Σινεμά|03.05.2020 17:58

Αφιέρωμα στον Αλμοδόβαρ: Κρουζ και Μπαντέρας έρχονται στο σπίτι μας

Άντα Δαλιάκα

Στην Ελλάδα το σινεμά του Πέδρο Αλμοδόβαρ κατατάσσεται στις μεγάλες κινηματογραφικές αγάπες του ελληνικού κοινού. Με αφορμή την πρεμιέρα στις 10 Μαΐου στο κανάλι Novacinema1HD του «Πόνος και δόξα», της τελευταίας ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ που στάθηκε μία από τις πιο επιτυχημένες της φιλμογραφίας του (υποψήφια μεταξύ άλλων για Οσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας), η Nova πλαισιώνει την προβολή με ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει όλες τις ταινίες της τελευταίας δεκαετίας του πρωτοπόρου Ισπανού σκηνοθέτη. Πρωταγωνιστές και μούσες του έργου του, ο Αντόνιο Μπαντέρας, η Πενέλοπε Κρουζ, η Ρόσι Ντε Πάλμα και πολλοί ακόμα ηθοποιοί που συνέδεσαν το όνομα και την καριέρα τους με τη φιλμογραφία του. Θα τους απολαύσουμε όλους στο αφιέρωμα της μικρής οθόνης στο αλμοδοβαρικό σινεμά όλο τον Μάιο. Οι ταινίες θα προβάλλονται από την Πέμπτη 7 Μαΐου και κάθε Πέμπτη του μήνα, στις 22.00, από το Novacinema2HD

«Julieta» / Προβολή: Πέμπτη 7 Μαΐου

Ακόμη ένα γυναικείο δράμα στη φιλμογραφία του Αλμοδόβαρ («Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», «Ψηλά τακούνια», «Ολα για τη μητέρα μου») που υμνεί τη γυναίκα, η «Julieta» διεκδίκησε μεταξύ άλλων τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών. Πρόκειται για διασκευή σε ενιαία πλοκή τριών διηγημάτων της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Καναδής συγγραφέως Αλις Μονρό, σύμφωνα με την οποία μια τυχαία συνάντηση αλλάζει ξαφνικά τα σχέδια της Χουλιέτα για μετακόμιση από τη Μαδρίτη στη Λισαβόνα και την ωθεί στην απόφαση να μείνει στην ισπανική πρωτεύουσα, περιμένοντας νέα από την κόρη της, την οποία έχει να δει 12 χρόνια. Οι αλμοδοβαρικές μούσες είναι εδώ οι Εμα Σουάρες, Ρόσι Ντε Πάλμα, Αδριάνα Ουγάρτε και Ντανιέλ Γκράο. (2016)

«Πόνος και δόξα» («Dolor Y Gloria») / Α' Προβολή την Κυριακή 10 Μαΐου. Επαναληπτική προβολή την Πέμπτη 28 Μαΐου

Ο Σαλβαδόρ Μάγιο, διάσημος σκηνοθέτης που έχει αποσυρθεί από τον κινηματογράφο, διηγείται πώς από τα 30 του και μετά έχει αναπτύξει πολλαπλά είδη πόνου σε όλο του το σώμα. Με αφορμή την αποκατάσταση από την Ταινιοθήκη της Μαδρίτης μίας από τις πρώτες ταινίες του, του «Taste», ο Σάλβα («σωτήρας») αποφασίζει να φτιάξει και τη διαταραγμένη σχέση του με τον πρωταγωνιστή του, στον οποίο έχει να μιλήσει 30 χρόνια. Σύντομα το παρελθόν επανέρχεται στα όνειρα και την καθημερινότητά του, ενώ ο Σάλβα θυμάται τα παιδικά του χρόνια στην μετεμφυλιακή Ισπανία, όταν με τη μητέρα του και τον πατέρα του βρέθηκαν μετανάστες να ζουν σε ένα σπίτισπηλιά στην επαρχία της Βαλένθιας… Απομακρυσμένος από οτιδήποτε εξωφρενικό με το οποίο έχει σμιλεύσει τις ιστορίες και τις εικόνες του, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επανέρχεται για να μιλήσει επί προσωπικών ζητημάτων -υπαρξιακών αλλά και καλλιτεχνικών. Σε τούτη τη βαθιά αυτοβιογραφική ταινία, την 21η της φιλμογραφίας του, η σχέση του με τη μητέρα του, την οποία υποδύεται σε νεαρή ηλικία η Πενέλοπε Κρουζ (υποψήφια για Όσκαρ με το «Γύρνα πίσω» του Αλμοδόβαρ), παραμένει μια πολυσήμαντη υπαρξιακή αναφορά στο πέρασμα του χρόνου. Ο Αντόνιο Μπαντέρας, υποψήφιος για Oσκαρ και βραβευμένος με το βραβείο Ανδρικού Ρόλου στο 72ο Φεστιβάλ των Καννών, υποδύεται το κινηματογραφικό alter ego του στην πιο καθηλωτική, ολοκληρωμένη ερμηνεία του. (2019, Dolor Y Gloria)

«Το δέρμα που κατοικώ» / Προβολή: Πέμπτη 14 Μαΐου

Βραβείο BAFTA Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, για τούτο το θρίλερ στο οποίο ένας πλαστικός χειρουργός κρατάει έγκλειστη στη βίλα του μια γυναίκα άγνωστης ταυτότητας κάνοντας γενετικά πειράματα στο δέρμα της, ώσπου η εμφάνιση του γιου της πιστής οικονόμου του φέρνει στην επιφάνεια το σκοτεινό παρελθόν όλων. Ο Αλμοδόβαρ πειράζει τη φόρμα του τυπικού θρίλερ φρίκης και ενσωματώνει στην εντέλεια το μελό, το φιλμ νουάρ, την υπαρξιακή αναζήτηση και κάθε εξτρεμιστική πρόκληση της φιλμογραφίας του. (2011, The Skin I Live In)

«Δεν κρατιέμαι» / Προβολή: Πέμπτη 21 Μαΐου

Αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή μηχανική βλάβη του αεροπλάνου τους ενώ βρίσκονται στον αέρα, οι τρεις αεροσυνοδοί μιας πτήσης με κατεύθυνση το Μεξικό αναλαμβάνουν να διασκεδάσουν τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στο τρελό, αναρχίζον πνεύμα των πρώτων του ταινιών με ένα μωσαϊκό προσώπων το οποίο αποτελούν οι Αντόνιο Μπαντέρας, Πενέλοπε Κρουζ, Παθ Βέγκα, Χαβιέ Καμάρα, Κάρλος Αρέτσες κ.ά. Το τεταμένο κλίμα αποφορτίζει μια χορευτική διασκευή του «I’m So Excited» των Pointer Sisters. (2013, I’m So Excited)

•Ολόκληρο το αφιέρωμα με όλες τις παραπάνω ταινίες θα είναι διαθέσιμο στην ειδική κατηγορία «Pedro Almodovar» στην υπηρεσία Νova On Demand, από τη Δευτέρα 4 Μαΐου έως το τέλος του μήνα, έτσι ώστε οι συνδρομητές να έχουν την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουν όποτε το επιθυμούν

Πενέλοπε ΚρουζNovaΑντόνιο ΜπαντέραςΠέδρο Αλμοδόβαρ