Βιβλίο|09.10.2024 11:11

Έρση Σωτηροπούλου: Ποια είναι η συγγραφέας που διεκδικεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024

Newsroom

Η Έρση Σωτηροπούλου είναι η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας που διεκδικεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Οι μόνοι Έλληνες που το έχουν κερδίσει είναι ο Γιώργος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης.

Η Έρση Σωτηροπούλου ήταν και άλλες χρονιές υποψήφια ωστόσο φέτος είναι στα φαβορί.

Στο Φόρουμ Παγκόσμιας Λογοτεχνίας (World Literature Forum) αναφέρθηκε ότι τα στοιχήματα ήθελαν την υποψηφιότητά της για το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2024 να είναι από τις επικρατέστερες, αναγνωρίζοντάς της «τη διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μια πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού».

Ποια είναι η Έρση Σωτηροπούλου - Τα βραβεία που έχει κερδίσει 

Η συγγραφέας σπούδασε φιλοσοφία και πολιτιστική ανθρωπολογία στη Φλωρεντία. Η πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα έγινε με την ποιητική συλλογή «Μήλο + Θάνατος +... +...» (1980).

Το βιβλίο της «Ζιγκ-ζαγκ» στις νεραντζιές βραβεύτηκε το 2000 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω.

Επίσης, το 2011 το μυθιστόρημά της Εύα τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ η συλλογή διηγημάτων της Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 2012.

Το µυθιστόρηµά της «Τι µένει από τη νύχτα» (γαλλικός τίτλος Ce qui reste de la nuit) ακολουθεί τον νεαρό Κωνσταντίνο Καβάφη στο Παρίσι του 1897 και παρουσιάζει τα εμπόδια που συναντά ο ποιητής στην πορεία προς την προσωπική και ποιητική του ωρίμανση, απέσπασε στη Γαλλία το Βραβείο Μεσόγειος (Prix Mediterranee Etranger 2017) και στις ΗΠΑ το Εθνικό βραβείο ALTA 2019 (µετάφραση Karen Emmerich). Έχει τιμηθεί και µε το βραβείο ποίησης Dante Alighieri στην Ιταλία.

Τα έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά, φινλανδικά, τουρκικά, αραβικά και ιταλικά. 

συγγραφέαςλογοτεχνίαυποψήφιαελληνική λογοτεχνίαειδήσεις τώραΝόμπελ λογοτεχνίας