Ζωντανεύει η Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ
Προσβάσιµα στο κοινό, ύστερα από 20 χρόνια, χειρόγραφα ανυπολόγιστης αξίας, σπάνιες εκδόσεις και πλούσιο φωτογραφικό υλικό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μια βιβλιοθήκη µε 59.000 τόµους σπάνιων βιβλίων, µε χειρόγραφα, εκ των οποίων µερικά (όπως αυτά του Ρήγα Φεραίου) ανυπολόγιστης αξίας, µε ιστορικά αρχεία και βέβαια µε τεύχη εφηµερίδων που συνθέτουν µια πλήρη διαδροµή στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Αυτή είναι η περίφηµη Βιβλιοθήκη της Ένωσης Συντακτών Ηµερησίων Εφηµερίδων Αθηνών, µια πραγµατικά πολύτιµη ιστορική πηγή για δηµοσιογράφους και βέβαια ερευνητές, αφού τα τεκµήριά της αναφέρονται σε δηµοσιογραφικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονοµικές θεµατικές κατηγορίες, ο κύριος όγκος των οποίων κατατάσσεται χρονικά στην περίοδο 1821 µέχρι και σήµερα.
Επίσης, διαθέτει σπάνιες εκδόσεις που τοποθετούνται χρονικά στις απαρχές του 16ου και του 17ου αιώνα, ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες διαφόρων περιόδων, αρχεία γελοιογραφιών και σκίτσων, και φυσικά πληθώρα φύλλων εφηµερίδων λυτών και βιβλιοδετηµένων. Και όµως η Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ παρέµενε κλειστή τα τελευταία χρόνια µε αδιόρατη πολιτική πρόσκτησης και αξιολόγησης υλικού. Και να που επιτέλους έπειτα από 20 χρόνια προσπαθειών η Βιβλιοθήκη επαναλειτουργεί, παίρνοντας το όνοµα «∆ηµήτρης Πουρνάρας» προς τιµήν του δηµοσιογράφου, εκδότη, συγγραφέα και πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ, η οικογένεια του οποίου φρόντισε για µια σπουδαία δωρεά, χάρη στην οποία στάθηκε δυνατή η οργάνωση και η επαναλειτουργία του πολύτιµου δηµοσιογραφικού φορέα.
Η Βιβλιοθήκη «∆. Πουρνάρας», στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδηµίας 20), εγκαινιάστηκε µάλιστα χθες επισήµως από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τίµησε τους δωρητές, Ελένη Καρκαζή-Πουρνάρα και Νίκο Πουρνάρα, µε το αργυρό εύσηµο της ΕΣΗΕΑ «Ξενοφών», καθώς και από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο.
Στον χαιρετισµό της, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου αναφέρθηκε στον µέχρι πρότινος «παραµεληµένο θησαυρό» των βιβλίων και των ιστορικών κειµηλίων, ανάµεσα στα οποία είναι και εκδόσεις του Αδαµάντιου Κοραή, τα «Ελληνικά Χρονικά» του Αύγουστου Μάγερ, χειρόγραφα του Κωστή Παλαµά αλλά και η αλληλογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου µε στελέχη της Ένωσης Συντακτών.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, η Βιβλιοθήκη ήταν πρωτόλειο έργο και όραµα του διακεκριµένου δηµοσιογράφου της εφηµερίδας «Ελευθερία» Παναγιώτη Πατρίκιου, ο οποίος ξεκινώντας τη δεκαετία του ’60 έκανε έναν τιτάνιο αγώνα συγκεντρώνοντας βιβλία, έγγραφα και σπάνια αρχεία. Στην τωρινή φάση, την αρχιτεκτονική µελέτη και την επίβλεψη της κατασκευής της Βιβλιοθήκης διεκπεραίωσε ο αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, ενώ τη βιβλιολογική οργάνωση ανέλαβε ο φιλόλογος, ιστορικός, ερευνητής και οµότιµος διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών, Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr