Και η Θεσσαλονίκη έχει το Film Office της
NewsroomΗ ίδρυση Film Office για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη είναι γεγονός, όπως ανακοίνωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος και οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση του σχεδίου, ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης και η διευθύντρια του Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Βένια Βέργου, με τη στήριξη της γενικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό, η οποία επίσης παραβρέθηκε στην παρουσίαση.
Το κοινό αίτημα του κινηματογραφικού χώρου της νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Πολιτισμού που θα μειώνει τη γραφειοκρατία στις αδειοδοτήσεις αλλά και τις χρεώσεις για οπτικοακουστικές παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό επαναλήφθηκε χθες. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι αιτήσεις στην Ελλάδα για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά.
«Είναι μια υποδομή που θα υποστηρίζει και θα διευκολύνει όσους θέλουν να κάνουν γυρίσματα στην περιοχή μας, με στόχο να προσελκύσουμε όχι μόνο μικρές αλλά και μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι «τα φυσικά τοπία με τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, οι σημαντικές υποδομές μεταφορών και φιλοξενίας, η λειτουργία της πρώτης και μοναδικής πανεπιστημιακής σχολής κινηματογραφικών σπουδών και η πλούσια κινηματογραφική ιστορία με αιχμή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης».
Σκοπός των Film Offices ανά την Ελλάδα (ήδη λειτουργεί αυτό της Στερεάς Ελλάδας, ενώ έχουν εξαγγελθεί γραφεία στην Αττική και την Κρήτη) είναι να λειτουργούν ως γραφεία διευκόλυνσης και εξυπηρέτησης των οπτικοακουστικών παραγωγών σε επικοινωνία με τους επαγγελματίες του κινηματογράφου.
Την αισιοδοξία του ότι το εγχείρημα θα πάει καλά εξέφρασε ο κ. Κουάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) και στάθηκε ιδιαίτερα στο cash rebate που αφορά την επιστροφή έως και 35% για παραγωγές άνω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη συνέντευξη Τύπου του ΕΚΟΜΕ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο, από τον Απρίλιο, οπότε το μέτρο τέθηκε σε λειτουργία, έχουν υποβληθεί 35 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 22 από αυτές, με το συνολικό ποσό να φτάνει στα 17,5 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον δημιουργήθηκαν 5.500 θέσεις εργασίας. Προσέθεσε, δε, ότι είναι εγγυημένα 75 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την περίοδο 2018-2022, ενώ ευχήθηκε μέσα στο 2019 να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα γραφεία σε όλες τις περιφέρειες -εάν δεν φρενάρει το σχέδιο λόγω εκλογών- και το 2020 να μπουν σε πλήρη λειτουργία
- Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
- Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
- Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
- Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου