Auto|11.11.2018 19:56

Skoda Kodiaq RS: «Υψηλές» επιδόσεις

Νίκος Λουπάκης

Το πρώτο SUV της Skoda που συνεχίζει την παράδοση των μοντέλων RS είναι γεγονός. Έχοντας δε εξοπλιστεί με έναν diesel κινητήρα 240 ίππων, το Kodiaq RS είναι το πιο ισχυρό πετρελαιοκίνητο μοντέλο στην ιστορία της εταιρίας.

Ο όρος υψηλές επιδόσεις αποκτά σίγουρα μια άλλη διάσταση στην περίπτωση του γρήγορου SUV της Skoda, αφενός λόγω του αυξημένου ύψους του αυτοκινήτου και αφετέρου λόγω του σπορ χαρακτήρα του.

Πριν ακόμα γίνει λόγος για τα 7 δευτερόλεπτα που χρειάζεται για τα 0-100 km/h το νέο μοντέλο, οι Τσέχοι έρχονται να μιλήσουν για το ρεκόρ που κατέχει το Kodiaq RS – ως επταθέσιο αυτοκίνητο – στον γύρο της περίφημης πίστας του Nürburgring Nordschleife (που αποκαλείται λόγω του βαθμού δυσκολίας της και «Πράσινη Κόλαση») με 9 λεπτά και 29,84 δεύτερα. Το ρεκόρ μάλιστα αυτό ανήκει στην Sabine Schmitz, τη μοναδική γυναίκα οδηγό αγώνων που έχει νικήσει σε αγώνα στο Nürburgring.

Ο δίλιτρος TDI κινητήρας αποδίδει 176 kw/240 ίππους ενώ η ροπή του φτάνει τα 500 Nm (!) συνδυάζεται δε με το γνωστό αυτόματο/σειριακό κιβώτιο 7DSG του VW Group. H κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις – 20 ιντσών - τροχούς με τη βοήθεια ενός «ευφυούς» συστήματος all-wheel drive που μπορεί μεταφέρει μέχρι και το 85% της θηριώδους ροπής του κινητήρα, σε έναν και μοναδικό τροχό. Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι το Kodiaq RS διαθέτει ρυθμιζόμενη – από τον οδηγό - ανάρτηση, Dynamic Chassis Control (DCC).

Skoda