Βιβλίο|29.07.2024 22:17

Edna O'Brien: Πέθανε στα 93 της η σπουδαία συγγραφέας - Η ζωή και το έργο της

Newsroom

Η φημισμένη Ιρλανδή συγγραφέας Edna O'Brien, μία εκ των σπουδαιότερων χρονικογράφων του 20ου αιώνα, πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Το βιογραφικό και η πορεία της

H Edna εμφανίστηκε στη λογοτεχνική σκηνή το 1960 με την έκδοση του πρώτου της μυθιστορήματός The country girls, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Από τότε κυκλοφόρησε περισσότερα από 20 μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα που ξεχώρισαν για τον τρόπο απεικόνισης των γυναικών, τη βία την οποία αυτές υφίστανται, τις υποβλητικές περιγραφές και τη σεξουαλική ευθύτητά της.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας της, η O’Brien έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία μεταξύ των οποίων το Irish PEN Lifetime Achievement Award, το American National Arts Gold Medal, το Frank O’Connor Prize, ενώ το 2019 της απονεµήθηκε το Prix Femina Special και το David Cohen Lifetime Achievement Award για το σύνολο του έργου της. Επιπλέον, το 2021 τιμήθηκε με την υπέρτατη πολιτιστική διάκριση της Γαλλίας. Συγκεκριμένα χρίστηκε Ταξιάρχης του γαλλικού Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών, μια κορυφαίας σημασίας τιμητική διάκριση, η οποία αποδίδεται κάθε χρόνο σε σημαίνοντα πρόσωπα των τεχνών και του πολιτισμού.

Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της, με τίτλο Κορίτσι, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας το 2020 σε μετάφραση Χριστίνας Σωτηροπούλου. Για τη συγγραφή του η O’Brien, παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, ταξίδεψε στη Δυτική Αφρική και πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα για τα κορίτσια που έχουν απαχθεί από τη Μπόκο Χαράμ, μετουσιώνοντας τις εμπειρίες της σε μια συγκλονιστική ιστορία για τη βία κατά των γυναικών, που είναι άλλωστε μια από τις διαχρονικές θεματικές στις οποίες έχει επικεντρώσει το έργο της.

θάνατοςσυγγραφέαςειδήσεις τώρα