Σινεμά|05.06.2020 16:07

Πινόκιο: Ο φανταχτερός κόσμος της νέας ταινίας με τον Ρομπέρτο Μπενίνι

Άντα Δαλιάκα

Ο νέος «Πινόκιο» που θα δούμε σύντομα στους θερινούς κινηματογράφους, αποτελεί μία από τις πιο ανατρεπτικές αισθητικά εκδοχές του ομώνυμου κλασικού παραμυθιού του Κάρλο Κολόντι στον κινηματογράφο, με τη σφραγίδα της ματιάς του Ματέο Γκαρόνε. Αγκαλιάζοντας το γκροτέσκο, τον τρόμο και τον συναισθηματισμό της πρωτότυπης ιστορίας, ο σκηνοθέτης και ο συν-σεναριογράφος Μάσιμο Τσεκερίνι μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο μέσα από ένα φιλμικό όραμα που καμία σχέση δεν έχει με το θρυλικό μιούζικαλ της Disney του 1940. 

Ο Ρομπέρτο Μπενίνι ηγείται του καστ στο ρόλο του Τζεπέτο (ο ηθοποιός και σκηνοθέτης καταπιάστηκε με μία, κατά γενική ομολογία, αποτυχημένη εκδοχή του Πινόκιο πριν από 18 χρόνια, σκηνοθετώντας και ερμηνεύοντας ο ίδιος τον ομώνυμο ρόλο), ενώ η ταινία υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο ιταλικό box office της περασμένης σεζόν (προ κορονοϊού) με 17.000.000 ευρώ σε εισπράξεις. Κέρδισε επίσης, πέντε βραβεία David Di Donatello στα «ιταλικά Όσκαρ» για τον σχεδιασμό της παραγωγής, τα κοστούμια, το μακιγιάζ, τις κομμώσεις και τα ειδικά εφέ.

Η πλοκή του παραμυθιού το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 1883, είναι λίγο-πολύ γνωστή: ο γεροξυλουργός Τζεπέτο φτιάχνει τον Πινόκιο, μια μαριονέτα, που αποκτά ζωή και αρχίζει να μιλάει και να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος. Ο δημιουργός του, τον έχει σαν γιο του. Όταν ο Πινόκιο περιπλανηθεί και χάσει το δρόμο του, θα του τύχουν έναν σωρό μπελάδες από τους οποίους τον σώζει καμιά φορά μια υπέροχη νεράιδα. Η επιθυμία του Πινόκιο, όμως, να μοιάσει στα υπόλοιπα αγόρια παραμένει…

Η φιγούρα του Πινόκιο με τη μεγάλη μύτη του είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Οι περιπέτειές του έχουν μεταφραστεί σε περίπου 240 γλώσσες και παραμένουν ανάμεσα στα 50 κορυφαία μπεστ σέλερ  σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο ερώτημα «γιατί ένας ακόμα Πινόκιο;» ο Ματέο Γκαρόνε, ένας από τους καλύτερους σύγχρονους Ιταλούς σκηνοθέτες με ευρεία αναγνώριση μετά την επιτυχία της γκανγκστερικής περιπέτειας «Γόμορρα» (2008) -  κινηματογραφική μεταφορά του πολύκροτου βιβλίου του Ρομπέρτο Σαβιάνο για τη μαφία της Νάπολης - απαντά ότι με αυτό το παραμύθι ολοκληρώνει το ταξίδι του στον θαυμαστό κόσμο των παραμυθιών που ξεκίνησε με το «Παραμύθι των παραμυθιών» (2015).

Ρομπέρτο Μπενίνι, Ματέο Γκαρόνε

«Ελπίζω αυτό να αποτελεί μια εξέλιξη, μια και απέκτησα εμπειρία. Όμως, ο Πινόκιο είναι μια διαφορετική ταινία επειδή είναι κάτι ανάμεσα στο Παραμύθι των Παραμυθιών και στην υπόλοιπη φιλμογραφία μου. Η αγάπη μου για τον Πινόκιο δεν είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Είναι ένας χαρακτήρας που με ενδιέφερε από πάντα και πολύς κόσμος το πρόσεξε αυτό στις ταινίες μου Γόμορρα και Reality.» σχολιάζει ο Ιταλός δημιουργός.

«Ο Πινόκιο είναι ένα όνειρό μου που πάει πίσω στο χρόνο, τότε που ήμουν ακόμα παιδί. Στο γραφείο μου εξακολουθώ να έχω το προσωπικό μου storyboard του Πινόκιο που είχα σχεδιάσει και χρωματίσει τότε. Αυτή είναι και από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις που έχω στη ζωή μου.»

Ο κόσμος που έχει δημιουργήσει ο Γκαρόνε με τους συνεργάτες του για τον δικό του «Πινόκιο» είναι αλλόκοτος, γεμάτος από παράξενα και ασυνήθιστα πλάσματα με χαρακτηριστικά που πηγάζουν από τον κόσμο των παραμυθιών. Τα τοπία είναι πλούσια σε χρώματα διατηρώντας μια σκοτεινή πλευρά. Οι ενδυμασίες είναι φανταχτερές και οι σχεδιασμοί ξεπερνούν τη φαντασία. Με αυτό τον τρόπο ο Γκαρόνε και η ομάδα του θέλησαν να δώσουν μια νέα και μοντέρνα πνοή στο εικαστικό μέρος της ταινίας που εδώ έχει μεγάλη σημασία. 

Τους μοναδικούς σχεδιασμούς των χαρακτήρων της ταινίας μπορείτε να τους δείτε παρακάτω. Η ταινία βγαίνει στην Ελλάδα στις 11 Ιουνίου από την Odeon.

Tonno
Medoro
Lumaca
Gendarme
Corvo
Civetta
Coniglio
ΠινόκιοΡομπέρτο ΜπενίνιΜατέο Γκαρόνε