Σινεμά|08.01.2022 11:51

Σίντνεϊ Πουατιέ: 28 απίστευτα πράγματα από τη ζωή του εμβληματικού σταρ που «έφυγε» στα 94

Newsroom

Ένας ένας οι θρύλοι του παλιού Χόλιγουντ αποχαιρετούν και μετά τον Σίντνεϊ Πουατιέ, που μας είπε «αντίο» στα 94 χρόνια του, ελάχιστοι έχουν μείνει από την «παλιά φρουρά». Ο ταλαντούχος μαύρος ηθοποιός άφησε έντονο το χνάρι του στον παγκόσμιο κινηματογράφο με τις ιδιαίτερες ερμηνείες του. Να δούμε όμως κάποιες πτυχές της ζωής και τις καριέρας του που είχαν ξεχαστεί κάτω από τη σκόνη του χρόνου

1. Βιάστηκε να γεννηθεί...

Ο Πουατιέ γεννήθηκε στο Μαϊάμι στις 20 Φεβρουαρίου 1927. Οι γονείς του, Έβελιν και Ρέτζιναλντ Πουατιέ, κατάγονταν από το τις Μπαχάμες και το νησί Cat Island. Ο Πουατιέ γεννήθηκε δύο μήνες πρόωρα και ήταν τόσο αδύναμος, που οι γονείς του έμειναν στο Μαϊάμι για τρεις μήνες περιμένοντας να βεβαιωθούν ότι το μωρό τους θα επιζούσε.

2. Ακολούθησε τον αδελφό

Ο Πουατιέ επέστρεψε στο Μαϊάμι όταν ήταν 15 χρονών. Ένας αδερφός του είχε μετακομίσει εκεί δημιουργώντας οικογένεια. Ο Πουατιέ έμεινε μαζί τους μέχρι τα 16 οπότε και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη.

3. Πρωτιά στα Όσκαρ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Πουατιέ έγινε ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που προτάθηκε για Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες». Λίγα χρόνια αργότερα, έγινε επίσης ο πρώτος μαύρος που κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Αυτό ήταν για την ερμηνεία του ως Homer Smith στην ταινία «Κάτω από το βλέμμα του Θεού».

4. Αγγλικής καταγωγής

Σε αντίθεση με ό,τι υποθέτουν ορισμένοι, το όνομα του Πουατιέ δεν προέρχεται από την Αϊτή. Αρχικά ήρθε στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Νορμανδίας και το όνομα μεταφέρθηκε στο Cαt Island από τον Τσαρλς Λέοναρντ Πουατιέ, έναν Άγγλο ιδιοκτήτη φυτειών, που κατέπλευσε στο νησί από την Τζαμάικα. Το επώνυμο διαδόθηκε μέσω των δεκάδων σκλάβων που ήρθαν με τον ιδιοκτήτη της φυτείας και το όνομα παρέμεινε στο Cat Island από τότε.

5. Δουλειές του ποδαριού

Όταν ο Πουατιέ μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, εργάστηκε ως λατζερης σε διάφορα εστιατόρια και ξενοδοχεία. Τότε ήταν που έμαθε να διαβάζει για πρώτη φορά στη ζωή του. Ένας φίλος του σερβιτόρος, καθόταν συχνά πλάι του και τον βοηθούσε στο να διαβάζει τις τοπικές εφημερίδες.

6. Με τον Χάρι Μπελαφόντε

Ο Πουατιέ ήταν μόλις εννέα μέρες μεγαλύτερος από τον διάσημο μουσικό και ηθοποιό Χάρι Μπελαφόντε· γνωρίστηκαν σε ηλικία 20 χρονών και συνεργάστηκαν αρκετές φορές. Ο Μπελαφόντε με τον Πουατιέ θα παρέμεναν στενοί φίλοι καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

7. Στόχος της Κου Κλουκ Κλαν

Τόσο ο Πουατιέ όσο και ο Χάρι Μπελαφόντε παραλίγο να δολοφονηθούν από μέλη της Κου Κλουξ Κλαν όταν επισκέφτηκαν την πολιτεία του Μισισιπή. Το γεγονός σημάδεψε ιδιαίτερα τον Πουατιέ. Όταν πρωταγωνιστούσε στην ταινία του 1967 «Ιστορία ενός Εγκλήματος», ο Πουατιέ επέμεινε τα γυρίσματα να συνεχιστούν στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ. Όταν χρειάστηκε να επισκεφτεί το Τενεσί για εξωτερικές λήψεις, ο Πουατιέ κοιμόταν με ένα όπλο κάτω από το μαξιλάρι του κάθε βράδυ. Το συνεργείο έφυγε γρήγορα από το Τενεσί, όταν η ζωή του Πουατιέ απειλήθηκε για άλλη μια φορά.

8. Ένα χαστούκι στην Ιστορία

Μια από τις πιο διάσημες σκηνές της ταινίας «Ιστορία ενός Εγκλήματος» δείχνει τον Βίρτζιλ Τιμπς (Πουατιέ) να χαστουκίζεται από έναν πλούσιο μεσήλικα λευκό άνδρα και ο Πουατιέ να του το ανταποδίδει! Αυτή η σκηνή ήταν άνευ προηγουμένου για εκείνη την εποχή (1967) και σόκαρε το κοινό στις ΗΠΑ. Παραμένει άγνωστο αν ο Πουατιέ αυτοσχεδίασε το χαστούκι στα γυρίσματα ή αν ήταν στο σενάριο. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, η σκηνή έχει δικαίως αναγνωριστεί ως εμβληματική στο Χόλιγουντ όσον αφορά τον ρατσισμό.

9. Από γιατρός άρχισε…

Ο πρώτος υποκριτικός ρόλος του Πουατιέ ήταν στην ταινία του 1950 «Το Μίσος Προστάζει» . Σε αυτην, ο Πουατιέ υποδύεται τον Λούθερ Μπρουκς, έναν γιατρό που περιθάλπει έναν ρατσιστή λευκό άνδρα που υποδύεται ο Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ. Η ταινία σημείωσε ξεχωριστή επιτυχία και ήταν η απαρχή της καριέρας του Πουατιέ.Ο Πουατιέ πριν, είχε δουλέψει αμισθί στην ταινία «Sepia Cinderella» και επίσης είχε παίξει σε τρεις ταινίες μικρού μήκους για τον αμερικανικό στρατό.

10. Μελετώντας τον Πλάτωνα

Ένα από τα ξεχωριστά επιτεύγματα της καριέρας του Πουατιέ είναι το άλμπουμ Poitier Meets Plato. Όπως περιγράφει ο τίτλος, ο Πουατιέ στο άλμπουμ διαβάζει αποσπάσματα από τον Πλάτωνα. Η αφήγηση του Πουατιέ συνοδεύεται από μουσική που συνέθεσε και διευθύνει ο Fred Katz. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1964 από την Warner Bros. Records. Κι εδώ να σημειώσουμε ότι ένα από τα λιγότερο γνωστά ταλέντα του Πουατιέ είναι η ευχέρεια στη ρωσική γλώσσα. Την μιλούσε άπταιστα!

11. Έφηβος ετών 28

Ο πρώτος ουσιαστικά πρωταγωνιστικός ρόλος του Πουατιέ ήταν ως Γκρέγκορι Μίλερ στο δράμα του 1955 «Η ζούγκλα του Μαυροπίνακα». Παρά το γεγονός ότι έπαιζε έναν έφηβο, ο Πουατιέ ήταν στην πραγματικότητα 28 ετών εκείνη την εποχή!

12. Μια δυνατή σχέση

Ο Πουατιέ έπαιξε δίπλα στον διάσημο ηθοποιό Κάρολ Ο' Κόνορ σε δύο ταινίες κατά τη διάρκεια της καριέρας του: Στο αστυνομικό δράμα «Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες» και τη ρομαντική κομεντί «Για την αγάπη της Άιβι». Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία της τελευταίας ταινίας, ο O'Κόνορ θα υπέγραφε μια τηλεοπτική σειρά που προσαρμόστηκε και πήρε το όνομά του από το κλασικό «Ιστορία ενός Εγκλήματος» του Πουατιέ .

13. Κάτι δεν άκουσε καλά….

Πριν αρχίσει την κινηματογραφική του καριέρα, ο Πουατιέ ξεκίνησε στο θέατρο στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, μόνο όταν του ζητήθηκε να συμμετάσχει σε μουσικά νούμερα συνειδητοποίησε ότι δεν άκουγε καλά!

14. Στην Πορεία της Ουάσιγκντον

Ο Πουατιέ ήταν ένας από τους πολλούς που συμμετείχαν στην Πορεία στην Ουάσιγκτον το 1963. Αυτό το γεγονός συνέβη κατά τη διάρκεια του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων της δεκαετίας του '60, όταν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον και άκουσαν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να εκφώνησε την περίφημη ομιλία του «I Have a Dream». Ο Πουατιέ συνοδευόταν και από άλλα αστέρια του Χόλιγουντ όπως ο Χάρι Μπελαφόντε, ο Τσάρλτον Ήστον, ο Μάρλον Μπράντο και η Ρίτα Μορένο.

15. Άστοχοι στο γουέστερν...

Ο Πουατιέ έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία του 1972 «Αυτοί που δεν νικήθηκαν ποτέ» . Σ’ εκείνο το γουέστερν πρωταγωνίστησε και ο Χάρι Μπελαφόντε πλάι στον Πουατιέ. Παρόλο που η ταινία προσπάθησε να σπάσει τα στερεότυπα στο είδος του γουέστερν με το μαύρο καστ της, είχε μέτρια επιτυχία και απέσπασε μέτριες κριτικές.

16. Νο19 στη λίστα

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου στη λίστα της με τους 100 πιο επιδραστικούς ήρωες ταινιών, έχει κατατάξει την ερμηνεία του Πουατιέ ως Βίρτζιλ Τιμπς στην «Ιστορία ενός Εγκλήματος» στην εντυπωσιακή 19η θέση! Κι αφού αναφερθήκαμε στον πιο εμβληματικό χαρακτήρα του, ο Πουατιέ υποδύθηκε τον Βίρτζιλ Τιμπς σε τρεις ταινίες. Μετά το «Ιστορία ενός Εγκλήματος», ο Πουατιέ επανέλαβε τον ρόλο στην ταινία του 1970 «Με Λένε κύριο Τιμπς» και την ταινία του 1971 «Η Οργάνωση».

20. Στην προσωπική ζωή του

Ο Πουατιέ παντρεύτηκε για πρώτη φορά το 1950 με τη Χουανίτα Χάρντι. Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά πριν χωρίσουν το 1965. Το 1969, ο Πουατιέ έπαιξε στο πλευρό της Καναδής ηθοποιού Τζοάνα Σίμκους στην ταινία «The Lost Man». Οι δυο τους θα παντρευτούν το 1976 και θα αποκτήσουν μαζί δύο παιδιά. Έμειναν μαζί μέχρι τέλους.

21. Δεν ήθελαν να τον αδικήσουν…

Η ταινία του Πουατιέ «Ιστορία ενός Εγκλήματος» κέρδισε πέντε Όσκαρ συμπεριλαμβανομένου του Α' Ανδρικού Ρόλου από τον συμπρωταγωνιστή του Πουατιέ, Ροντ Στάιγκερ. Παραδόξως, ο Πουατιέ δεν προτάθηκε καν για την εμβληματική του ερμηνεία ως Βίρτζιλ Τιμπς. Κάποιοι έχουν υποθέσει ότι ο λόγος για τον οποίο αγνόησε τον Πουατιέ η Ακαδημία, ήταν ότι εκείνη τη χρονιά ανταγωνιζόταν σκληρά τον εαυτό του... Το «Μάντεψε ποιος θα ‘ρθει το βράδυ» (το οποίο κέρδισε επίσης πολλά Όσκαρ) και το «Στον κύριό μας με αγάπη» κυκλοφόρησαν επίσης εκείνη τη χρονιά, και οι τρεις από αυτές αναφέρονται συχνά ως οι καλύτερες ταινίες του Πουατιέ. Σε καμιά δεν ήταν υποψήφιος για Όσκαρ!

22. Κόντρα ρόλοι

Είναι ενδιαφέρον ότι δύο από τους πιο γνωστούς ρόλους του Πουατιέ ήταν αντίθετοι μεταξύ τους. Στη «Ζούγκλα του Μαυροπίνακα», ο Πουατιέ ερμηνεύει έναν από τους προβληματικούς μαθητές με τους οποίους συνεργάζεται ένας νεαρός δάσκαλος και στο «Στον κύριό μας με αγάπη», ο Πουατιέ είναι αυτός ο νεαρός δάσκαλος που του έχει ανατεθεί να εργαστεί με προβληματικούς μαθητές.

23. Φινάλε με Τσακάλι

Η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του Πουατιέ ήταν το αστυνομικό θρίλερ του 1997 «Το Τσακάλι», ένα ριμέικ της βρετανο-γαλλικής ταινίας «Η Ημέρα του Τσακαλιού». Με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Γκιρ και Μπρους Γουίλις, η ταινία είχε μεγάλη επιτυχία στο box office, αν και απέσπασε θλιβερές κριτικές.

24. Και πρέσβης!

Το 1997, ο Πουατιέ διορίστηκε στη θέση του πρεσβευτή των Μπαχαμών στην Ιαπωνία. Διατήρησε αυτή τη θέση για δέκα χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο Πουατιέ ήταν επίσης πρεσβευτής των Μπαχαμών στην UNESCO.

25. Πετυχημένος και στην κωμωδία!

Το 1980 κυκλοφόρησε η ταινία «Τώρα... δεν μας Σταματάει Τίποτα» (Stir Crazy) με πρωταγωνιστές τους θρυλικούς κωμικούς Τζιν Γουάιλντερ και Ρίτσαρντ Πράιορ. Ο Πουατιέ σκηνοθέτησε την ταινία, η οποία έφερε δεκαπλάσια κέρδη από τον προϋπολογισμό της στο box office! Έγινε η πιο επιτυχημένη ταινία του Χόλιγουντ που σκηνοθέτησε ποτέ μάυρος. Το ρεκόρ κράτησε για περίπου δύο δεκαετίες έως ότου ο Keenan Ivory Wayans κυκλοφόρησε την παρωδία τρόμου «Scary Movie».

26. Ιππότης, αλλά «όχι» σερ

Το 1974, ο Πουατιέ τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη από την Βασίλισσα της Αγγλίας και δεν ήταν απλώς ένας συνηθισμένος ιππότης. Δεδομένου ότι ο Πουατιέ εξακολουθούσε να έχει υπηκοότητα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας από τις Μπαχάμες, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη Διοικητή στο Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Λογικά θα έπρεπε να τον αποκαλούν Σερ Σίντνεϊ Πουατιέ, αλλά πάντα δυσφορούσε στη χρήση αυτού του τίτλου.

27. Ένας τίτλος που χάθηκε

Από τον Μάρτιο του 2019, ο Πουατιέ ήταν ο γηραιότερος εν ζωή άνδρας που είχε κερδίσει Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, από τότε που πέθανε ο Έρνεστ Μποργκνίν το 2012.

28. Πέντε ταινίες στις 100

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, κυκλοφόρησε επίσης μια λίστα με τις 100 πιο εμπνευσμένες ταινίες όλων των εποχών. Ο Πουατιέ συμμετείχε σε πέντε από αυτές τις 100 ταινίες: (Ιστορία ενός Εγκλήματος, Ένα Σταφύλι στον Ήλιο, Μάντεψε ποιος θα 'ρθει το βράδυ, Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες και Κάτω από το Βλέμμα του Θεού ). Εκτός από τον Γκάρι Κούπερ, κανένας άλλος δεν έχει τόσες πολλές ταινίες σε αυτή τη λίστα.

ΧόλιγουντΣίντνεϊ Πουατιέθάνατοςκινηματογράφος