«Common People, Common Ground»: Το ντοκιμαντέρ της Πρεσβείας της Νορβηγίας για το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας
NewsroomΜε αφορμή την ολοκλήρωση της δεύτερης χρηματοδοτικής περιόδου υποστήριξης της λειτουργίας του Κέντρου Αλληλεγγύης της Αθήνας και την ανανέωση της χρηματοδοτήσης μέσω των EEA Grants με κονδύλια ύψους 500.000 ευρώ, η Πρεσβεία της Νορβηγίας παρουσιάζει την ταινιά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Common People, Common Ground», με σκηνοθέτη τον Θοδωρή Σκριβάνο. Η διαδικτυακή πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Ιουνίου. H ταινία είναι διαθέσιμη προς θέαση στο διαδίκτυο εδώ, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Θοδωρής Σκριβάνος πέρασε μια εβδομάδα στο Κέντρο Αλληλεγγύης, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τους αθέατους πρωταγωνιστές του, που δεν είναι άλλοι από τους ωφελούμενους και τους ανθρώπους που τους υποστηρίζουν. «Γνώρισα άνεργους Έλληνες που δυσκολεύονται να βρουν εργασία, άνεργους φοιτητές, χαμηλοσυνταξιούχους, μέχρι ανθρώπους που έχουν υποστεί βασανιστήρια σε κάποια μακρινή χώρα. Ήρθα σε επαφή με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν εργασία, ψυχολογική ή νομική υποστήριξη. Όλοι τους πλαισιώνονταν από τους ανθρώπους του Κέντρου. Οι διερμηνείς, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι, οι δικηγόροι, τα παιδιά στην υποδοχή, ήταν όλοι δίπλα τους, πρόθυμοι να τους στηρίξουν».
«Στην ταινία οι ωφελούμενοι βρίσκονται πάντα σε πρώτο πλάνο», εξηγεί ο Θοδωρής Σκριβάνος και συμπληρώνει: «Η κάμερα δεν παρεμβαίνει ποτέ. Παρατηρεί από απόσταση και ψύχραιμα τα συμβάντα που διαδραματίζονται μπροστά της. Δεν σας κρύβω ότι, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αναρωτιόμουν: πώς αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν χάσει κυριολεκτικά τα πάντα, το σπίτι τους, τη ζωή τους, την οικογένειά τους, είναι δυνατόν να βρίσκουν τη δύναμη να συνεχίζουν; Ποια είναι η κινητήριος δύναμη; Ελπίζω ότι στην ταινία αποτυπώνεται αυτό το θετικό και ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι τελικά υπάρχουν δυνάμεις, υπάρχουν αποθέματα μέσα μας, που μπορούμε να ανασύρουμε σε δύσκολες στιγμές».
«Για μας το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας είναι η ψυχή μιας κοινότητας ανθρώπων, οργανώσεων και φορέων που συνεργάζονται ώστε να προσφέρουν ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες προς όλους και όλες που τις χρειάζονται - χωρίς αποκλεισμούς», εξηγεί η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του οργανισμού SolidarityNow. «Με την υποστήριξη των EEA Grants, καταφέραμε για ακόμα δύο χρόνια να συνεχίσουμε αδιάλειπτα το έργο μας στο Κέντρο και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας που προκλήθηκαν από την πανδημία και που προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες. Η συμπόρευσή μας με φορείς με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες είναι ιδιαίτερα σημαντική και για αυτό καλωσορίζουμε την ανανέωση της υποστήριξης του Κέντρου από τα EEA Grants, το 2022. Κοινός μας στόχος, η ενίσχυση του ρόλου του Κέντρου ως κόμβου αλληλεγγύης, ενημέρωσης, κατανόησης και φροντίδας».
Με βασικό άξονα της περιόδου την ανταπόκριση του Κέντρου στις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία της Covid-19, το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας, υποστήριξε πάνω από 6.500 ανθρώπους. Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων, από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου, ξεπερνά τις 70.000.
«Ως δωρητές, έχουμε στηρίξει το Κέντρο από την έναρξη της λειτουργίας του το 2014 με κονδύλια συνολικού ύψους περίπου 3.9εκ ευρώ», σημειώνει ο Νορβηγός Πρέσβης στην Ελλάδα, Frode Overland Andersen. «Τα χρήματα αυτά έχουν πιάσει τόπο. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, είδαμε το Κέντρο Αλληλεγγύης να εξελίσσεται σε έναν συνεκτικό κόμβο υπηρεσιών για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι αυτοί, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, την προέλευσή τους, τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, τα θρησκευτικά ή πολιτικά τους πιστεύω. Με ιδιαίτερη χαρά θα δούμε το έργο αυτό να συνεχίζεται με την ανανέωση της χρηματοδότησης».
Λίγα λόγια για τα EEA Grants
O Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ | EEA Grants) αντιπροσωπεύει τη συνεισφορά της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με 15 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Το ύψος της χρηματοδότησης για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου. που εκτείνεται ως το 2024, είναι 116,7 εκ ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες:
- Διαρκή προβλήματα στο σιδηρόδρομο: Διπλοί συρμοί με έναν μηχανοδηγό και «επιδημία» βλαβών στα «ασημένια βέλη»
- «Απόλυτη εταιρική διαφθορά»: Σάλος μετά την υπουργοποίηση του Έλον Μασκ στις ΗΠΑ – Ποιες οι αρμοδιότητές του
- Αποκαλυπτήρια για το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας
- Αθηνά Οικονομάκου: Kλείνει την εταιρεία κοσμημάτων της - «Είμαι πολύ συγκινημένη»