Auto|09.07.2024 00:30

Η κινεζική BYD θα κατασκευάσει εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Τουρκία

Newsroom

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD πρόκειται να κατασκευάσει στη Τουρκία ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα κοστίσει πάνω από 923 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Τουρκία θα αποκαλύψει σύντομα συμφωνία με την κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD για την κατασκευή εργοστασίου 1 δισ. δολαρίων στα δυτικά της χώρας, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Η BYD αυξάνει τον αριθμό των εργοστασίων της εκτός της Κίνας, καθώς ανοίγει εργοστάσια στην Ουγγαρία, την Ταϊλάνδη και τη Βραζιλία.

Αναμένεται σύντομα ανακοίνωση του Ερντογάν 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να ανακοινώσει τη συμφωνία κατά τη διάρκεια μίας τελετής στην επαρχία Μανίσα, όπου θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Automotive News Europe.

Το νέο εργοστάσιο στην Τουρκία θα δώσει στην BYD ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία τελωνειακής ένωσης. Η ΕΕ αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, πλήττοντας την BYD με επιπλέον δασμούς 17,4%. Για όλα τα κινεζικά αυτοκίνητα ο υφιστάμενος δασμός είναι 10% και στην περίπτωση των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις 4 Ιουλίου 2024 ισχύουν οι νέοι επιπλέον δασμοί ανάλογα με την εταιρεία που τα εκπροσωπεί.

Επίσης, η Τουρκία πραγματοποιεί «προχωρημένες» συνομιλίες και με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery για να δημιουργηθεί εργοστάσιο κατασκευής αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η αγορά της Τουρκίας είναι σημαντική για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς πέρυσι αντιπροσώπευαν το 7,5% των συνολικών πωλήσεων των αυτοκινήτων. Η Τουρκία έχει πληθυσμό σχεδόν 90 εκατομμύρια και αποτελεί πόλο έλξης για πολλές εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων.

Η Τουρκία ανακοίνωσε στις 5 Ιουλίου 2024 ότι αποσύρεται από τα σχέδια που ανακοινώθηκαν από την ΕΕ, πριν από σχεδόν έναν μήνα, για την επιβολή πρόσθετου δασμού έως και 40% σε όλα τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα, επικαλούμενη τις προσπάθειές της να ενθαρρύνει τις επενδύσεις.

Αυτή η απόφαση της Τουρκίας συμπεριλαμβανόταν στις συνομιλίες μεταξύ του Τούκου Προέδρου Ερντογάν και του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, την περασμένη Πέμπτη 4 Ιουλίου κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, στην Αστάνα του Καζακστάν.

Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις

Η BYD κατασκευάζει το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο επιβατικών αυτοκινήτων στην Ουγγαρία, το οποίο σκοπεύει να το ανοίξει πριν από το 2026. Η αυτοκινητοβιομηχανία άνοιξε το πρώτο της εργοστάσιο EV στη Νοτιοανατολική Ασία στις 4 Ιουλίου 2024, στην Ταϊλάνδη. Η BYD έχει εξαγοράσει, επίσης, ένα πρώην εργοστάσιο Ford Motor στη Βραζιλία και εξετάζει τοποθεσίες για ένα εργοστάσιο στο Μεξικό.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις της BYD εκτινάχθηκαν στο ρεκόρ των 982.747 οχημάτων το δεύτερο τρίμηνο, αυξημένες κατά περισσότερο από 40%, σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.

Η BYD πούλησε 12.944 αυτοκίνητα στις αγορές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου τους πρώτους πέντε μήνες, από 2.120 την ίδια περίοδο το 2023, σύμφωνα με ερευνητές της Dataforce.

ΤουρκίαΚίναειδήσεις τώραηλεκτρικά αυτοκίνητα