Auto|06.03.2019 16:39

Jaguar I-PACE: Το ευρωπαϊκό αυτοκίνητο της χρονιάς είναι οικολογικό

Νίκος Λουπάκης

Νικητής με 250 ψήφους αναδείχθηκε η πλήρως ηλεκτρική, σχεδιασμένη και εξελιγμένη στη Μεγ. Βρετανία, Jaguar I-PACE, που έχει καταφέρει μέχρι τώρα να φτάσει τις 8.000 πωλήσεις, από τις οποίες το 75% περίπου πραγματοποιήθηκε στην Γηραιά Ήπειρο.

Για να φτάσει στη νίκη η Jaguar I-PACE, που ήταν το μοναδικό αυτοκίνητο μηδενικών ρύπων μεταξύ των φιναλίστ, χρειάστηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Alpine A110 που συγκέντρωσε τους ίδιους βαθμούς αλλά έχασε την πρώτη θέση λόγω της αυξημένης τιμής και των περιορισμένων χώρων της, του Kia Ceed που ακολούθησε σε μικρή απόσταση με 247 βαθμούς, του Ford Focus (235 β.), του Citroën C5 Aircross (210 β.), του Peugeot 508 (192 β.) και της Mercedes-Benz A-Class (με 116 βαθμούς).

Στην επίσημη ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται ότι: «η Jaguar ικανοποιεί ταυτόχρονα τη ζήτηση για εκλεπτυσμένα SUVs και την αυξανόμενη ανάγκη για περισσότερα αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων, ιδιαίτερα αν είναι τόσο ελκυστικά και πρακτικά στην καθημερινή χρήση όπως αυτή. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που υποστήριξαν την I-Pace αναγνωρίζουν τα μειονεκτήματα του ανεπαρκούς δικτύου φόρτισης αυτή τη στιγμή και της αυξημένης τιμής του επιλογής τους. Αναγνωρίζουν επίσης και το ότι η πραγματική αυτονομία εξαρτάται από το στυλ οδήγησης. Αλλά οι άλλες πτυχές αυτού του δυναμικού οχήματος των 400 ίππων που προσφέρει επίσης «τόνου»ς ροπής και καλές δυνατότητες on / off road, δημιουργούν ένα κλίμα ενθουσιαμού»

Όπως ήδη αναφέραμε, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο κατακτά τον πολυπόθητο αυτό τίτλο, αφού το 2005 νικητής είχε αναδειχθεί το Toyota Priusδεύτερης γενιάς, το 2011 το Nissan Leaf και το 2012 το Opel Ampera / Chevrolet Volt.

Σημειώνουμε ότι η I-PACE έχει επίσης καταφέρει να αποσπάσει 55 διακρίσεις, ανάμεσά τους και ο τίτλος του αυτοκινήτου της χρονιάς για τη Γερμανία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο τίτλος του ηλεκτρικού αυτοκινήτου της χρονιάς του περιοδικού BBC TopGear το βραβείο ECOBEST του θεσμού Autobest, από το λανσάρισμά της μέχρι σήμερα, δηλαδή εδώ και ένα χρόνο.

Σημειώνουμε επίσης ότι η Jaguar έχει εξασφαλίσει μέσω ειδικής εφαρμογής την πρόσβαση των ιδιοκτητών I-PACE σε 83.000 δημόσια σημεία φόρτισης.

Jaguar