«The Trip to Greece»: Ταξίδι στα ίχνη του Οδυσσέα με βρετανική υπογραφή
Άντα ΔαλιάκαΔέκα χρόνια µετά το πρώτο τους ταξίδι στη Βόρεια Αγγλία, ο Στιβ Κούγκαν και ο Ροµπ Μπράιντον, δύο από τους δηµοφιλέστερους και διασηµότερους Βρετανούς κωµικούς, αναλαµβάνουν µια τέταρτη και τελευταία ταξιδιωτική αποστολή ως γευσιγνώστες για λογαριασµό του «Observer» στη Μεσόγειο – αυτήν τη φορά στην Ελλάδα.
Η αφετηρία τους είναι η αρχαία Τροία στα παράλια της Τουρκίας και ο τελικός προορισµός το νησί της Ιθάκης, καθότι οι δυο τους ακολουθούν τα βήµατα του Οδυσσέα στην «Οδύσσεια» του Οµήρου, κλείνοντας τη δική τους προσωπική διαδροµή σε µια σειρά που προβλήθηκε επιτυχώς για τη µικρή (σε ξεχωριστά επεισόδια) και τη µεγάλη οθόνη (ως ολοκληρωµένες ταινίες), ταξιδεύοντάς τους από την Αγγλία («Το Ταξίδι») στην Ιταλία («Ταξίδι στην Ιταλία»), την Ισπανία («Ταξίδι στην Ισπανία») και τώρα στην Ελλάδα.
Το «Ταξίδι στην Ελλάδα» («The Trip to Greece»), σε σκηνοθεσία ξανά του πιστού συνοδοιπόρου των δύο πρωταγωνιστών, Μάικλ Γουιντερµπότοµ («Ο δολοφόνος µέσα µου», «24hour Party People», «Καλώς ήλθατε στο Σαράγεβο», «Τζουντ»), γυρίστηκε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019 και αφού κράτησε συντροφιά στους τηλεθεατές των δικτύων Sky One, BBC Two και Sky Atlantic, όπου προβλήθηκε την άνοιξη του 2020 κατά την περίοδο της καραντίνας, «βγαίνει» παγκοσµίως ως κινηµατογραφική ταινία.
«Συζητώντας για το πού θα µπορούσαµε να πάµε µετά τα γυρίσµατα της σειράς στην Ισπανία και στην Ιταλία, η Ελλάδα προέκυψε λόγω της πλούσιας ελληνικής µυθολογίας και φιλοσοφίας της. Αλλά, επίσης, λόγω της σύγχρονης πολιτικής πραγµατικότητας, η οποία δηµιουργεί µια άλλη δυναµική τώρα» σχολίαζε πριν από έναν χρόνο για τα γυρίσµατα στη χώρα µας ο Στιβ Κούγκαν.
Για έξι ημέρες
Οι Κούγκαν και Μπράιντον υποδύονται ξανά απολαυστικά τους εαυτούς τους στο εξαήµερο γευσιγνωστικό ταξίδι εξερεύνησης της Ελλάδας. Η αντίστιξη των διαφορετικών αναζητήσεων των χαρακτήρων τους αποτελεί ξανά τον δραµατικό άξονα, ενώ η (χιουµοριστική) αναδροµή στον αρχαίο ελληνικό πολιτισµό αναπτύσσεται παράλληλα. Οι δυο τους έχουν την ευκαιρία για έναν απολογισµό ζωής, επισκεπτόµενοι εν τάχει αρχαιολογικούς χώρους και τουριστικές ατραξιόν, ακολουθώντας ως άνθρωποι δύο διαφορετικές εσωτερικές διαδροµές που θα τους στείλουν σε ξεχωριστή Ιθάκη.
«Οταν άρχισα να σκέφτοµαι να κάνω κι αυτό το “Ταξίδι”, η ιδέα ήταν πως αυτό θα ήταν το τελευταίο, και η Ελλάδα κάθε φορά έµοιαζε να είναι ο πιθανότερος προορισµός. Για µια στιγµή σκέφτηκα να πήγαινα ίσως στη Σκανδιναβία -σ’ ένα µέρος σκοτεινό και κρύο-, αλλά στην Ελλάδα συνειδητοποίησα ότι θα είχαµε τη φυσική διαδροµή του Οδυσσέα, που προσπαθεί να πάει από την Τροία στην Ιθάκη, να επιστρέψει στο σπίτι του» λέει ο σκηνοθέτης Μάικλ Γουιντερµπότοµ, που ειδικά για τα γυρίσµατα του «Trip to Greece» επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα, έχοντας γυρίσει το 2018 το «Greed» στη Μύκονο, πάλι µε πρωταγωνιστή τον Στιβ Κούγκαν. «Εκτός του ότι είναι ένα ωραίο µέρος για να σκεφτούµε θέµατα για τις συζητήσεις του Στιβ και του Ροµπ, µας άρεσε η ιδέα ότι κάποιος επιστρέφει στο σπίτι, ενώ έχει µείνει µακριά για πολύ καιρό. Στην Οδύσσεια ο γιος του Οδυσσέα τον αναζητά, οπότε η ιστορία διασταυρώνεται µεταξύ του Οδυσσέα που προσπαθεί να επιστρέψει και του γιου του που τον ψάχνει. Προφανώς είχαµε τον γιο του Στιβ και σε προηγούµενο “Ταξίδι”, οπότε µου φάνηκε ότι αυτή η αίσθηση της επιστροφής στην οικογένεια, της επιστροφής στο σπίτι, θα ήταν ένα χρήσιµο σηµείο αναφοράς και για αυτό το τελευταίο “Ταξίδι”» καταλήγει ο σκηνοθέτης.
Από την Ασσο και τα αποµεινάρια της αρχαίας Τροίας απέναντι στη Λέσβο και στον σύγχρονο προσφυγικό καταυλισµό της Μόριας, οι Κούγκαν και Μπράιντον έχουν χρόνο να φιλοσοφήσουν -υπό το αλάνθαστο τάιµινγκ του βρετανικού φλέγµατος-, να εξαντλήσουν την αγαπηµένη τους τέχνη της µιµητικής, να ακολουθήσουν σκεπτικοί το θαλάσσιο πέρασµα των προσφύγων και να απολαύσουν τα µοντέρνα ελληνικά εδέσµατα στις καλύτερες κουζίνες της Βόρειας Ελλάδας, της Αθήνας και των ελληνικών νησιών.
Ο ελληνικός πολιτισμός
Αριστοτέλης και Ρίτσαρντ Γκιρ, Τοµ Χάρντι και... Αινειάδα, Μέγας Αλέξανδρος και Μάρλον Μπράντο στον «Νονό», το εµβληµατικό «Grease» και η σχέση του µε την... Greece, η Πυθία και οι ∆ελφοί, το «Βαρούλκο» στον Πειραιά και η µάχη της Σαλαµίνας, ο Ντάστιν Χόφµαν και ο Λόρενς Ολίβιε, η Υδρα και ο Μικ Τζάγκερ, το Σπήλαιο του Διρού και οι Γρηγοριανοί Υµνοι, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και οι «∆ρόµοι της Φωτιάς», η Επίδαυρος και τα βραβεία BAFTA – όλα και όλοι διαπλέκονται σε ένα road movie ποτισµένο από το ελληνικό φυσικό τοπίο, τον ελληνικό πολιτισµό. Αρχαίο Δράµα, κωµωδία, τραγωδία βαλµένα σε µια ταινία που αρνείται να κατηγοριοποιηθεί ως «είδος». Μια ταινία που εκτός από πολιτισµική περιήγηση µέσα από τα «alter ego» δύο ηθοποιών αντανακλά όχι απλώς τη φιλία δύο ανδρών, αλλά κυρίως τους φόβους και τα ερωτήµατα των δηµιουργών της για το θολό σήµερα (οι πρόσφυγες), την κρίση της µέσης ηλικίας, την αντοχή των οικογενειακών δεσµών, τον θάνατο (ο άρρωστος πατέρας του Στιβ Κούγκαν) και την προσωπική διαδροµή που επιτρέπει σε κάθε άνθρωπο να κατακτήσει τη δική του Ιθάκη.
«Ηξερα ότι θα υπήρχαν πολλά θέµατα για τα οποία θα µπορούσαµε να µιλήσουµε στην Ελλάδα, δεδοµένου ότι είναι η πατρίδα της αφήγησης, είναι η πατρίδα του δράµατος, της κωµωδίας και της τραγωδίας, είναι η πατρίδα της δηµοκρατίας και ούτω καθεξής» σχολιάζει ο Γουιντερµπότοµ για τη δική του δεξαµενή γνώσης, από όπου άντλησε έµπνευση. «Είναι και αυτό µέρος της διασκέδασης, ότι µόλις αρχίσεις να σκέφτεσαι “ΟΚ, αυτός ο τόπος θα µπορούσε να είναι ο προορισµός του Ταξιδιού”, τότε ξεκινάς να τον µελετάς και αρχίζει να σε γοητεύει».
- Η ταινία «Ταξίδι στην Ελλάδα» βγαίνει στις 2 Ιουλίου σε διανοµή των Tanweer και Filmtrade
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή