Auto|30.05.2024 17:28

Θεσσαλονίκη: Το yellow box στους δρόμους της συμπρωτεύουσας - Οι αλλαγές και τα πρόστιμα

Newsroom

Ξεκίνησαν από σήμερα οι εργασίες διαγράμμισης κίτρινου χρώματος πλεγμάτων σε ισόπεδους κόμβους (yellow box) σε σημεία του οδικού δικτύου της Θεσσαλονίκης, όπου η κίνηση των οχημάτων συνηθίζεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Σύμφωνα με το thestival.gr, ήδη, στον κόμβο Πολυτεχνείου – 26ης Οκτωβρίου στα Δικαστήρια, έχει «μπει» το yellow box προκειμένου να μην μπλοκάρεται ο κόμβος σε περιπτώσεις όπου έχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα.

Τι συμβαίνει στις κίτρινες διαγραμμίσεις

Με τις κίτρινες διαγραμμίσεις, οι οδηγοί αντιλαμβάνονται πως δεν πρέπει να σταματούν τα οχήματά τους μέσα σε αυτές, προκειμένου η κίνηση στη διασταύρωση να διεξάγεται χωρίς εμπόδια για τους υπόλοιπους οδηγούς.

«Πολλές φορές το μποτιλιάρισμα στους δρόμους προκαλείται από οδηγούς που θέλουν να κερδίσουν μερικά μέτρα και να φτάσουν πιο γρήγορα στο προορισμό τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπλοκάρονται κάποιοι άλλοι οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να περάσουν. Με την παρουσία των τροχονόμων αυτό έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Δεν πρωτοπορούμε, είναι κάτι που έχει γίνει και σε άλλες χώρες και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κυκλοφορία των οχημάτων χωρίς να υπάρχει αναγκαστικά παρουσία τροχονόμου, γιατί δεν γίνεται να βρίσκονται παντού και πάντα. Ελπίζουμε πως με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί η κατάσταση και ότι οι οδηγοί θα συνεργαστούν. Όλοι αυτοπαγιδευόμαστε σε μία λογική του να πάμε πιο γρήγορα, που ουσιαστικά είναι μερικά δευτερόλεπτα. Νομίζω γίνεται η αρχή σιγά σιγά», τόνισε σε δηλώσεις τους στο thestival.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης.


Πηγές της Τροχαίας Θεσσαλονίκης επισήμαναν στο thestival.gr ότι είναι απόλυτα σύμφωνοι με αυτού του είδους τις παρεμβάσεις  και πως αν τηρηθεί από τους οδηγούς και δεν μένουν στις κίτρινες διαγραμμίσεις όταν υπάρχει αυξημένη κίνηση, τότε θα βοηθηθεί κατά 30% η εύρυθμη λειτουργία του κόμβου.

Μάλιστα, εφόσον διαπιστωθεί παράβαση, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου προς τους οδηγούς των οχημάτων.

Οι διαγραμμίσεις ξεκίνησαν σήμερα από τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του έργου «Παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του δήμου Θεσσαλονίκης».

Τα σημεία είναι τα εξής:

  • Κόμβος Πολυτεχνείου – 26ης Οκτωβρίου (Δικαστήρια)
  • Κόμβος Πλατείας ΧΑΝΘ
  • Κόμβος 3ης Σεπτεμβρίου με Βασ. Γεωργίου και με Λεωφόρο Στρατού
  • Κόμβος Μοναστηρίου – Λαγκαδά- 26ης Οκτωβρίου
  • Κόμβος Εγνατίας – Δωδεκανήσου – Δημητρίου Καραολή
  • Κόμβος Πολυτεχνείου – Δωδεκανήσου – Σαλαμίνος
  • Κόμβος Σαλαμίνος – Κουντουριώτου και
  • Κόμβος Εγνατία – Αγγελάκη – Εθνικής Αμύνης (Συντριβάνι).
Θεσσαλονίκηκίνηση στους δρόμουςπρόστιμαδρόμοιειδήσεις τώρα