Βιβλίο|25.04.2023 14:44

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: «Τα ορφανά Ελληνόπουλα του 1821» - Ο καθηγητής του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο

Newsroom

Το νέο του βιβλίο «Τα ορφανά ελληνόπουλα του 1821-Μια ιστορία για την παλιγγενεσία και τον αμερικανικό φιλελληνισμό» παρουσιάζει στην 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης. Εκτός από τον συγγραφέα, για το βιβλίο θα μιλήσουν την Παρασκευή (5/5) στο Περίπτερο 15 (αίθουσας ΕΙΠ) της ΔΕΘ  και οι καθηγητές του ΑΠΘ Γιώργος Αντωνίου και Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Το βιβλίο αυτό είναι το απόσταγμα συστηματικής ενασχόλησης  του καθηγητή του ΑΠΘ με την Ελληνική Επανάσταση για περίπου δεκαπέντε χρόνια. Αφορά μία από τις πιο συγκινητικές κοινωνικές πτυχές της, την ιστορία μιας ευάριθμης ομάδας Ελληνόπουλων -στην πλειοψηφία τους ορφανών- που με μυθιστορηματικό τρόπο αρχικά διέφυγαν από τα πεδία των μαχών, ενώ ακολούθως ταξίδεψαν στο Νέο Κόσμο.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό οδοιπορικό σε κάποιους από τους ιερούς τόπους του Αγώνα, τη Χίο, τη Νάουσα, τα Ψαρά, το Μεσολόγγι, περιοχές από τις οποίες κατεξοχήν κατάγονταν τα ορφανά της Επανάστασης. Και από εκεί στη νέα πατρίδα, τη φιλόξενη ανατολική ακτή των ΗΠΑ και τα εμβληματικά φιλελεύθερα εκπαιδευτικά ιδρύματά της, το Amherst College, τα Πανεπιστήμια του Harvard και του Yale, όπου κυρίως εγκαταστάθηκαν.

Τα ορφανά Ελληνόπουλα, που μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, δεν ξέχασαν την καταγωγή τους ούτε απώλεσαν την ελληνική ταυτότητά τους. Αντίθετα, την εμπλούτισαν με τις φιλελεύθερες παραδοσιακές αμερικανικές αξίες, βρίσκοντας θαλπωρή και υποστήριξη από φιλάνθρωπες οικογένειες Αμερικανών. Εξελίχθηκαν έτσι σε συνδετικούς κρίκους ανάμεσα σε δύο έθνη, το ελληνικό και το αμερικανικό. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο για την παραγνωρισμένη, ανθρώπινη πλευρά της Ελληνικής Επανάστασης.

Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας.

ΑΠΘβιβλίοΔιεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκηςειδήσεις τώραΘεσσαλονίικη