«Μαρία Μαγδαληνή»: Όταν ο Χοακίν Φίνιξ έπαιξε τον Χριστό στο πλευρό της Ρούνεϊ Μάρα
Άντα ΔαλιάκαΌχι ιερόδουλη, αλλά μια σύγχρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι. Μια φεμινίστρια της εποχής του Χριστού και πολύ περισσότερο μία εκ των αποστόλων του. Αυτή είναι η Μαρία Μαγδαληνή και αυτό δηλώνεται περίτρανα στο φιλμ του Γκαρθ Ντέιβις «Mary Magdalene» (2018, «Μαρία Μαγδαληνή») με πρωταγωνίστρια την Ρούνεϊ Μάρα και τον Χοακίν Φίνιξ στον ρόλο του Χριστού - μια ανάσα πριν γίνει «Joker» (2019) και βραβευτεί με Όσκαρ.
Ο Ντέιβις («Lion») και η σεναριογράφος Φιλίπα Γκόσλετ φρεσκάρουν το πρόσωπο της Μαρίας από το ψαροχώρι Μάγδαλα της Γαλιλαίας στο πρότυπο μιας νεαρής γυναίκας που αψηφά τις ιεραρχίες και τις αξίες της παραδοσιακής οικογένειας, την οποία και εγκαταλείπει για να γίνει μέλος ενός κοινωνικού κινήματος με επικεφαλής τον Ιησού τον Ναζωραίο.
Χρειάστηκαν πραγματικά πολλά χρόνια για να μεταφερθεί η ιστορία τούτη στη μεγάλη οθόνη, όπως και επισήμως αναγνωρίζει την Μαγδαληνή η καθολική εκκλησία, με «καθαρό» όνομα από το 1969 και έπειτα, κόντρα στον χαρακτηρισμό της ως μετανοούσα πόρνη το 591μ.Χ από τον Πάπα Γρηγόριο τον Μέγα («απόστολο των αποστόλων» την χαρακτήρισε και ο Πάπας Φραγκίσκος το 2016).
Ακόμα και σε τηλεοπτικές σειρές και φιλμ όπως τα «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι, «Ιησούς Χριστός, υπέρλαμπρο άστρο» του Νόρμαν Τζούισον και «Ο τελευταίος πειρασμός» του Μάρτιν Σκορσέζε, η Μαγδαληνή ποτέ δεν είχε τη φήμη που της άξιζε.
Βασισμένο στο φερόμενο ως Ευαγγέλιο της Μαρίας Μαγδαληνής, αποκρυφιστικό κείμενο του πρώιμου χριστιανισμού καθώς και σε έρευνες σε συνεργασία με αρχαιολόγους και μελετητές των Γραφών, το βιογραφικό δράμα του Ντέιβις βάλθηκε να αποκαταστήσει μια άνευ προηγουμένου δολοφονία χαρακτήρα στο βάθος 1400 χρόνων, ταυτισμένου με την παράδοση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας που θέλει την Μαγδαληνή μετανοημένη πόρνη που μύρωσε τον Χριστό.
Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, η Μαρία Μαγδαληνή ήταν μια από τις πιο προβεβλημένες φιγούρες που πίστεψαν και ακολούθησαν τον Ιησού. Η ίδια ήταν παρούσα στη Σταύρωση και το όνομά της αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, ενώ η πιο αναγνωρισμένη παρουσία της είναι στην Ανάσταση του Ιησού (η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη της στις 22 Ιουλίου και στις 4 Μαΐου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων της).
«Όσο πιο πολύ τη γνώριζα τόσο πιο σοκαριστική ήταν η συνειδητοποίηση ότι οι άνθρωποι την ήξεραν σαν ιερόδουλη. Όλοι οι ακόλουθοι του Χριστού έχουν εκκλησίες στο όνομά τους, όμως εκείνη έμεινε γνωστή ως πόρνη. Ένιωσα θυμό» σχολίασε η Ρούνεϊ Μάρα που την υποδύθηκε απέναντι στον πραγματικό σύντροφο της στη ζωή, Χοακίν Φίνιξ. Με γυρίσματα στη Νότια Ιταλία και την υπόσχεση μιας ιστορίας ισότητας και φεμινισμού που αφορά κάθε πιστό της χριστιανοσύνης, η «Μαρία Μαγδαληνή» αποτελεί μια κινηματογραφική επιλογή στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix
- «Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
- Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
- Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram