Σινεμά|25.06.2020 11:57

Όσα παίρνει ο άνεμος: Επέστρεψε στο HBO Max με αντιρατσιστικές επεξηγήσεις

Newsroom

Δύο βδομάδες αφού το HBO Max αφαίρεσε το «Όσα παίρνει ο άνεμος» από την παροχή υπηρεσιών streaming με τη δικαιολογία του ρατσιστικού περιεχομένου, η ταινία επέστρεψε στην πλατφόρμα, με πρόσθετο περιεχόμενο και δήλωση αποποίησης ευθύνης.

Πριν από την προβολή της ταινίας στην υπηρεσία, προβάλλεται ένα βίντεο από την οικοδεσπότη του δικτύου TCM και καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών και Media του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Ζακλίν Στιούαρτ, που απευθύνεται στους θεατές. «Πρόκειται να δείτε μια από τις πιο δημοφιλείς ταινίες όλων όλων των εποχών» λέει η Στιούαρτ, ενώ προειδοποιεί ότι «οι διαμαρτυρίες για το περιεχόμενο της ταινίας ξεκίνησαν από την εποχή της παραγωγής της» λόγω της ωραιοποιημένης απεικόνισής του αμερικανικού Νότου πριν τον Εμφύλιο Πόλεμο και των στερεότυπων σε σχέση με τους χαρακτήρες των μαύρων.

Η ταινία προβάλλεται επίσης, συνοδεία έξτρα αντιρατσιστικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων του βίντεο της ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε πέρυσι «Gone With the Wind : A Complicated Legacy» και «Hattie McDaniel: What a Character!», ένα πορτρέτο της πρώτης Αφροαμερικανίδας ηθοποιού που κέρδισε Όσκαρ.

Στην εισαγωγή της, η Στιούαρτ επισημαίνει: «Η παρακολούθηση του Όσα παίρνει ο άνεμος μπορεί να είναι άβολη, ακόμη και οδυνηρή. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι κλασικές ταινίες του Χόλιγουντ να είναι διαθέσιμες σε εμάς στην αρχική τους μορφή για προβολή και συζήτηση. Η παρακολούθηση τέτοιων ταινιών μπορεί να ωθήσει τους θεατές να προβληματιστούν σχετικά με τις αξίες τους, την ιστορία του Χόλιγουντ και την ποπ κουλτούρα μιας προγενέστερης εποχής.»

Η ταινία - μία εκ των σπουδαιότερων της περιόδου του κλασικού Χόλιγουντ - απομακρύνθηκε αρχικά από την υπηρεσία streaming ψηφιακού περιεχομένου του HBO Max στις 9 Ιουνίου, εν μέσω διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο κατά του συστημικού ρατσισμού, μετά τη δολοφονία του George Floyd στα χέρια αστυνομικού, που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία.

HBO MaxGeorge FloydΌσα παίρνει ο άνεμος