Κρήτη: Δύο θερινά σινεμά σημείο αναφοράς της πόλης των Χανίων
NewsroomΑποτελούν κάθε καλοκαίρι σημείο αναφοράς για τους φίλους της 7ης Τέχνης και του ποιοτικού κινηματογράφου ενώ ταυτόχρονα είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ιστορία της πόλης των Χανίων. Ο λόγος για τον δημοτικό κινηματογράφο «Κήπος» και τον θερινό κινηματογράφο «Aττικόν».
Ο «Κήπος»
Ο δημοτικός κινηματογράφο «Κήπος» βρίσκεται μέσα σε μια όαση πρασίνου στο ανατολικό τμήμα του δημοτικού κήπου, απόλυτα εναρμονισμένος με το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον του κήπου. Πρόσθετη μεγαλοπρέπεια στον δημοτικό κινηματογράφο δίνει το πέτρινο ρολόι σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων που κατασκευάστηκε το 1913.
Ο δημοτικός κινηματογράφος άνοιξε τις πύλες του την 1η Ιουνίου εναρμονισμένος απόλυτα με τα αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας Μέχρι και τις 14 Ιουνίου όλες οι προβολές ταινιών είναι δωρεάν ενώ από τις 15 Ιουνίου η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 5 ευρώ, ενώ για ειδικές κατηγορίες πολιτών θα είναι ένα ευρώ.
Η ιστορία του δημοτικού κινηματογράφου «Κήπος» αναδεικνύει και την πορεία της πόλης στο πέρασμα του χρόνου. Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του κινηματογράφου, όταν δεν υπήρχε ακόμη το ηλεκτρικό ρεύμα, η διάχυτη μυρωδιά πετρελαίου και ασετιλίνης των λαμπτήρων ανακατευόταν με το μελένιο άρωμα των γιασεμιών και των νυχτολούλουδων. Για φωτισμό υπήρχαν ολόγυρα μόνο φανάρια πετρελαίου. Η χειροκίνητη μηχανή χρησιμοποιούσε για την προβολή μια λίαν επικίνδυνη για την εύφλεκτη ταινία από κελουλόζη, φλόγα ασετιλίνης. Όπως αναφέρεται στο ιστορικό λειτουργίας του κινηματογράφου οι θεατές κάθονταν σε ξύλινους πάγκους και στο τέλος της παράστασης κατέβαλαν στο χειριστή της μηχανής το κατοχυρωμένο προσωπικό του «μπαξίσι», τα λεγόμενα «φαναριάτικα».
Για πολλά χρόνια ο κινηματογράφος στον Κήπο λειτουργούσε ως ιδιωτική επιχείρηση. Σταδιακά έγινε ηλεκτροκίνητος, απέκτησε πανοραμική οθόνη και μάλιστα στη συνέχεια, όταν έγινε και σινεμασκόπ, πήρε και το όνομα «Τιτάνια». Στις 6 Μαρτίου 1980, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με απόφασή του, δημιουργεί τον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΚΗΠΟΣ» τον πρώτο με αυτή την μορφή στη χώρα μας. Την επιτροπή διεύθυνσης του κινηματογράφου αποτελούσε ομάδα δημοτικών συμβούλων και μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης, που είχαν και την επιμέλεια του προ γράμματος. Σήμερα υπό την εποπτεία της Πολιτιστικής Επιχείρησης του δήμου, ΚΕΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ συνεχίζει «το ταξίδι» του στις εικόνες και τους ήχους ως μοναδικό παράδειγμα πολιτισμού και ψυχαγωγίας.
Το «Αττικόν»
Σε μία από τις ωραιότερες συνοικίες των Χανίων στην αρχή της Χαλέπας βρίσκεται ο θερινός κινηματογράφος «Αττικόν». Λειτουργεί από το 1972 και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης του Γιάννης Μαζοκοπάκης ποτέ από τότε δεν σταμάτησε τη λειτουργία του. Έχει άδεια για 248 θέσεις και σήμερα με τα νέα δεδομένα στα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας διαθέτει 186 θέσεις.
Ανάμεσα σε κατοικίες είναι μια όαση πρασίνου προβάλλοντας σε δύο παραστάσεις κάθε βράδυ επιλεγμένες ταινίες. Ο κ Μαζοκοπάκης και αυτό το καλοκαίρι περίμενε με αγωνία την πρεμιέρα. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο κινηματογράφος είναι για μένα μεράκι και αγάπη. Είναι η λατρεία μου. Με ξεκουράζει, ψυχικά και σωματικά, τον νιώθω και είναι, το δεύτερο σπίτι μου». Ο κ Μαζοκοπάκης είναι ο ιδιοκτήτης και του χειμερινού κινηματογράφου, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το θερινό το σινεμά.
Ο ίδιος γυρίζει το ρολόι του χρόνου πίσω και μας θυμίζει τις εποχές που στην πόλη των Χανίων λειτουργούσαν πολλά θερινά σινεμά. Η Ρεγγίνα, τα Ολύμπια, ο Ορφέας, το Ρέξ, το Πάνθεον , το Ελληνίς. Σινεμά που όπως θυμάται, γέμιζαν κάθε βράδυ από κόσμο.
- Ο Μπάμπης Στόκας αποκάλυψε πως προέκυψε το όνομα Πυξ Λαξ - «Μας μπέρδευαν με τους Ζιγκ Ζαγκ»
- Πηγές ΥΠΕΞ για την ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
- Ο βασιλιάς Κάρολος αλλάζει την παράδοση και απευθύνει το χριστουγεννιάτικο του μήνυμα από παρεκκλήσι νοσοκομείου
- Η ηλεκτροκίνηση «πάτησε» γκάζι παγκοσμίως το 2024 - Πόσο αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τη φετινή χρονιά