με μικρή ταχύτητα σε πεζόδρομο, θα δρομολογηθούν δύο αυτόνομα λεωφορεία σε κανονικές γραμμές της πόλης που θα συνεπικουρούνται από δύο αυτόνομα ηλεκτρικά ΙΧ (ρομποτικά-ταξί), που αναπτύσσει το ΙΜΕΤ/ ΕΚΕΤΑ, με δυνατότητα τηλε-ελέγχου σε απόσταση έως και 200 χλμ. και με σκοπό να παραλαμβάνουν τον επιβάτη από το αυτόνομο λεωφορείο και να τον μεταφέρουν στον τελικό του προορισμό (εκτελώντας τη μεταφορά που χαρακτηρίζεται διεθνώς ως «τελευταίο μίλι»).
Τα αυτόνομα λεωφορεία θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν και εμπορευματοκιβώτια σε ξεχωριστό διαμέρισμα, ενώ η λειτουργία τους θα παρακολουθείται από το νέο κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας που θα αναπτύξει στα Τρίκαλα το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, στο πλαίσιο του έργου. Η πιλοτική λειτουργία του όλου συστήματος αναμένεται να αρχίσει πανευρωπαϊκά εντός του 2022
- Η Ρωσία κατασκευάζει κινητά πυρηνικά καταφύγια - Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο;
- Προσωπικός γιατρός... από την αρχή: Γιατί πολίτες πρέπει να κάνουν νέες εγγραφές
- Αττική: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μετανάστες και τους εξανάγκαζε σε επαιτεία
- Θλίψη και οδύνη στην κηδεία του Λίαμ Πέιν - Παρόντες όλα τα μέλη των One Direction