Auto | 26.04.2022 18:00

Audi urbansphere: Έτσι οραματίζεται η Audi τις μετακινήσεις στο μέλλον

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Audi urbansphere: Έτσι οραματίζεται η Audi τις μετακινήσεις στο μέλλον
Audi urbansphere: Έτσι οραματίζεται η Audi τις μετακινήσεις στο μέλλον
Audi urbansphere: Έτσι οραματίζεται η Audi τις μετακινήσεις στο μέλλον

Η Audi παρουσίασε το τρίτο και τελευταίο μέλος της οικογένειας sphere, το urbansphere. Ένα νέο πρωτότυπο όχημα που αποτελεί προϊόν συνεργασίας των στούντιο σχεδίασης της Audi στο Πεκίνο και στο Ιngolstadt. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός αυτοκινήτου ιδανικού για τις απαιτητικές συνθήκες των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.

Το εντυπωσιακό σε εμφάνιση όχημα έχει μήκος 5,5 m, πλάτος 2 m και ύψος 1,78 m. H σχεδίαση του έχει πολλές επιρροές από πολυμορφικά αυτοκίνητα, ενώ ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην αεροδυναμική του. Εμπρός και πίσω συναντάμε ψηφιακές επιφάνειες οι οποίες έχουν ως σκοπό την επικοινωνία του αυτοκινήτου με το εξωτερικό περιβάλλον. Η ψηφιακή γρίλια εμπρός είναι άκρως επιβλητική και κινείται στην σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα της Audi.

Audi: «Ένα lounge και χώρος εργασίας πάνω σε ρόδες»

H Αudi περιγράφει το urbansphere ως «ένα lounge και χώρος εργασίας πάνω σε ρόδες» τονίζοντας παράλληλα ότι είναι το πιο ευρύχωρο μοντέλο που έχει σχεδιάσει. Η καμπίνα προσφέρει χώρο για τέσσερις επιβάτες και είναι εύκολα προσβάσιμη εξαιτίας των ανάποδα ανοιγόμενων πίσω θυρών. Οι επιβαίνοντες μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο προφίλ (Relax και Εntertain) για την ρύθμιση των καθισμάτων τους. Η κάθε επιλογή ρυθμίζει παραμέτρους όπως την κλίση, την περιστροφή και τα ηχεία του κάθε καθίσματος.

Το urbansphere εξοπλίζεται με αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4. Με την ενεργοποίηση της τελευταίας το τιμόνι, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και τα πεντάλ κρύβονται στο αυτοκίνητο. Η Audi ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 θα περάσει στα αυτοκίνητα παραγωγής στο δεύτερο μισό της δεκαετίας.

Οι επιβάτες έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε πληθώρα ψηφιακών υπηρεσιών, γυαλιά VR και λειτουργίες του infotainment μέσα από τις οθόνες στο ταμπλό, τις οθόνες στην πλάτη των πίσω καθισμάτων αλλά και την διάφανη OLED οθόνη που έχει την βάση της στην οροφή.

Το ηλεκτρικό MPV διαθέτει επίσης σύστημα ανίχνευσης στρες το οποίο προτείνει στους επιβάτες διαφορετικούς τρόπους χαλάρωσης. H ταπετσαρία του έχει κατασκευαστεί από βιώσιμα υλικά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η περιστρεφόμενη κεντρική κονσόλα περιέχει μια μικρή βρύση και ποτήρια.

Το urbansphere βασίζεται στην ηλεκτρική πλατφόρμα PPE που έχει εξελιχθεί από την Audi και την Porsche. Χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό μοτέρ σε κάθε άξονα προσφέροντας έτσι συνδυαστική απόδοση 401 PS και 690 Nm ροπής. Τα ηλεκτρικά μοτέρ αντλούν ενέργεια από μια μπαταρία χωρητικότητας 120 kWh με τον κατασκευαστή να υπόσχεται μεγάλη αυτονομία.

Με το νέο της concept η Audi μας ανοίγει το παράθυρο στο μέλλον των μετακινήσεων στο οποίο τα αυτοκίνητα δεν θα σε μεταφέρουν απλά από το ένα σημείο στο άλλο, αλλά θα αποτελούν ένα μικρό χώρο διαβίωσης πάνω σε ρόδες.

Πηγή: drive.gr

ηλεκτρικό αυτοκίνητοαυτοκίνητοAudi