Σινεμά|22.10.2021 18:29

Άλεκ Μπάλντουιν: Τραγικά δυστυχήματα στα γυρίσματα κινηματογραφικών παραγωγών - Η ιστορία του Brandon Lee

Newsroom

Ο Αμερικανός ηθοποιός Alec Baldwin (Άλεκ Μπάλντουιν) πυροβόλησε και σκότωσε την Πέμπτη (21/10), τη διευθύντρια φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς και τραυμάτισε σοβαρά τον σκηνοθέτη της νέας ταινίας γουέστερν που γύριζαν στην πολιτεία του Νέου Μεξικού, όταν το όπλο - ρέπλικα που κρατούσε ο ηθοποιός εκπυρσοκρότησε.

Οι κινηματογραφικές ταινίες είναι τα υπέροχα όνειρα που βλέπουμε ξύπνιοι. Έργα τέχνης που μας θυμίζουν πως τα πάντα είναι δυνατά, αλλά όχι χωρίς πολύ κόπο, ιδρώτα και μερικές φορές, δυστυχώς, τη θυσία των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτές. Παρά του κανόνες και τα πρωτόκολλα ασφαλείας -ειδικά τα τελευταία χρόνια- σε αρκετές περιπτώσεις πολλές ταινίες σημαδεύτηκαν από τις τραγωδίες που συνέβησαν στα πλατό.

Στην «ΧΧΧ» του 2002, ο Harry O'Connor, κασκαντέρ του Vin Diesel σκοτώθηκε για τις ανάγκες μίας σκηνής έπρεπε να προσγειωθεί από ένα αερόστατο σε ένα υποβρύχιο, κρεμασμένο από ένα σκοινί. Μάλιστα, ήταν η δεύτερη φορά που γυρίστηκε η συγκεκριμένη σκηνή αφού, πιστεύοντας ότι δεν τα έχει πάει καλά με την πρώτη, ζήτησε από τον σκηνοθέτη να το γυρίσουν ξανά. Τη δεύτερη φορά, όμως, το σκοινί άργησε να κατέβει, ο Connor χτύπησε πάνω σε μία γέφυρα και σκοτώθηκε ακαριαία. Ο σκηνοθέτης Rob Cohen αποφάσισε να συμπεριλάβει τη σκηνή στην ταινία, όχι όμως το συγκεκριμένο περιστατικό, σε ένδειξη σεβασμού στον άτυχο άντρα.

Το «Τοp Gun», που έκανε διάσημο τον Τομ Κρουζ, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αρτ Σολ. Ο 58χρονος, ένας από τους πιο γνωστούς πιλότους εκείνων των εποχών, είχε προσληφθεί για να βοηθήσει στις σκηνές με τις αερομαχίες. Σε κάποιες από αυτές και ενώ η κάμερα έγραφε, φαίνεται ότι ο Σολ έχασε τον έλεγχο του αεροπλάνου και έπεσε στον Ειρηνικό. Ποτέ δεν βρέθηκαν τα απομεινάρια του αεροσκάφους, ούτε το πτώμα του άτυχου πιλότου. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Έχω ένα πρόβλημα. Έχω ένα πραγματικό πρόβλημα».

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην ταινία «The Final Season», το 2007. Την ώρα που ο καμεραμάν Ρόναλτ Σλοτζχάουερ τραβούσε πλάνα από ένα γήπεδο μπέιζμπολ. Το ελικόπτερο έπαθε βλάβη και έπεσε, με αποτέλεσμα ο πιλότος και ο παραγωγός να τραυματιστούν σοβαρά. Ο Σλοτζχάουερ τραυματίστηκε θανάσιμα.

Στίβεν Σπίλμπεργκ

Σύμφωνα με την Κάλλια Καστάνη στην εκπομπή «Ελένη», άλλη μία τραγωδία έλαβε χώρα στις 23 Ιουλίου 1982, στα πλατό της ταινίας «The Twilight Zone» σε παραγωγή Στίβεν Σπίλμπεργκ (Steven Spielberg). Κατά τη διάρκεια μίας σκηνής με ψεύτικες εκρήξεις, ο πιλότος ενός ελικοπτέρου που συμμετείχε στη σκηνή, έχασε τον έλεγχο και συνετρίβη πάνω στους ηθοποιούς, Βικ Μόροου και δύο μικρές Βιετναμέζες. Κανένας από τους επιβαίνοντες του ελικοπτέρου δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Το περιστατικό που στοιχειώνει ακόμα και σήμερα τον Σπίλμπεργκ, έγινε η αιτία ν' αλλάξουν οι κανονισμοί σχετικά με την παιδική εργασία σε κινηματογραφικά σετ και σε σκηνές που απαιτούν ειδικά εφέ.

Ο γιος του Μπρους Λι

Ίσως η πιο γνωστή κινηματογραφική τραγωδία συνέβη στο πλατό της ταινίας «The Crow», το 1994. Όταν ο Μπράντον Λι πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από υποτίθεται άσφαιρο magnum 44. Κανένας τεχνικός, κανένας από αυτούς που ήταν στο σετ τη δεδομένη στιγμή, δεν ήταν σε θέση να πει πώς βρέθηκε η σφαίρα μέσα στο όπλο. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο Λι πέθανε ύστερα από λίγες ώρες. Το παράξενο είναι πως αυτή δεν ήταν η μοναδική τραγωδία μίας ταινίας που έμοιαζε καταραμένη από την αρχή. Αφού την πρώτη κιόλας μέρα των γυρισμάτων, ένας τεχνικός έπαθε ηλεκτροπληξία, δύο βδομάδες αργότερα μία καταιγίδα κατέστρεψε μέρος των σκηνικών, ένας εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά με κατσαβίδι και λίγο μετά ένας κασκαντέρ έπεσε από την οροφή ενός κτιρίου.

Όλες οι ειδήσεις

Alec Baldwin: Τραγωδία σε γυρίσματα ταινίας - Πυροβόλησε θανάσιμα γυναίκα

Άννα Βίσση: «Όταν γνώρισα τον Καρβέλα, δεν τον ήθελα καθόλου» - Η ιστορία που έκανε την Αννίτα Πάνια να… κρυφτεί

Ανδρέας Μικρούτσικος από το νοσοκομείο: «Παλιά με έλεγαν βασιλιά, τώρα με λένε η εφτάψυχη γάτα των παρουσιαστών»

Μαίρη Μπάρκουλη: «Ο Νίκος δούλευε σε μνημόσυνα για να βγει ο Ανδρέας από το γηροκομείο»

θάνατοςγυρίσματαόπλοΑλεκ ΜπάλντουινΤομ ΚρουζηθοποιόςAlec Baldwin