Auto | 03.04.2019 16:29

BMW - Mercedes: Κοινή πορεία στη αυτόνομη οδήγηση

Νίκος Λουπάκης

Δύο κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας – και ταυτοχρόνως δύο μεγάλοι αντίπαλοι – κάνουν για άλλη μια φορά την ανάγκη φιλοτιμία και προχωρούν σε συνεργασία στο χώρο της αυτοματοποίησης – αυτόνομης οδήγησης.

Ο λόγος για το BMW Group και τη Daimler AG, που θα αναπτύξουν από κοινού τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού επόμενης γενιάς, συστήματα αυτόνομης οδήγησης (μέχρι το Επίπεδο 4 κατά SAE). Στόχος είναι να προκύψει μία νέα ενιαία αρχιτεκτονική - μία κλιμακούμενη πλατφόρμα - που θα επιταχύνει την εξέλιξη των τεχνολογιών και θα επιτρέψει να φτάνουν ταχύτερα στην αγορά.

Τι μπορεί να προσφέρει κάθε ένας από τους δύο εταίρους;

Για το BMW Group, από το 2017, όλες οι εργασίες του συγκεκριμένου τομέα έχουν συγκεντρωθεί στο Κέντρο Αυτόνομης Οδήγησης στο Unterschleissheim, βόρεια του Μονάχου. Νέο ευέλικτο λογισμό χρησιμοποιείται στο Campus για την καθιέρωση νέων βιομηχανικών προτύπων. Πάνω από το 70% των αυτοκινήτων δοκιμών διεξάγουν δοκιμές προηγμένης τεχνολογίας συλλέγοντας δεδομένα με σκοπό τη βελτίωση της μηχανικής μάθησης με τεχνητή νοημοσύνη μέσω προσομοιώσεων και δοκιμών νέων λειτουργιών Επιπέδου 2 – 5 στο δρόμο.

Η Daimler AG στοχεύει στη μαζική παραγωγή όχι μόνο οχημάτων Επιπέδου 3, αλλά και Επιπέδων 4 και 5. Το 2019, θα λανσάρει στην Καλιφόρνια, το πρώτο της πιλοτικό πρόγραμμα με την Bosch, για αυτόνομα οχήματα (Επίπεδα 4/5) σε περιβάλλον πόλης. Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, η Daimler θα φέρει στην αγορά όχι αυτόνομα οχήματα (επιπέδου 3), αλλά και πλήρως αυτοματοποιημένα (αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 και 5). Η Daimler είναι η μοναδική εταιρία παγκοσμίως που μπορεί να εφαρμόσει αυτόνομη οδήγηση σε όλες τις κατηγορίες αυτοκινήτων (επιβατικά, van, λεωφορεία και φορτηγά).

MercedesBMW