Βιβλίο|19.10.2020 20:54

Από τον «Πυθαγόρα» μέχρι τον «Ματθαίο και τον διάβολο»: Επτά βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ωρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές σε βιβλία για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού» της Παμ Τζενόφ από τις εκδόσεις Μίνωας

Μανχάταν, 1946. Η Γκρέις Χίλι έχασε τον άντρα της κατά τη διάρκεια του πολέμου και προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της από την αρχή. Ένα πρωινό, πηγαίνοντας στη δουλειά της, βρίσκει μια παρατημένη βαλίτσα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Ανοίγοντάς την ανακαλύπτει τις φωτογραφίες δώδεκα γυναικών. Οι φωτογραφίες εξάπτουν την περιέργειά της και σύντομα η Γκρέις ξεκινά έρευνα για τον εντοπισμό αυτών των γυναικών. Έτσι θα ανακαλύψει ότι η βαλίτσα ανήκε στην Έλανορ Τριγκ, την αρχηγό ενός δικτύου μυστικών πρακτόρων που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην κατεχόμενη Ευρώπη.

H έρευνα της Γκρέις θα ξεδιπλώσει μια συναρπαστική ιστορία συντροφικότητας και θάρρους που στο επίκεντρό της βρίσκεται μια ομάδα γυναικών μυστικών πρακτόρων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Με ζωηρή πένα και εμπνευόμενη από πραγματικά γεγονότα, η συγγραφέας Παμ Τζενόφ φωτίζει τους απίστευτους ηρωισμούς των γενναίων γυναικών του πολέμου και υφαίνει μια αξιομνημόνευτη αφήγηση γεμάτη κινδύνους, βουτηγμένη στο μυστήριο και στην αγωνία.

«Το κορίτσι στο δέντρο» του Γιούσι Άντλερ - Όλσεν από τις εκδόσεις Λιβάνη

Το 1997 η νεαρή Αλμπέρτε Γκόλντσμιντ παρασύρεται από ένα όχημα σε αυτοκινητόδρομο, όπου έχει πάει με το ποδήλατό της, και βρίσκεται κρεμασμένη σε ένα δέντρο δίπλα στον δρόμο, εκσφενδονισμένη από την πρόσκρουση με το αυτοκίνητο. 

Ο θάνατός της αντιμετωπίζεται ως τροχαίο δυστύχημα, αλλά ο αστυνομικός Κρίστιαν Χάμπερσοτ έχει τις αμφιβολίες του και ξεκινάει μια έρευνα για να αποδείξει ότι ο θάνατος της κοπέλας ήταν δολοφονία. Δεν καταφέρνει όμως να διαλευκάνει την υπόθεση, η οποία στη συνέχεια τον στοιχειώνει επί χρόνια, διαλύοντας και την οικογένειά του. Το 2014 ο Χάμπερσοτ επικοινωνεί με τον Καρλ Μερκ, τον επικεφαλής του Τομέα Q, για να ζητήσει τη βοήθειά του στη διερεύνηση της υπόθεσης Αλμπέρτε. Στην προσπάθεια ανακάλυψης του ενόχου για τον θάνατο της νεαρής κοπέλας και αποκάλυψης των πραγματικών γεγονότων που είχαν διαδραματιστεί δεκαεφτά χρόνια πριν, η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη, μέχρι και την τελευταία σελίδα του βιβλίου

«Ο Ματθαίος και ο διάβολος» του Ζεράλ Μεσαντιέ από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Ένα επικό μυθιστόρημα και μια ανατρεπτική εκδοχή του θρύλου του Φάουστ από τη χαρισματική πένα του Gerald Messadié. Μια ιστορία απέραντης αγάπης, η οποία ακροβατεί στα όρια της φιλοσοφικής αναζήτησης απαντήσεων για τα αέναα ερωτήματα της ανθρώπινης φύσης. Μια περιπέτεια που ξεκινά στα μέσα του 18ου αιώνα και συνεχίζεται έως σήμερα.

Πρωταγωνιστής της, ο ορμητικός μαθητευόμενος ζωγράφος Ματθαίος, ο οποίος, ενώ απολαμβάνει τις χαρές του πιο μεγάλου έρωτα της ζωής του, στερείται ξαφνικά την αγαπημένη του. Απελπισμένος, απαρηγόρητος και ορμώμενος από την τρέλα της νιότης, ο Ματθαίος παίρνει μια μεγάλη απόφαση. Καλεί τον Διάβολο και επιτακτικά του ζητά να του επιστρέψει την αγάπη του. Και ενώ η επιθυμία του δεν πραγματοποιείται, ο Άρχοντας του Σκότους τού προσφέρει ένα μεγάλο δώρο. Το χάρισμα να δίνει ζωή σε όποια εικόνα ζωγραφίζει.

Ένα ανεκτίμητο δώρο που γίνεται η αφετηρία για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο και στον χρόνο. Από τη Βενετία, την πόλη της πρώτης του αγάπης, έως το Παρίσι, το Λονδίνο, ολόκληρη την Ευρώπη και στη συνέχεια στην αμερικανική ήπειρο, εκεί όπου έχει την ευκαιρία να ζήσει ξανά έναν μεγάλο έρωτα. Κι όμως, κάθε φορά που ο νεαρός Ματθαίος νιώθει πως βρίσκει επιτέλους τη γαλήνη, ο Διάβολος τον παρασύρει σε νέες περιπέτειες. Περιπέτειες που συνθέτουν ένα ατέλειωτο ανεκπλήρωτο ταξίδι, όπου ο μυστικισμός μάχεται ανελέητα τον ερωτισμό και η τρέλα του έρωτα τραντάζει συθέμελα τα βάθη της σοφίας.

«Ο Πυθαγόρας» του Γιώργου Περαντωνάκη από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Γιατί ο αφηγητής έχει δέσει τον αδελφό του και του μιλά, χωρίς να περιμένει απάντηση; Τι κρύβεται πίσω από το προσωνύμιο «Πυθαγόρας», που έχει αποκτήσει ο αμίλητος αδελφός; Ο αφηγητής είναι εξοργισμένος και λυπημένος, καθώς δυο χρόνια τώρα, τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει τη σιωπή του Πυθαγόρα, ο οποίος έχει σταματήσει κάθε επαφή με τον μεγάλο αδελφό του.

Ο αφηγητής αναζητεί μια χαραμάδα να μάθει, να καταλάβει, να συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο βαθύτερος λόγος γι’ αυτήν την αναίτια διαμάχη. Η πορεία των εικασιών οδηγεί κλιμακωτά στην αποκάλυψη ότι η αδελφική σύγκρουση αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη κοινωνική διπολικότητα. Η ιστορία του Πυθαγόρα είναι η προσωπική πλευρά ενός κοινωνικού διχασμού, ενός αδελφικού εμφύλιου που υποκρύπτει επαγωγικά μια πολιτική διάσταση. Πίσω από την εξιστορούμενη απόσταση, κρύβεται η αποστροφή προς έναν ρατσιστικό, εθνικιστικό λόγο και πράξεις, η ντροπή για μια στάση ζωής που εχθρεύεται τους άλλους και εκδικείται τη διαφορετικότητα.

«Θανατηφόροι Σύντροφοι, Πώς τα μικρόβια διαμόρφωσαν την ιστορία μας» της Dorothy H. Crawford από τις εκδόσεις Όξυ

Το «Θανατηφόροι Σύντροφοι, Πώς τα μικρόβια διαμόρφωσαν την ιστορία μας» αποκαλύπτει την αλληλένδετη πορεία των μικροβίων και του ανθρώπου στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι μια έκδοση του Οxford University Press. Μικρόβια. Ήταν εδώ πολύ πριν από εμάς. Η ιστορία του ανθρώπου ήταν ανέκαθεν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των μικροβίων. Ζουν ανάμεσά μας εξελισσόμενα διαρκώς, διαμορφώνοντας τον πολιτισμό μας μέσα από μολύνσεις, ασθένειες και πανδημίες.

Την ίδια στιγμή, ο διαρκώς μεταβαλλόμενος και περίπλοκος πολιτισμός μας, με τα εξημερωμένα μας ζώα, τον συνωστισμό μας στις πόλεις, τους πολέμους και τις πολυσύχναστες εμπορικές μας οδούς, έχει επηρεάσει με τη σειρά του την εξελικτική πορεία των μικροβίων. Οι μικροβιακές λοιμώξεις έχουν μειώσει πληθυσμούς και έχουν διαμορφώσει σε βάθος την ανθρώπινη ιστορία – και όσο αλλάζουμε τη στάση και τη συμπεριφορά μας απέναντί τους τόσο αλλάζουν και τα μικρόβια τη δική τους.

Συνδυάζοντας στοιχεία καταστροφικών επιδημιών με εύληπτες επιστημονικές πληροφορίες και συναρπαστικές ιστορικές αναδρομές, αρχής γενομένης με έναν δραματικό απολογισμό της επιδημίας SARS στις αρχές του 21ου αιώνα, η Dorothy Η. Crawford μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο για να παρακολουθήσουμε την αλληλένδετη πορεία μικροβίων και ανθρώπου. Η συγγραφέας μάς προσφέρει μια σύγχρονη ματιά σε αρχαίους λοιμούς και επιδημίες, εντοπίζοντας κομβικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Αποδεικνύοντάς μας ότι ο σημερινός τρόπος ζωής μας θέτει για άλλη μία φορά σε κίνδυνο, διερωτάται αν θα μπορούσαμε ποτέ να αναχαιτίσουμε πλήρως τα μικρόβια ή αν θα πρέπει να διαμορφώσουμε μια πιο μικροβιοκεντρική θεώρηση του κόσμου. Μεταξύ των πιθανών απαντήσεων, ένα πράγμα γίνεται σαφές: παρά τη σύγχρονη κατανόησή τους και όλες τις επιτυχίες μας στην τιθάσευσή τους, δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από τους θανατηφόρους συντρόφους μας.

H Dorothy H. Crawford είναι ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και διετέλεσε αναπληρώτρια διευθύντρια για τη Δημόσια Κατανόηση της Ιατρικής την περίοδο 2007-2012. Από το 2001 είναι Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου και της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2005 έλαβε το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες της στην ιατρική και την εκπαίδευση.

«Η γιατρίνα» της Πασχαλίας Τραυλού από τις εκδόσεις Διόπτρα

«Διαβολοθήλυκο» αποκαλούσε ο παπάς του Ναγκιρέβ τη Σουζάνα Φαζέκας. Οι γυναίκες, όμως, του χωριού τη θεωρούσαν φύλακα-άγγελό τους, όχι μόνο επειδή πρόσφερε τις υπηρεσίες της ως μαμή και πρακτική γιατρός, αλλά επειδή τις γλίτωσε από το αμείλικτο πεπρωμένο τους σε μια κοινωνία όπου δεν είχαν το δικαίωμα να διαλέγουν τους συντρόφους τους οι ίδιες. Γιατί η Σουζάνα έραβε φουστάνια, μαντάριζε σκισμένα φρύδια και γόνατα και ξήλωνε προκαταλήψεις κι ενδοιασμούς. Θεωρώντας υποχρέωσή της ό,τι για τους κοινούς θνητούς είναι έγκλημα και αμαρτία, ανέλαβε δράση σ’ αυτή τη γωνιά της Αυστροουγγαρίας από το 1911 έως το 1919.

Κι έγινε με τα γιατροσόφια και τα φαρμάκια της η «θεά» του Ναγκιρέβ, τιμωρός και εκδικητής, παρατρεχάμενη της θείας δίκης. Μόνο όταν θα γνωρίσει τον Έλληνα γιατρό Στράτο Κεκέρογλου συμφιλιώνεται με το τραύμα που κουβαλά από παιδί και τολμά να κοιτάξει στον καθρέφτη της ψυχής της την αλήθεια. Ένα βιβλίο που αποδεικνύει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, στην αθωότητα και την ενοχή, στην απελπισία και την παράνοια, όταν οι μύχιες πληγές αδυνατούν να επουλωθούν. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που φαντάζουν πιο ευρηματικά απ’ τη φαντασία.

«Όταν κλαίνε τ' αστέρια» της Νικόλ-Άννα Μανιάτη από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ο σαραντάρης Ελληνοαμερικανός έμεινε σιωπηλός. Η δεκαεπτάχρονη Ρουμάνα τσιγγάνα τον κοιτούσε σοβαρή... Πενήντα χρόνια μετά, η μοίρα έμελλε να παίξει με τις ζωές δυο νέων ανθρώπων. Του νεαρού, πετυχημένου Στέφανου στην Αμερική και της όμορφης, μυστηριώδους Κασσάνδρας στην Αθήνα. Και οι δυο είχαν κληροδότημα ένα πανομοιότυπο δαχτυλίδι.

Η μοιραία συνάντησή τους άλλαξε δραματικά τη ζωή του Στέφανου. Το αλλόκοτο χάρισμα της Κασσάνδρας, μακάβρια κληρονομιά χαμένη στην άβυσσο του χρόνου της οικογένειάς της, ήταν το μέσο της για να τολμήσει ό,τι φοβόταν πάντα η φυλή της: να αλλάξει αυτό που έγραψαν τα αστέρια. Όμως, όταν τα αστέρια κλαίνε... Το βιβλίο αποτελεί επανέκδοση του ομώνυμου βιβλίου της συγγραφέως.

ΔιόπτραΛιβάνηςΨυχογιόςΚαστανιώτηςΌξυΕλληνικά ΓράμματαΜίνωας