Auto|10.09.2024 21:56

Volkswagen: Στον αέρα οι εργαζόμενοι μετά από κατάργηση της «ασφάλειάς» τους

Newsroom

Στην κατάργηση μίας σειράς εργασιακών συμφωνιών και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας μέχρι το 2029 σε έξι εργοστάσιά της προχωρά η γερμανική αυτοβιομηχανία της Volkswagen όπως  προειδοποίησε το αρμόδιο συνδικάτο.

Η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, καταργεί εργασιακές συμφωνίες δεκαετιών ως μέρος της κίνησης περικοπών θέσεων εργασίας, που έχει προκαλέσει μία έντονη αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους, την ώρα που η Volkswagen αγωνίζεται να ανταγωνιστεί τους φθηνότερους Ασιάτες αντιπάλους.

Σοκ στον παγκόσμιο τομέα των αυτοκινήτων

«Οι αποφάσεις αυτές έφτασαν πριν από λίγα δευτερόλεπτα» ανέφερε η IG Metall σε email της. Η κίνηση της Volkswagen ακολουθεί προηγούμενή απειλή ότι θα μπορούσε να βάλει λουκέτο σε εργοστάσια της Γερμανίας για πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια. Αυτό προκάλεσε σοκ στον παγκόσμιο τομέα των αυτοκινήτων και ιδιαίτερη ανησυχία στην γερμανική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου εργαζομένων της εταιρείας δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει σκληρή αντίσταση κατά των απολύσεων και του κλεισίματος των εργοστασίων, κατηγορώντας τη διοίκηση για τα δεινά της Volkswagen. Η IG Metall είχε πει στο παρελθόν πως σκέφτεται το ενδεχόμενο της τετραήμερης εργασίας ως εναλλακτική στο κλείσιμο των εργοστασίων.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν οριστεί για τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου, ενώ υπήρχε και η πιθανότητα απεργιών στα τέλη Νοεμβρίου. Τα προβλήματα για τη Volkswagen έρχονται σε μία εποχή οικονομικής αβεβαιότητας, με ασθενή ανάπτυξη, αυξημένες τιμές ενέργειας και ερωτήματα για εμπορικούς δεσμούς με την προσοδοφόρα κινεζική αγορά, που δοκιμάζει το μοντέλο της Γερμανίας για συναινετικές εργασιακές σχέσεις.

Πιέσεις για αναίρεση της απόφασης

Σχεδόν οι μισοί από τους 650.000 εργαζόμενους της Volkswagen παγκοσμίως βρίσκονται στη Γερμανία. Η εταιρεία και το συνδικάτο αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για νέα μισθολογική συμφωνία αυτό το φθινόπωρο, με το συνδικάτο να ζητά αύξηση 7% στους μισθούς και να πιέζει για αποτροπή κλεισίματος εργοστασίων.

Η Volkswagen Group, που κατέχει 10 εμπορικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των Porsche και Audi, ενημέρωσε επίσης την προηγούμενη εβδομάδα τους ηγέτες του συνδικάτου σε εργοστάσιο των Βρυξελλών ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει την παραγωγή του μοντέλου Q8 εκεί μετά το 2025. Εάν δεν βρεθούν νέα μοντέλα, το εργοστάσιο θα κλείσει και θα χαθούν 3.000 θέσεις εργασίας.

αυτοκίνηταΓερμανίαVolkswagenειδήσειςειδήσεις τώρα