Σινεμά|20.02.2022 10:43

Το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου στην οθόνη: Σειρές και ταινίες που ανατριχιάζουν

Αφροδίτη Γκόγκογλου

Τον Ιούνιο του 2015, το πτώμα μίας γυναίκας ονόματι Dee Dee Blanchard βρέθηκε, με ένα μαχαίρι στην πλάτη, σε μία λίμνη αίματος στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού που μοιραζόταν με την έφηβη κόρη της, Gypsy Rose, στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Η Gypsy Rose η οποία, σύμφωνα με την Blanchard έπασχε από λευχαιμία, άσθμα και μυϊκή δυστροφία ενώ είχε «νοητικές ικανότητες νηπίου λόγω εγκεφαλικής βλάβης», ήταν άφαντη. Το πτώμα βρήκαν οι αστυνομικοί της πολιτείας μετά από τηλεφώνημα γειτόνων του θύματος, οι οποίοι είχαν διαβάσει κάποιες αναρτήσεις της στο Facebook που τούς είχαν ανησυχήσει. Το αναπηρικό αμαξίδιο της κόρης της, καθώς και τα φάρμακά της βρίσκονταν στο σπίτι – γεγονός που δημιούργησε υποψίες στην αστυνομία ότι αυτή είχε πέσει θύμα απαγωγής.

Η Gypsy Rose εντοπίστηκε, την επόμενη ημέρα στο Ουισκόνσιν, όπου είχε ταξιδέψει με τον αγαπημένο της, Nicholas Godejohn. Όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, στην πραγματικότητα, η κόρη ήταν ενήλικη και δεν έπασχε από κανένα από τα σωματικά ή ψυχικά προβλήματα υγείας που επικαλούνταν η μητέρα της, η οργή για την πιθανή απαγωγή ενός κοριτσιού με αναπηρία διαδέχθηκε το σοκ μπροστά σε μία νοσηρή ανακάλυψη. 

Η Dee Dee υποχρέωνε, χρησιμοποιώντας κακοποιητικά -σωματικά και ψυχολογικά- μέσα την Gypsy Rose να παρουσιάζεται ως μικρότερη και να προσποιείται την ανάπηρη και χρόνια άρρωστη σε βαθμό που υποβαλλόταν σε περιττές χειρουργικές επεμβάσεις και λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Τη δολοφονία της μητέρας της ομολόγησε η ίδια η Η Gypsy Rose μερικές μέρες αργότερα. Αυτή τη στιγμή, εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών, μετά την καταδίκη της τον Νοέμβριο του 2018. Η Dee Dee Blanchard διαγνώστηκε μετά θάνατον, με το σύνδρομο Μινχάουζεν δι' αντιπροσώπου, την κλινική διαταραχή κατά την οποία ο πάσχων, αναλαμβάνει ρόλο φροντιστή του θύματός του, επινοώντας, και προκαλώντας του σε πολλές περιπτώσεις, διάφορες παθήσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Η ιστορία των Dee Dee Blanchard και Gypsy Rose, το 2019, έγινε σειρά, ονόματι The Act, με πρωταγωνίστριες τις Patricia Arquette και Joey King.

Το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου έχει, και στο παρελθόν, ιντριγκάρει τους δημιουργούς μικρής και μεγάλης οθόνης αφού υπάρχει κάτι ακραία νοσηρό στην προθυμία των πασχόντων να προκαλέσουν τόσο πόνο σε αγαπημένα τους πρόσωπα. Συγκεντρώσαμε τις πιο γνωστές ταινίες και σειρές που παρουσιάζουν, με ανατριχιαστικό τρόπο, το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου.

The Politician

Στην σειρά του Netflix, η Jessica Lange υποδύεται την Dusty Jackson- γιαγιά της Infinity (Zoey Deutch), υποψήφιας συντρόφου του Payton Hobart στις σχολικές εκλογές. Η Infinity, εκτός από το μυστηριώδες παρελθόν της, πάσχει και από μια μυστηριώδη ασθένεια. Είναι σαφές ότι η Dusty εκμεταλλεύεται την «ασθένεια» της εγγονής της, προκειμένου να αποκομίσει διάφορα οφέλη – από δωρεάν γεύματα και εκδρομές, μέχρι δωρεάν είσοδο σε πάρκα ψυχαγωγίας.

Sharp Objects

Το ακραίο μυθιστόρημα της Gillian Flynn μεταφέρθηκε στις οθόνες μας από το HBO σε μία μίνι σειρά που ανατριχιάζει από τα πρώτα λεπτά. Η Amy Adams υποδύεται την Camille Preaker, μία δημοσιογράφο που, κατά τη διάρκεια έρευνας μίας σειράς φόνων στην πόλη της, ανακαλύπτει τρομακτικά πράγματα για τη μητέρα και την μικρή αδερφή της.

Mommy Dead and Dearest

Το The Act δεν είναι η πρώτη απόπειρα να παρουσιαστεί η ιστορία της σκοτεινής δολοφονίας της Dee Dee Blanchard. Το ντοκιμαντέρ του HBO προσπάθησε να ρίξει φως στην υπόθεση, το 2017.

Phantom Thread

Η ταινία του Paul Thomas Anderson παρουσιάζει τη ζωή του σχεδιαστή μόδας Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis). Ο Woodcock ξεκινάει ερωτική σχέση με την σερβιτόρα ονόματι Άλμα, η οποία γίνετια η μούσα του. Ενώ στην αρχή, όλα φαίνονται ρόδινα, η Άλμα, σύντομα, αρχίζει να δηλητηριάζει τον Woodcock με μανιτάρια, ώστε να τον εκδικηθεί για την καταχρηστική συμπεριφορά του.

The sixth sense

Το κλασικό θρίλερ των 90’s κάνει μία πρώιμη προσπάθεια να παρουσιαστεί το σύνδρομο Μινχάουζεν δι΄ αντιπροσώπου αφήνοντας υπόνοιες ότι, η κυρίας Κόλινς, δηλητηριάζει τα παιδιά της – κυρίως το κορίτσι – φάντασμα Κάιρα- προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του περιβάλλοντός της.

The Bridge

Στην σκανδιναβική σειρά μυστηρίου, ένα πτώμα βρίσκεται σε μία γέφυρα μεταξύ Σουηδίας και Δανίας. Η επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας στην υπόθεση, Saga Noren, κατά τη διάρκεια της εξιχνίασης, προσπαθεί και να αποδείξει ότι η ίδια, αλλά και η αδερφή της, έχουν υπάρξει θύματα κακοποίησης της μητέρας τους, η οποία έπασχε από το σύνδρομο.

ταινίεςσύνδρομο Μινχάουζενσειρέςειδήσεις τώρα