Βιβλίο|12.10.2024 16:07

To άλλο ποδόσφαιρο

Νίκος Μάλλιαρης

Με τον συγγραφέα Θανάση Σκρουμπέλο, του βιβλίου «ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, γνωριστήκαμε με αφορμή ενός άλλου βιβλίου του, για το ποδόσφαιρο, το «ΜΠΑΡΑΖ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ» που αφορούσε στον Ασλανίδειο εναγκαλισμό του ποδοσφαίρου επί Δικτατορίας για να χρησιμοποιηθεί., η δυναμική του και η λαοφιλία του υπέρ των απομονωμένων απ τον κόσμο Χουντικών.

Το μπαράζ ήταν μεταξύ Καλλιθέας και Κορωπίου το 1969, που η επινίκια μάζωξη των φιλάθλων στην πλατεία της Καλλιθέας εξελίχθηκε σε αντιχουντική γιορτή. Από το BBC ανακοινώθηκε ως λαϊκή νίκη  του ποδοσφαίρου κατά της Χούντας.

 Μία διαδρομή για το άλλο ποδόσφαιρο

Το ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ είναι μια διαδρομή για το άλλο ποδόσφαιρο, εκείνο που αποτελεί τμήμα του λαϊκού πολιτισμού και παραμένει -αν και διογκωμένο ακόμη η γιορτή της Κυριακής.

Ένα ολόκληρο καλοκαίρι διήρκησε η κουβέντα μας για αυτό το ποδόσφαιρο με τον συγγραφέα Θανάση Σκρουμπέλο. Τού μίλησα για την προσπάθειά που κάναμε, με τον συμπαίκτη μου στον ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ, Γαβρίλο Παπαδόπουλο, όταν ιδρύσαμε το 2003, τον Α.Ο ΑΣΤΕΡΑΣ 2004, στην Καισαριανή.

Μια ποδοσφαιρική νεανική ομάδα που διακρίθηκε στα γήπεδα για το φίλαθλο πνεύμα της και εκτός γηπέδων για τις κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητές της. Πετύχαμε στο κομμάτι του πολιτισμού, έχοντας  την αμέριστη συμπαράσταση του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, του Θάνου Μικρούτσικου και πολλών άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών. Συμβάλλαμε επίσης στη δημιουργία τού Πάρκου των διεθνών, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ στην Καισαριανή, όπου  σαράντα [40] κορυφαίοι διεθνείς ποδοσφαιριστές [Λουκανίδης, Παπαϊωάννου, Καμάρας, Σαργκάνης, Μανωλάς, Γιαννακόπουλος,κ.α ] φύτεψε ο καθένας  τους  κι από ένα δέντρο. Παράλληλα είχαμε αρχίσει τη συλλογή υλικού για να ιδρυθεί και μουσείο ποδοσφαίρου στην ποδοσφαιρομάνα Καισαριανή. Και τα δύο αν και τύχανε της έγκρισης και του κόσμου και της τότε Δημοτικής αρχής, αφέθηκαν να τα φάει ο χρόνος.

Είναι ένας παθιασμένος με το άλλο ποδόσφαιρο ο συγγραφέας. Γιατί το΄χε ζήσει στην τότε πολιτική και πολιτισμική Άνοιξη του 1965. Οι κουβέντες μας και τα δικά του βιώματα συνθέτουν την ιστορία του ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ για ένα ποδόσφαιρο γιορτή της Κυριακής  που φτάνει μέχρι τη μεγάλη Μπαρτσελόνα.

Το 2011, συνεργάσθηκα με μια ομάδα φιλάθλων από τα χωριά της περιοχής του Μονοφατσίου [, κάτω από το Ηράκλειο της Κρήτης ] και ιδρύθηκε η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  ΜΟΝΟΦΑΤΣΙΟΥ  και έδωσε  αθλητική ζωή σε παιδιά από σαράντα χωριά. Το εγχείρημα έγινε γνωστό και στη διοίκηση της F.C BARCELONA , η οποία το στήριξε με την παρουσία στελεχών της στα εγκαίνιά της ομάδας, που έγιναν το καλοκαίρι του 2012, στο γήπεδο του χωριού Γόρτυνο. Και ο Πρόεδρος της ομάδας, Μανώλης Μανταδάκης φιλοξενήθηκε στα επίσημα του CAMP-NU  στη Βαρκελώνη.

 

ειδήσεις τώραποδόσφαιροσυγγραφέας