Auto | 11.09.2023 22:10

ΔΕΘ 2023: Το Calypso, το αγωνιστικό αυτοκίνητο με το χαμηλότερο μπάτζετ σε όλο τον κόσμο κατασκεύασαν και παρουσιάζουν φοιτητές του ΑΠΘ

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Το χαμηλότερο μπάτζετ στην κατηγορία του και σε σύγκριση με οχήματα ίδιων δυνατοτήτων,το οποίο φτάνει ακόμα και στο 1/10 αυτού άλλων ανταγωνιστικών προηγμένων χωρών (π.χ. Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία), απαιτείται για την κατασκευή του ηλεκτρικού, αγωνιστικού και μονοθεσίου αυτοκινήτου, που αποτελεί δημιούργημα φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το αυτοκίνητο Calypso, το οποίο σχεδίασαν εξ' ολοκλήρου τα μέλη της ομάδας «Aristurtle» και το παρουσιάζουν στο κοινό στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι το Calypso αποτελεί το τελευταίο και πιο σύγχρονο αυτοκίνητο που κατασκεύασε η ομάδα, αφού είχαν προηγηθεί άλλα έξι από το 2016 που ξεκίνησε η προσπάθεια.

Όπως λέει στο ethnos.gr ο υπαρχηγός της ομάδας Aristurtle, Βασίλης Καπλάνης, το Calypso έχει αισθητήρες, με αποτέλεσμα να μπορεί να κινείται μόνο του, χωρίς οδηγό και να ξεπερνάει τα εμπόδια (π χ. κώνοι) που μπορεί να συναντήσει σε μία αγωνιστική πίστα. Μάλιστα, μπορεί να κινηθεί και χωρίς τηλεχειριστήριο, αρκεί,  πριν ξεκινήσει, να πατηθεί το κουμπί εκκίνησης.

«Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 120 χιλιόμετρα την ώρα. Στόχος της ομάδας μας είναι να κατεβαίνουμε κάθε χρόνο σε παγκόσμιους διαγωνισμούς πανεπιστημίων, οι οποίοι γίνονται τα καλοκαίρια σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης», λέει στο ethnos gr ο υπαρχηγός της ομάδας Aristurtle.

Πολλές επιτυχίες

Η συγκεκριμένη ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει πετύχει πολλές επιτυχίες, με αποκορύφωμα την τρίτη θέση που κατέκτησε στον παγκόσμιο διαγωνισμό του 2019, που έγινε στην Ιταλία. Επίσης, σημαντική επιτυχία αποτελεί η κατάληψη της πρώτης θέσης σε διαγωνισμό business plus, ο οποίος αποτελεί αγώνισμα του κεντρικού παγκόσμιου διαγωνισμού.

«Το μονοθέσιο Calypso κατασκευάστηκε την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε ομάδες, οι οποίες θεωρητικά είναι καλύτερες από τη δική μας. Το Calypso είναι το καλύτερο αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο που καταφέραμε να κατασκευάσουμε μέχρι στιγμής και συνεχίζουμε», τονίζει ο κ. Καπλάνης 

ΔΕΘειδήσεις τώρααυτοκίνητοΑΠΘΔΕΘ 2023