Βιβλίο|04.09.2024 07:40

Άντζελα Ζιούτη για το βιβλίο της «Μην κολυμπάς τη νύχτα»: Η καλή λογοτεχνία είναι το υλικό που αντιστέκεται στην ευκολία της εποχής μας

Newsroom

Το ανατρεπτικό μυθιστόρημα με τίτλο «Μην κολυμπάς τη νύχτα» αποτελεί τη νέα συγγραφική δημιουργία της Άντζελας Ζιούτη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρέμβαση. Στο βιβλίο αυτό κυριαρχεί το μυστήριο γύρω από τον αινιγματικό θάνατο του γκαλερίστα Γιώργου Μαράτου στην Πάτρα, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για αυτοκτονία ή δολοφονία. Οι εναλλαγές στην πλοκή και η εξέλιξη των ηρώων εντείνουν το μυστηριακό στοιχείο και δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρά στον αναγνώστη. Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου, η κ. Άντζελα Ζιούτη παραχώρησε συνέντευξη στην Ελευθερία Νάτσα:

  • Κα Ζιούτη, πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή; 

Εμφανίστηκα στα γράμματα με τη συλλογή Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη - 31 ποιήματα της πόλης, Εκδόσεις Παρατηρητής, 1999, πολύ αργότερα, αφού τελείωσα το πανεπιστήμιο. Ωστόσο, η συνάφειά μου με τα γράμματα άρχισε νωρίς, όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια λυκείου. Το πρώτο μου άρθρο δημοσιεύτηκε τότε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Κι αν ο Αριστοτέλης είπε ότι «Η ποίηση είναι πολιτική πράξη», κάπως έτσι θα δικαιολογούσα την ενασχόλησή μου με τη λογοτεχνία· ως έναν ισχυρό τρόπο παρέμβασης στον κοινό βίο. Θα πρόσθετα ότι η καλή λογοτεχνία είναι το υλικό που αντιστέκεται στην ευκολία που χαρακτηρίζει την εποχή μας.  

  • Τι αποτέλεσε έμπνευσή σας στη συγγραφή του μυθιστορήματος «Μην κολυμπάς τη νύχτα»; 

Κάποιος έχει πει ότι όταν μιλάς με τον Θεό είναι προσευχή, όταν ο Θεός μιλάει μαζί σου είναι έμπνευση. Δεν υπάρχει, λοιπόν, μία λογική εξήγηση. Συχνά το ίδιο το υποσυνείδητο και οι καταγραφές του μας οδηγούν σε νέους δρόμους δημιουργίας.  

  • Ποιοι είναι οι βασικοί θεματικοί άξονες που θίγονται στο μυθιστόρημα «Μην κολυμπάς τη νύχτα»; 

Μέσα από τις ζωές των χαρακτήρων μου, στις οποίες είμαι ο πλάστης και ο αφηγητής τους, αναδύονται κοινωνικά, οικονομικά και φιλοσοφικά θέματα. Βέβαια, ο ερωτισμός, το μυστήριο και η έκπληξη συμπορεύονται μαζί, συνθέτοντας έτσι την πλοκή.  

  • Η υπόθεση εκτυλίσσεται κυρίως στην περιοχή της Αχαΐας. Γιατί έγινε αυτή η επιλογή;  

Η Πελοπόννησος και πιο συγκεκριμένα ο νομός Αχαΐας διαθέτει ανεξάντλητη φύση, συναρπαστική ιστορία, ένα μοναδικό πολιτιστικό μωσαϊκό. Σε συνδυασμό μάλιστα με θεσμούς που φέρνουν στο προσκήνιο το σύγχρονο, πολιτιστικό πρόσωπο της Αχαΐας, αποκαλύπτεται ένας τόπος που παντρεύει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. 

  • Μέσα από τις ανατροπές ο αναγνώστης φτάνει εν τέλει στην «κάθαρση» στο τέλος του μυθιστορήματος; 

Ο Αριστοτελικός όρος «κάθαρση»?χαρακτηρίζεται ως η πράξη ή το αποτέλεσμα του ρήματος καθαίρω, που σημαίνει απαλλαγή από κάτι ξένο ή βλαβερό και αποτελεί, όπως είναι γνωστό, την ακροτελεύτια λέξη του περίφημου ορισμού που δίνει ο Σταγειρίτης στην «Ποιητική» του για την τραγωδία. Στο μυθιστόρημά μου, η υπόθεση διεγείρει την ψυχή του αναγνώστη. Με άλλα λόγια, παρακολουθώντας τον ήρωα να πάσχει, ο αναγνώστης νιώθει ζωηρή συμπάθεια προς αυτόν και βαθιά ανησυχία για την τύχη του· τελικά, όμως, επέρχεται η κάθαρση. Μέσα από την πτώση του θνητού ήρωα που επισυμβαίνει εντός των ορίων του κόσμου τούτου. Κι έτσι, ενισχύεται η διάθεση της ψυχής προς το αγαθό και διαπαιδαγωγείται ο άνθρωπος προς την αρετή. 

  • Ποιο είναι το κύριο μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στον αναγνώστη μέσω του έργου σας;  

Θα αποκριθώ με τα λόγια της ηρωίδας μου, της Θεανώς. Λοιπόν, αυτή λέει κάπου: «Τελικά, τι είναι ο παράδεισος. Ένας νοητικός τόπος, όπου δεν ζητάς τίποτα άλλο». 

  • Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;  

Είναι η δική μου έκπληξη και το δικό μου αναπάντεχο που ίσως με περιμένει στη στροφή του δρόμου. Και όπως είπε ο σπουδαίος Γερμανός συγγραφέας Βόλφγκανγκ Γκαίτε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο μεγαλείο από το ξημέρωμα μίας μέρας». Και κάθε μέρα που ξυπνάω απολαμβάνω τα δώρα της.     

συγγραφέαςβιβλίοειδήσεις τώρα