Auto|03.02.2020 18:16

Nissan Ariya Concept: High-tech SUV μηδενικών ρύπων

Νίκος Λουπάκης

Το Ariya, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τη Nissan. Έχοντας μήκος 4,6 μέτρα, θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από το δημοφιλέστατο best seller, Qashqai, αλλά μικρότερο από το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο X-TRAIL, ενώ θα ξεχωρίζει στη γκάμα των SUV της εταιρίας για έναν σημαντικό λόγο: είναι αποκλειστικά ηλεκτρικό. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Nissan σχεδιάζει να φέρει στην παραγωγή το πρωτότυπο Ariya το 2021, όχι απλώς ως μία ηλεκτρική πρόταση, αλλά και ως premium, υψηλών επιδόσεων crossover, τοποθετώντας το μοντέλο σε ανώτερο επίπεδο.

Ενσωματώνοντας ένα 100% ηλεκτρικό σύστημα κίνησης υψηλής απόδοσης, με δύο ηλεκτροκινητήρες (twin motor) το Nissan Ariya Concept προσφέρει άμεσα υψηλή ροπή και στους 4 τροχούς, συνδυάζοντας κατ’΄αυτόν τον τρόπο τα πλεονεκτήματα της τετρακίνησης με τους μηδενικούς ρύπους. Ενώ το επίπεδο πάτωμά του, με τη μπαταρία τοποθετημένη κάτω από αυτό, προσφέρει τη δυνατότητα για τη διαμόρφωση ενός ευρύχωρου, ποιοτικού αλλά και μινιμαλιστικού εσωτερικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα διάφορα κουμπιά και διακόπτες που συναντώνται στα συμβατικά οχήματα απουσιάζουν από το Ariya, καθώς το ρόλο τους παίζουν απλά, ενσωματωμένα χειριστήρια αφής κατά μήκος του πίνακα οργάνων τα οποία “ζωντανεύουν” όταν το αυτοκίνητο τίθεται σε λειτουργία. Τα μοναδικά φυσικά χειριστήρια είναι το κουμπί start, ένα μόνο κουμπί για τη λειτουργία της οθόνης 12,3 ιντσών και τα χειριστήρια κλιματισμού, τα οποία είναι εντέχνως τοποθετημένα στην κάτω πλευρά του πίνακα οργάνων.

ηλεκτρικά αυτοκίνηταNissanSUVNissan Qashqai