Auto|14.07.2024 13:25

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: 120 επιστήμονες ζητούν να μην χρησιμοποιηθεί αυτό το αυτοκίνητο - Ποιος ο λόγος

Newsroom

Με ανοιχτή επιστολή 120 επιστήμονες ζητούν από τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 να μην χρησιμοποιηθεί το Mirai της Toyota ως επίσημο όχημα των Αγώνων.

Το Toyota Mirai κινείται με υδρογόνο, που αν και έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα παράγεται από ορυκτά καύσιμα, όπως το μεθάνιο. Οι επιστήμονες λένε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου αμαξιού ως επίσημου οχήματος υπονομεύει τον πράσινο χαρακτήρα της διοργάνωσης.

H Toyota έχει διαθέσει για τη μεταφορά των αθλητών 500 αυτοκίνητα Mirai και 10 πούλμαν που καίνε υδρογόνο, καθώς και 1.150 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Η ιαπωνική εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει ότι το υδρογόνο με το οποίο θα τρέχουν τα συγκεκριμένα οχήματα θα αποτελείται από νερό και οργανική ύλη. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες επιμένουν να μείνουν εκτός στη διοργάνωσης, διότι αυτά που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά θα λειτουργούν με υδρογόνο, που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Οι διοργανωτές του Παρίσι 2024 έχουν θέσει στόχο να είναι οι πιο «πράσινοι» στην Ιστορία, μειώνοντας κατά 50% το αποτύπωμα άνθρακα του μεγάλου αθλητικού γεγονότος συγκριτικά με τους αγώνες της προηγούμενης δεκαετίας.

«Γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας. Η προώθηση ενός οχήματος που λειτουργεί με υδρογόνο θα δυσφημίσει τη διοργάνωση, καθώς δεν είναι συμβατή με τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας, που έχουν τεθεί», σημειώνουν οι επιστήμονες. 

Η επιστολή που υπογράφουν οι 120 επιστήμονες, είναι η πιο πρόσφατη κριτική που δέχεται «στρατηγική πολλαπλών μονοπατιών», που έχει επιλέξει η Toyota, στην προσπάθεια να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα των οχημάτων της.

«Ο συνδυασμός διαφορετικών τεχνολογιών οχημάτων στο στόλο των Ολυμπιακών αντικατοπτρίζει την παγκόσμια στρατηγική πολλαπλών μονοπατιών της Toyota, σύμφωνα με την οποία ια την απεξάρτηση των μεταφορών από τον άνθρακα απαιτείται η σωστή λύση για διαφορετικές καταστάσεις, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα ενέργειας, τις υποδομές και τις ανάγκες των πελατών», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNN. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024ΓαλλίαυδρογόνοΟλυμπιακοί Αγώνες 2021Toyota