Σινεμά|02.11.2018 11:04

Η γιορτή του σινεµά ξεκίνησε... διαφορετικά

Μαρία Ριτζαλέου

«Αυτήν τη φορά διαφορετικά», όπως ήταν ο τίτλος της μικρού µήκους ταινίας που προβλήθηκε µόλις έσβησαν τα φώτα, άνοιξε την αυλαία χθες βράδυ το 59ο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης. Σε σενάριο και σκηνοθεσία Περικλή Πηλείδη, οι προσκεκληµένοι έστειλαν τον χαιρετισµό τους µέσα από βιντεοσκοπηµένα µηνύµατα, που πλαισιώνονταν από εικόνες της πόλης και αποσπάσµατα από ταινίες. «Παρών» µέσω βίντεο και ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Χιροκάζου Κόρε-Εντα, η ταινία του οποίου «Κλέφτες καταστηµάτων», που έφυγε από τις Κάννες µε τον Χρυσό Φοίνικα, προβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη µετά την τελετή έναρξης. 

Ο Κόρε-Εντα θυµήθηκε την πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και στο Φεστιβάλ το 2004, όταν έφερε το φιλµ του «Κανένας δεν ξέρει» και τότε γνώρισε τον Ισπανό σκηνοθέτη Βίκτορ Ερίθε, στη φιλµογραφία του οποίου το Φεστιβάλ πραγµατοποιούσε αφιέρωµα. Μιλώντας για την ταινία του «Κλέφτες καταστηµάτων», ο βραβευµένος Ιάπωνας σκηνοθέτης είπε ότι παρουσιάζει τη ζωή µιας οικογένειας και τις ανορθόδοξες µεθόδους του πατέρα για να την κρατήσει ενωµένη.

Στο κατάµεστο «Ολύµπιον» -κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα, ενώ υπήρχαν δεκάδες όρθιοι- η υπουργός Πολιτισµού, Μυρσίνη Ζορµπά, που δεν ήταν παρούσα, καθώς αναµένεται στην τελετή λήξης, ανέφερε ότι οι φίλοι του σινεµά θα απολαύσουν ταινίες ανατρεπτικές και θα µάθουν τι συµβαίνει στον κόσµο, ενώ οι Έλληνες σκηνοθέτες θα δείξουν µε τόλµη την πραγµατικότητα στη χώρα µας. Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, στον χαιρετισµό της είπε ότι το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της ιστορίας του σινεµά και της πόλης, και θύµισε ότι στη σύµβαση παραχώρησης χώρων της ΟΛΘ ΑΕ οι Αποθήκες Α’ και Γ’ δίνονται στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου για τις ανάγκες του.

Ο δήµαρχος

Στο πλακόστρωτο της παραλίας επέλεξε να κάνει το γύρισµα για το µήνυµά του ο δήµαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος είπε πως το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου «άνοιξε την πόλη και την έβγαλε από τη µιζέρια, την εσωστρέφεια και τον εθνικολαϊκισµό» και ευχήθηκε να γίνει η Θεσσαλονίκη κέντρο παραγωγής ταινιών.

Ο Γ. Μπουτάρης θυµήθηκε τις πρώτες διοργανώσεις µε τον Παύλο Ζάννα, τον Νίκο Κούνδουρο, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και αργότερα τη δεκαετία του 1990 τον Μισέλ ∆ηµόπουλο που το έκανε διεθνές. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι σύντοµα θα λειτουργήσει Film office στα γραφεία της Περιφέρειας και στόχος είναι να γίνει το Φεστιβάλ ακόµη µεγαλύτερο και να φέρει περισσότερους ξένους δηµιουργούς στην πόλη, ενώ επιπλέον να ενισχυθεί ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης