Σινεμά|28.01.2019 13:28

Ντούσαν Μακαβέγιεφ: Πέθανε ο «αναρχικός» του γιουγκοσλαβικού σινεµά 

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Γεννήθηκε το 1932 στο Βελιγράδι. Σπούδασε Ψυχολογία. Αλλά βέβαια την εφάρµοσε µόνον στο σινεµά του, που το αντιµετώπισε µε τον ίδιο τρόπο που αντιµετώπισε και την πολιτική: αντισυµβατικά, ως µια διαρκή, καθηµερινή επαναστατική πράξη.

Γι’ αυτό άλλωστε εγκατέλειψε νωρίς το Κοµµουνιστικό Κόµµα της πατρίδας του υπέρ των αρχών των Καταστασιακών. Όπως εγκατέλειψε και την πατρίδα του όταν ως δηµιουργός και µέλος του περίφηµου γιουγκοσλαβικού «Μαύρου Κύµατος» των κινηµατογραφιστών είδε τις πρώτες του δηµιουργίες να προσκρούουν σε τροµαχτικές αντιδράσεις και λογοκρισία.

Αυτός ήταν ο «αναρχικός» Σέρβος του παγκόσµιου σινεµά Ντούσαν Μακαβέγιεφ, που πέθανε την Παρασκευή στα 86 του χρόνια.

Στην Ελλάδα ήταν κυρίως γνωστός για το «Sweet Movie» (1974), το πολιτικο-ερωτικό εικονοκλαστικό, κινηµατογραφικό «Ζαχαρωτό» (όπως το περιέγραφε ο ίδιος), που είχε γυρίσει στον Καναδά ζητώντας για το σάουντρακ τη συνδροµή του Μάνου Χατζιδάκι. Απ’ αυτό διασηµότερο είναι το τραγούδι «Τα παιδιά κάτω στον κάµπο». 

Αντιδράσεις απέναντι στο έργο του είχε συναντήσει ο Μακαβέγιεφ ήδη από τις πρώτες του απόπειρες: το 1958 η µικρού µήκους «Μην πιστεύεις σε µνηµεία» είχε απαγορευτεί εντελώς στην π. Γιουγκοσλαβία.

Ο Μακαβέγιεφ δεν πτοήθηκε συνεχίζοντας να γυρίζει τα ιδιότυπα αβανγκαρντίστικα κινηµατογραφικά «µανιφέστα» του: «Ο Ανθρωπος δεν είναι πουλί», «Ιστορία αγάπης», «Innocence Unprotected» και βέβαια τα περίφηµα «Μυστήρια του οργανισµού» που κάνουν πάταγο στις Κάννες το 1971 µε τις τολµηρές τους σκηνές.

Αντίστοιχα «διττή» υποδοχή έχει και το «Sweet Movie» που λόγω των πολιτικών του µηνυµάτων και των χωρίς ταµπού σεξουαλικών σκηνών απαγορεύεται σε πολλές χώρες. Χρειάστηκαν εφτά χρόνια προκειµένου ο Μακαβέγιεφ να κάνει την επόµενη ταινία του «Μοντενέγκρο: Γουρούνια και µαργαριτάρια».

Ανάµεσα στα φιλµ της τελευταία περιόδου της καριέρας του συγκαταλέγονται και τα «Coca Cola Kid» (1985) και το βασισµένο σε βιβλίο του Ζολά «Μανιφέστο», που όµως δεν κατάφεραν να επαναφέρουν το όνοµά του στα επίπεδα της πρωτοπορίας και αναγνώρισης που είχε τη δεκαετία του ‘70. 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Ντούσαν Μακαβέγιεφ