Δέχεται κριτική γιατί δεν είναι Εβραία - Αγνώριστη η Helen Mirren στον ρόλο της Ισραηλινής πρώην πρωθυπουργού Golda Meir
NewsroomH πολυβραβευμένη ηθοποιός Ελεν Μίρεν (Helen Mirren) πρωταγωνιστεί στην ταινία «Golda», ένα αυτοβιογραφικό φιλμ για τη ζωή και το έργο της Ισραηλινής πρωθυπουργού, Γκόλντα Μέιρ (Golda Meir). Η ταινία φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του βραβευμένου με Όσκαρ Ισραηλινού Γκι Νατίβ και αφορά στις αποφάσεις που έλαβε η μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, το 1973, στον οποίο ενεπλάκησαν η Αίγυπτος, η Συρία και η Ιορδανία, που ξεκίνησαν μια αιφνιδιαστική επίθεση στη Χερσόνησο του Σινά και στα Υψίπεδα του Γκολάν.
Το «Golda» χαρακτηρίζεται ως ένα θρίλερ που εξερευνά τις μεγάλες ευθύνες που έπρεπε να αντιμετωπίσει η Meir ως πρωθυπουργός αλλά και τις αποφάσεις που πήρε ενώ παράλληλα έπρεπε να διαχειριστεί την κριτική των αντρών της κυβέρνησής της.
Ωστόσο, η επιλογή της σπουδαίας Βρετανίδας ηθοποιού Έλεν Μίρεν και όχι μιας Ισραηλινής για τον ρόλο της Μέιρ έχει πυροδοτήσει ποικίλες αντιδράσεις.
«Η Έλεν θα είναι υπέροχη. Είναι καλή ηθοποιός, σέξι και ευφυής. Υποστηρίζει το ρόλο. Αλλά κατά τη γνώμη μου, γιατί περί αυτού πρόκειται, μιας απλής γνώμης, εφόσον η φυλή του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα, το θρήσκευμά του ή το φύλο του καθοδηγούν ή προσδιορίζουν την απεικόνιση, τότε η σωστή, ελλείψει ενός όρου-ομπρέλα, εθνικότητα θα πρέπει να είναι προτεραιότητα», δήλωσε η Βρετανίδα ηθοποιός Μορίν Λίπμαν τον περασμένο μήνα. Τα ίδια, πάνω-κάτω, είπε και σε ισραηλινά ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι, κατά τη γνώμη της, «ο εβραϊκός χαρακτήρας είναι εντελώς αναπόσπαστος» από το ρόλο της Μέιρ.
Η Μίρεν αρνήθηκε να σχολιάσει τότε τις απόψεις της συναδέλφου της, αλλά σε συνέντευξή της στην «Daily Mail» προ ημερών τόνισε ότι το θέμα αυτό είχε απασχολήσει και την ίδια. «Ήταν, ασφαλώς, ένα ζήτημα που με απασχόλησε, προτού αποδεχθώ τον ρόλο. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική προσωπικότητα στην ισραηλινή ιστορία» είπε, σημειώνοντας ότι έθιξε το θέμα στον σκηνοθέτη:
«Του είπα: "κοίτα, Γκι, δεν είμαι Εβραία κι αν αυτό είναι ένα θέμα που θέλεις να το σκεφθείς δεν θα έχω κανένα πρόβλημα αν αλλάξεις γνώμη. Θα έχω πλήρη κατανόηση". Αλλά εκείνος ήθελε πάρα πολύ να παίξω εγώ το ρόλο κι έτσι προχωρήσαμε. Πιστεύω ότι η κουβέντα αυτή έπρεπε να γίνει, είναι καθ’ όλα θεμιτή. Αλλά, ξέρετε, αν κάποιος που δεν είναι Εβραίος δεν μπορεί να ενσαρκώσει έναν Εβραίο, τότε κάποιος που είναι Εβραίος μπορεί να ενσαρκώσει έναν μη Εβραίο;», διερωτήθηκε.
Η Μίρεν συνέκρινε τη διαμάχη για την επιλογή της για το ρόλο της Μέιρ με το θέμα της επιλογής ηθοποιών για ομοφυλόφιλους χαρακτήρες. «Γνωρίζω ότι ηθοποιοί όπως ο Ιαν Μακ Κέλεν θα είχαν μεγάλο πρόβλημα με αυτό. Γιατί τι θα γίνει αν είσαι ομοφυλόφιλος ηθοποιός; Δεν θα πρέπει να σου επιτρέπεται να παίζεις ρόλους στρέιτ; Αυτό το μονοπάτι θέλετε πραγματικά να ακολουθήσετε;».
Πρόσθεσε, όμως, ότι κατανοεί πόσο απογοητευτικό ενδεχομένως να είναι για έναν γκέι ηθοποιό «να βλέπει έναν στρέιτ ηθοποιό σε μια ψεύτικη, υπεραπλουστευτική ερμηνεία».
Όσον αφορά στα σχόλια της Λίπμαν; «Σέβομαι πάρα πολύ τη Μορίν», είπε. «Και τη λατρεύω ως ηθοποιό, απόλυτα. Θα ήθελα να τη συναντήσω, να καθίσουμε, να πάρουμε ένα τσάι και να το συζητήσουμε. Ο μόνος πραγματικός μου φόβος είναι μήπως είμαι πολύ κακή στο ρόλο της Γκόλντα, οπότε θα με... τηγανίσουν», πρόσθεσε.
Στο πλευρό της Μίρεν ο εγγονός της Γκόλντα Μέιρ
Τη δική του παρέμβαση στη διαμάχη έκανε ο εγγονός της Γκόλντα Μέιρ, ο οποίος έσπευσε να υπερασπιστεί την επιλογή μιας μη Εβραίας ηθοποιού -και μάλιστα της Έλεν Μίρεν- για να ενσαρκώσει τη γιαγιά του. Όπως δήλωσε ο Σαούλ Ραχάμπι στην εφημερίδα «The Jewish Chronicle», η γιαγιά του θα λάτρευε την επιλογή του σκηνοθέτη.
«Είμαι σίγουρος ότι η Μίρεν είναι υπέροχη και δεν έχει καμία σημασία αν είναι Εβραία ή όχι», είπε. «Όποια ερμηνεύσει τη γιαγιά μου, να ξέρει ότι έλαμπε, ότι εξέπεμπε μια απίστευτη αύρα δύναμης. Το ένιωθες αμέσως μόλις έμπαινε στο δωμάτιο, αυτό τουλάχιστον ένιωθα εγώ». Tην άποψη του Σαούλ Ραχάμπι για την επιλογή της Ελεν Μίρεν ασπάζονται πολλοί ακόμη συμπατριώτες του.
Ήταν μία εκ των ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ
Η Γκόλντα Μέιρ (3 Μαΐου 1898 - 8 Δεκεμβρίου 1978) γεννήθηκε στην Ουκρανία και ήταν δασκάλα, κιμπούτσνικ, πολιτικός και η τέταρτη πρωθυπουργός του Ισραήλ. Ήταν μία εκ των ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ. Διατέλεσε υπουργός Εργασίας, υπουργός Εξωτερικών και έπειτα έγινε πρωθυπουργός του Ισραήλ, από τις 17 Μαρτίου 1969 έως τις 3 Ιουνίου 1974. Χαρακτηρίστηκε κάποτε από τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν ως «ο μόνος άντρας στην κυβέρνηση».
Είναι η πρώτη (και, μέχρι σήμερα, μόνη) γυναίκα πρωθυπουργός του Ισραήλ, και ήταν η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο. Σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την περίοδο της διακυβέρνησής της ήταν η σφαγή του Μονάχου το 1972 και ο πόλεμος του Γιομ Κιππούρ το 1973. Στις 8 Δεκεμβίου του 1978, η Μέιρ πέθανε σε ηλικία 80 ετών από λεμφατικό καρκίνο και θάφτηκε στο όρος Herzl στην Ιερουσαλήμ.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών