Βίκι Λαβό Χάρβι: Βραβεύθηκε σε ηλικία 75 ετών για το πρώτο μυθιστόρημά της
NewsroomΗ Βίκι Λαβό Χάρβι γράφει όλη της τη ζωή. Η συγγραφέας με έδρα το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, σε ηλικία πάνω από 70 ετών, κέρδισε το 2019 το βραβείο «Stella Prize» για το πρώτο μυθιστόρημά της με τίτλο «The Erratics». Είναι τα σκοτεινά, δυνατά και αστεία απομνημονεύματά της για τη δυσλειτουργική οικογένειά της, στα οποία μιλά για το πάθος της να λέει ιστορίες και γιατί χρειάστηκε να περάσει τόσος χρόνος για να μοιραστεί το χάρισμά της με τον κόσμο.
Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ο πατέρας της υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία. Η μητέρα της ήταν μόνη και φοβισμένη σε μία ξένη πόλη, η ζωής της ήταν δύσκολη και είχε μόνο βιβλία για παρέα. Η Βίκι Λαβό Χάρβι γεννήθηκε ανάμεσα σε βιβλία και έγραψε μία μικρή ιστορία για το σχολείο στα εννιά της χρόνια, μία ιστορία για υποκρισία, εξαπάτηση σε μία οικογένεια, πονηριά και σκληρότητα, τιμωρία και αντίποινα.
Η συγγραφέας σε συνέντευξή της δήλωσε ότι γνωρίζει τώρα γιατί επέλεξε τότε τα συγκεκριμένα θέματα. Ήταν ενδείξεις της ψυχικής ασθένειας της μητέρας της, με την οποία ζούσε κάθε μέρα η οικογένεια. Έγραφε συνεχώς όταν σπούδαζε στο πανεπιστήμιο και όταν στη συνέχεια δούλευε, αλλά στράφηκε στη μυθοπλασία και στην ποίηση στα 40 της.
Όταν έγραψε το βιβλίο «The Erratics» το έκρυψε σε ένα συρτάρι για δύο χρόνια. Είναι καλή ιδέα να κλείνεις το έργο σου σε συρτάρι και μετά να το βγάζεις, να βλέπεις τι έχεις κάνει λάθος και να το διορθώνεις, παρατήρησε η συγγραφέας. Στο βιβλίο αφηγείται την ιστορία της εξαετούς περιόδου, που ξεκίνησε όταν η μητέρα της 90 ετών, έσπασε τον γοφό της, νοσηλεύτηκε και άφησε τον πατέρα της μόνο, με εύθραυστη υγεία σε μία κατοικία στην Αλμπέρτα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συγγραφέας και η αδερφή της είχαν αποξενωθεί από τους γονείς τους για δύο δεκαετίες, αποκηρυγμένες, όπως ήθελε η μητέρα τους. Ένα πρόσωπο που δεν πίστεψε τη μητέρα της, η οποία έλεγε ότι δεν έχει παιδιά, αναζήτησε και βρήκε τις δύο αδερφές και τις ζήτησε να βοηθήσουν. Η μητέρα τους κρατούσε τον πατέρα τους μακριά από τον έξω κόσμο, σαν φυλακισμένο χωρίς φαγητό.
Τότε η συγγραφέας κατάλαβε πόσο επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή είναι η συμπεριφορά της μητέρας της και φοβήθηκε για την ασφάλεια του πατέρα της, αλλά και τη δική της, όταν η μητέρα της θα επέστρεφε στο σπίτι.
Το βραβείο «Stella Prize» είναι σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο που τιμά γυναίκες συγγραφείς στην Αυστραλία και απονέμεται από μια οργάνωση που υποστηρίζει την πολιτιστική αλλαγή. Το βραβείο φέρει το όνομα της εικονικής συγγραφέως της Αυστραλίας, Στέλλα, Μαρία Σάρα «Μάιλς» Φράνκλιν και απονεμήθηκε πρώτη φορά το 2013.
Είναι τα απομνημονεύματα για την κληρονομιά της οικογενειακής τρέλας, για το πώς με διαμόρφωσε και για όλους όσους επηρέασε η ζωή της μητέρας μου, ανέφερε. «Ταυτόχρονα είναι η έκφραση της αγάπης μου για τον αγαπημένο μου μέρος στον κόσμο. Περιγράφω τους πρόποδες των Καναδικών Βραχωδών Ορέων στην Αλμπέρτα, έναν τόπο που είναι στην καρδιά μου» τόνισε η Βίκι Λαβό Χάρβι.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ