Sisi-mania: Η ζωή της πριγκίπισσας Σίσσυ, της μακροβιότερης Αυτοκράτειρας της Αυστρίας, έρχεται στο Netflix και στη μεγάλη οθόνη
NewsroomΈχει περιγραφεί ως Αψβούργος ποπ σταρ, η πρώτη βασιλική διασημότητα, το πρώτο παράδειγμα γυναίκας που έχει δεχθεί bullying για την εξωτερική της εμφάνιση από τα μέσα ενημέρωσης και ένα ανεξερεύνητο φεμινιστικό είδωλο του 19ου αιώνα. Η Ελισάβετ, αυτοκράτειρα της Αυστρίας, και γνωστή ως πριγκίπισσα Σίσσυ, ξαναζωντανεύει με δύο νέες κινηματογραφικές ταινίες, δύο τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένης μιας βιογραφίας του Netflix, καθώς και ένα μυθιστόρημα.
H ταινία Corsage, ξεκίνησε να προβάλλεται στις γερμανικές αίθουσες την περασμένη Πέμπτη, έχοντας ήδη κάνει πρεμιέρα στις Κάννες τον Μάιο, όπου σόκαρε ορισμένους κριτικούς, καθώς απομακρύνεται από την παραδοσιακά ρομαντική εικόνα της αυτοκράτειρας προς μια πιο σκοτεινή ψυχολογική προσέγγιση. Τα βάσανά της κάτω από τις αυστηρές συνθήκες της αυλικής ζωής αποτυπώνονται ακόμη και στον τίτλο.
Σκηνές που περιγράφονται ως «οδυνηρές για να τις παρακολουθεί κανείς» απεικονίζουν τη Σίσσυ, την οποία υποδύεται η Βίκυ Κρίπς, να δένεται στον μικροσκοπικό κορσέ της και να επιμένει ότι οι υπηρέτριές της, των οποίων τα χέρια είναι ταλαιπωρημένα από την προσπάθεια, τον σφίγγουν όλο και περισσότερο.
Ξεκινώντας από τα 40ά γενέθλιά της το 1877, όταν αγωνίζεται να συμβαδίσει με την προσδοκία ότι πρέπει να παραμείνει πάντα νέα - ακολουθεί μια δίαιτα από φέτες πορτοκαλιού και ζωμό βοδινού κρέατος - η ταινία τελειώνει με μια συγκλονιστική, σύμφωνα με πληροφορίες, σκηνή, για την οποία οι κριτικοί είπαν ότι είναι αντάξια του Κουέντιν Ταραντίνο.
Η τηλεοπτική σειρά Sisi, εν τω μεταξύ, είναι ένα ζοφερό πορτρέτο του θυελλώδους γάμου της με τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ και της βάναυσης εκμετάλλευσής της στα χέρια των Αψβούργων ως ένα όμορφο διακοσμητικό πρόσωπο που απλώς έβλεπε σε αυτήν την παραγωγό ενός κατάλληλου διαδόχου του θρόνου. Έχοντας λάβει θετική υποδοχή μέχρι στιγμής, έχει προκαλέσει αναστάτωση με την ειλικρινή απεικόνιση της σεξουαλικότητάς της.
Την Σίσσυ, όπως ήταν ευρύτερα γνωστή, ενσάρκωσε σε μια εξαιρετικά δημοφιλή τηλεοπτική τριλογία της δεκαετίας του 1950 η γερμανοαυστριακή ηθοποιός Romy Schneider. Αργότερα η Schneider πρωταγωνίστησε επίσης ως πιο ώριμη πριγκίπισσα σε μια ταινία του 1972 του Luchino Visconti για τον στενό της φίλο, τον ομοφυλόφιλο, εκκεντρικό βασιλιά Ludwig II της Βαυαρίας. Η ηθοποιός παραπονέθηκε αργότερα: «Ο ρόλος της Σίσι δεν μπορεί να φύγει από πάνω μου. Έχει κολλήσει σαν μαγειρεμένη βρώμη».
H Βαυαρή πριγκίπισσα, πριν θεωρηθεί η κατάλληλη μελλοντική σύζυγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ και παντρευτεί μαζί του σε ηλικία 16 ετών, αποκτώντας τέσσερα παιδιά, πριν δολοφονηθεί σε ηλικία 60 ετών από έναν Ιταλό αναρχικό, αντιδρούσε στους περιορισμούς της αυλικής ζωής των Αψβούργων.
Η Dominique Devenport, η οποία πρωταγωνιστεί στη σειρά Sisi, η οποία προβάλλεται από το RTL+ στη Γερμανία, δήλωσε ότι ο χαρακτήρας «λειτουργεί» ως μια επαναπροσδιορίσιμη φιγούρα λόγω της ισχυρής γυναικείας αφήγησής της. «Θέτει τα ερωτήματα που θέτουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους σήμερα", δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. "Πώς μπορώ να μείνω πιστή στον εαυτό μου, ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρω, πώς μπορώ να ανταποκριθώ στις προσδοκίες που έχουν όλοι από εμένα;».
Η σειρά του Netflix «The Empress» αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και πρόκειται να συμβάλλει μαζί με τους ανταγωνιστές της στο να τροφοδοτήσει ένα νέο ενδιαφέρον για την πριγκίπισσα, η οποία κάπως αναμενόμενα έχει συγκριθεί ευρέως με την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα. Έχουν γίνει παραλληλισμοί μεταξύ του Corsage, το οποίο γυρίστηκε από την Αυστριακή σκηνοθέτιδα Marie Kreutzer, και του ιστορικού δράματος μυθοπλασίας του 2021 του σκηνοθέτη Pablo Larrain, Spencer, για τη βασανισμένη ζωή της Νταϊάνα.
Η Suddeutsche Zeitung επαίνεσε την Kreutzer επειδή ανέτρεψε τη γλυκιά εικόνα της Σίσσυ, δείχνοντάς την να αυνανίζεται στο μπάνιο, να καπνίζει, να δείχνει το δάχτυλο στους αυλικούς, να παίρνει ηρωίνη για να ηρεμήσει τα νεύρα της και να αποκαλεί τον σύζυγό της "μ***κα". «Η Kreuzter παρήγαγε μια θεραπεία σοκ», αναφέρεται στην κριτική, ενώ η σκηνοθέτης επαινείται που «απελευθέρωσε» τη Σίσσυ από μια «Ρομισναιντεροποίηση, την οποία η ίδια η Romy Schneider θα ήταν η πρώτη που θα ενέκρινε».
Ένα μυθιστόρημα της Karen Duve, που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να δώσει σάρκα και οστά σε μια ακόμη πλευρά του χαρακτήρα της: μια λαμπερή κυνηγός και αναβάτης ιππασίας. Η Duve έχει περιγράψει τη Σίσσυ ως ένα «ανεξερεύνητο φεμινιστικό είδωλο».
Η ιστορία της πριγκίπισσας που λατρεύει το κοινο και η σκοτεινή πλευρά
Τα παλάτια Hofburg και Schonbrunn στη Βιέννη, όπου διέμενε η Σίσι, αποτελούν εδώ και καιρό ισχυρούς τουριστικούς πόλους έλξης για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν τα ίχνη της. Οι κρίκοι γυμναστικής της και το άλογό της, πάνω στο οποίο λέγεται ότι γυμναζόταν καθημερινά, είναι από τα κύρια αξιοθέατα, ενώ το πρόσωπό της κοσμεί τα πάντα, από κουτιά σοκολάτας μέχρι κιάλια όπερας. Η ιστορία της Σίσσυ αποδείχτηκε πιο πρόσφατα εισπρακτική επιτυχία στον γερμανόφωνο κόσμο ως θεατρικό μιούζικαλ, Elisabeth, το οποίο έφτασε τους 10 εκατομμύρια θεατές μεταξύ 1992 και 2019, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να ανέβει στην αγγλόφωνη σκηνή. Έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερα ισχυρή λατρεία στην Ιαπωνία, όπου έχει ανέβει η παράσταση.
Ο αυστριακός σχολιαστής Hans Rauscher δήλωσε ότι η επαναλαμβανόμενη αναβίωση της ιστορίας της Σίσσυ έχει μια πιο σκοτεινή πλευρά. Επιφανειακά, έγραψε στην εφημερίδα Der Standard, πρόκειται για «τη γοητεία μιας όμορφης νεαρής γυναίκας, της αυτοκράτειρας ενός ευρωπαϊκού imperium», αλλά στην πραγματικότητα, είπε, πρόκειται για την μάλλον πιο καθημερινή ιστορία «μιας συγκλονισμένης έφηβης που στα 16 της παντρεύτηκε τον ξάδελφό της, έναν σχολαστικό βαρετό άνθρωπο, ο οποίος τη μόλυνε με ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα».
Περιγράφοντας τις νέες εκδοχές ως «πιο πικάντικες, αν και εξίσου δύσπεπτες» με τις απεικονίσεις της Romy Schneider, υποδηλώνει ότι το ενδιαφέρον για τη Σίσσυ έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τα χαρακτηριστικά που εμφάνισε και με τα οποία οι Αυστριακοί σχετίζονται - «καταθλιπτική, που αξιολογεί την υπακοή πάνω από την ελευθερία, νευρωτική» - τα οποία, όπως είπε, «ίσως εξηγούν τη λατρεία της Σίσσυ».
Με πληροφορίες από Guardian
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά