Ζάτουνα και Δημητσάνα τίμησαν τον Μίκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Διήμερο μνήμης και τιμής για τον Μίκη Θεοδωράκη, οργάνωσαν το μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας και ο Δήμος Γορτυνίας στη Ζάτουνα και τη Δημητσάνα. Το διήμερο εκδηλώσεων έγινε με την υποστήριξη και συμμετοχή της αντιπεριφέρειας Αρκαδίας, των δήμων Ίλιου, Τρίπολης και Πύργου, της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και της κοινότητας Ζάτουνας.
Όπως είναι γνωστό, το 1968 και το 1969, ο Μίκης, ήταν εκτοπισμένος στη Ζάτουνα, μαζί με την οικογένειά του. Εκεί, κόντρα στη χούντα των συνταγματαρχών, μετατρέπει τα δύο χρόνια της εξορίας του, σε φάρο αγώνα και παγκόσμιας αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Δημιούργησε ένα ανεξίτηλο έργο, τεράστιας σημασίας, μουσικής και πνευματικής δημιουργίας, με φόντο και έμπνευση τα χωριά του Κολοκοτρώνη… τη Ζάτουνα, τη Δημητσάνα, τη Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια…
Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν τρισάγιο, στη Ζάτουνα, από την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, για τον Μίκη Θεοδωράκη, συνέλευση των μελών του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης στη Ζάτουνα, όπου έγινε διεύρυνση του νέου ΔΣ με συμμετοχή πέρα από τοπικούς παράγοντες (Δήμαρχος, εκπρόσωπος της Μητρόπολης που παραχώρησε και το οίκημα του σχολείου για να γίνει το Μουσείο, πολίτες από τη Ζάτουνα και άλλοι παράγοντες της Αρκαδίας), και οι Νίκος Κοτζιάς πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Τζήκας Πρόεδρος της Helexpo-ΔΕΘ, καθώς και εκπρόσωπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και εκδήλωση στη Δημητσάνα.
Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, το «Χέρι του Μίκη», εκμαγείο του αείμνηστου Δημήτρη Ταλαγάνη, τοποθετήθηκε συμβολικά στο Μουσείο (το πρωτότυπο θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αντίγραφό του θα βρίσκεται στο μουσείο στην Ζάτουνα), ενώ υπεγράφη και Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας, μεταξύ του διευθυντή του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) Αλέξανδρου Χαρκιολάκη και του προέδρου του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας Παρασκευά Παρασκευόπουλου.
Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του προέδρου του Μουσείου Παρασκευά Παρασκευόπουλου: «O Μίκης ήταν τεράστιος και έχουμε το προνόμιο να έχει περάσει πολλά από τα χρόνια του στην περιοχή μας. Ο Μίκης ήταν οικουμενικός και ένωσε μέσα από τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις τους πάντες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε: «Το μουσείο δυναμώνει. Ο Μίκης μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν ενήμερος για τα πάντα (συνεργασία με Δημο κτλ)».
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης είπε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης επι δυο χρόνια έζησε εξόριστος στην Ζάτουνα. Φάρος δημιουργίας μέσα στα βουνά της Γορτυνίας, φώτισε και σημάδεψε τον τόπο μας. Ήταν και είναι για όλους ο Μίκης που έβαλε την ποίηση στα χείλη μας και μας έμαθε να παλεύουμε για τις μεγάλες ιδέες. Ήταν αυτόφωτος και η λάμψη του πνεύματος του φώτισε τόπους και ανθρώπους», ενώ πρόσθεσε πως το μουσείο Ζάτουνας θα συστήνει τον Μίκη και το έργο του στις γενιές που έρχονται.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε πως θα στηρίξει κάθε προσπάθεια, που γίνεται για το μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στην Ζάτουνα. «Πρέπει να στοχεύσουμε στο να σηματοδοτεί το μουσείο την εδώ παρουσία του. Πιστεύω πως μέσα στο 2022 θα μπορούμε να μιλάμε για μια σταθερή παρουσία του μουσείου Μίκης Θεοδωράκης στην Ζάτουνα».
Ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης, πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως – εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη – ανέφερε μεταξύ άλλων: «Για τον Μίκη αυτός ο τόπος ήταν τόπος εξορίας και μου κάνει εντύπωση τώρα με το Μουσείο που μελετάω την ζωή του, ότι πήγαινε στους τόπους του μαρτυρίου του για να νικήσει μάλλον όλο αυτό το σκοτάδι που ήθελαν να του περάσουν. Θεωρώ πως αυτός ο άνθρωπος περπάτησε σε κάποιους τόπους μαρτυρικούς και κατάφερε να νικήσει το σκοτάδι που δεν τον κέρδισε γιατί ήταν τόσο φωτεινός.
Ο Γιώργος Κανελλόπουλος, πρόεδρος Κοινότητας Ζάτουνας, τόνισε: «Ο Μίκης με την εξορία του στην Ζάτουνα, την έκανε γνωστή στα πέρατα της γης». «Η κληρονομιά του Μίκη βρίσκεται σε καλά χέρια» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής Καλλιόπη Βέτα, ενώ μέσα από ένα τραγούδι θέλησε – όπως ανέφερε – να εκφράσει την αγάπη της στον Μίκη.
Η Βάλια Βράκα, υπεύθυνη αρχείου Ελληνικής μουσικής, της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής, και υπεύθυνη του αρχείου Μίκη Θεοδωράκη, μίλησε για τα άγνωστα τμήματα του τεράστιου μουσικού του έργου. Αμέσως μετά ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε: «Ο Μίκης είναι η επιτομή της ιστορίας των αδυναμιών και των δυνάμεων της Αριστεράς. Ο Μίκης ήταν πάντα παρών στην ψυχή μας, στο υποσυνείδητο μας και στα αυτιά μας. Ήταν εμπνευστής ενός μεγάλου πολιτιστικού κινήματος».
Τα δικά τους μηνύματα έστειλαν μέσω βίντεο η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «η Αρκαδία μπαίνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την διατήρηση της μνήμης του Μίκη Θεοδωράκη», αλλά και ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr