ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΒΡΑΥΡΩΝΙ: Το νέο θεατρικό δοκίμιο του Γεώργιου Σγουρού
Ο συγγραφέας μας ξανασυστήνει την Ιφιγένεια επεκτείνοντας την πλοκή του μύθου που τη συνοδεύει.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μια άλλη Ιφιγένεια που αξιώνει λογοδοσία για την τραγική μοίρα που της επιφύλαξαν οι Θεοί αναδεικνύει το θεατρικό δοκίμιο του Δρ. Γ.Σγουρου που έχει τίτλο : «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΒΡΑΥΡΩΝΙ» και παρουσιάζεται το Σάββατο 17 Αυγούστους στις 19:00 στην Μαθητική Εστία στην Κρέστενα Ολυμπίας.
Αντλώντας πληροφοριες από τα δύο Ομηρικά Έπη και δεκαεξι τραγωδίες με αναφορά στον Τρωικό Πόλεμο, ο συγγραφέας επιδιώκει να φωτίσει από άλλη οπτική, την τραγική μορφή της ηρωίδας που κλήθηκε εν άγνοια της να δώσει τη ζωή της για να αποπλεύσουν τα ελληνικά πλοία προς την Τροία.
Η οπτική του συγγραφέα και η πλοκή του έργου
Ο συγγραφέας μας ξανασυστήνει την Ιφιγένεια επεκτείνοντας την πλοκή του μύθου που τη συνοδεύει. Μετά την Αυλιδα και τη χώρα των Ταύρων το σκηνικό αποτελεί τώρα η Βραυρώνα της Αττικής με την ηρωίδα ιέρεια στον Ναο της Αρτέμιδας μέχρι την ώρα που η Αττική γη θα γίνει η τελευταία της κατοικία.
Σε μια συνεχή εναλλαγή ρόλων και θέσεων -μεσα από φορτισμένους διαλόγους, οι Θεοί λογοδοτούν σε λαϊκές συνελεύσεις, ενώ οι δίκες και η λογοδοσία δεν περιορίζονται στον επάνω κόσμο αλλά λαμβάνουν χώρα και στον Άδη, παρουσία εκείνων που επιζητούν δικαίωση.
Καθαρση μέσα από επιλογές που καθορίζουν οι άγραφοι ηθικοί νόμοι, κι ένα διαρκές ερώτημα για το τι οδηγεί τις ανθρώπινες κοινωνίες σε πόλεμο είναι οι καινοτομίες που εισάγει το κείμενο καθώς και ο απ ευθείας διάλογος μεταξύ Θεού και ανθρώπου.
Στο «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΒΡΑΥΡΩΝΙ» η Θεϊκή και η ανθρώπινη φύση συνυφαίνονται. Οι θνητοί ζητούν το λόγο απ' τους Θεούς διεκδικώντας επί ίσοις όροις το δικαίωμα να διαμορφώσουν οι ίδιοι τη ζωή τους ενώ η συλλογικότητα είναι το νομιμοποιητικό κριτήριο των αποφάσεων. Η «αποκαθήλωση» (μέσα από την ανάδειξη των ταπεινων κινητρων) αγγίζει Θεούς και ανθρώπους με την υπέρβαση να μην αποτελεί αποκλειστικη συμπεριφορά της μιας πλευράς.
Μετά τις οκτώ προσεγγισεις στο μύθο της Ιφιγένειας στην Αυλίδα και την Ταυριδα από τους Ρακίνα, Γκαίτε, Γκλουκ, Χαλμ Εννιο, Γκιμολντ και Κατσαιτη, η «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΒΡΑΥΡΩΝΙ» μας ξανασυστήνει την ηρωίδα επιδιώκοντας να εντοπίσει το γενεσιουργό αιτιο πίσω από τις επιλογές Θεών και ανθρωπων.
Στα λόγια της Αρτέμιδας προς την Ιφιγενεια μοιάζει να κρύβονται οι απαντήσεις για όλα : «Να διδαχτεί ο αντίλογος, Έτσι προχωρά ο κόσμος».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr