Σινεμά|09.09.2022 17:00

Wall- Ε: Γράφει ιστορία ως η πρώτη ταινία της Pixar στη συλλογή Criterion Collection

Μαίρη Τσίνου

Γνωστή για την προσθήκη στη συλλογή της ταινιών που θεωρούνται κλασικές, αριστουργήματα ή απλά κινηματογραφικά διαμάντια, η Criterion εξέπληξε την Παρασκευή τους πάντες ανακοινώνοντας την πρώτη συνεργασία της με την εταιρεία παραγωγής Pixar. Ένας από τους πιο διάσημους τίτλους του στούντιο, η ταινία κινουμένων σχεδίων Wall-E, αποκαλύφθηκε ως μέρος του προγράμματος κυκλοφοριών της The Criterion Collection τον Νοέμβριο του 2022. Η ταινία επικεντρώνεται σε ένα ρομπότ που συμπιέζει σκουπίδια και του ανατίθεται η άχαρη δουλειά να καθαρίσει τη Γη, αφού οι άνθρωποι την έκαναν ακατοίκητη.

Σύμφωνα με το Collider, στην ανάρτηση της ανακοίνωσης, η Criterion αναφέρθηκε στο Wall-E ως «μια κορυφαία στιγμή του ψηφιακού animation» και υπογράμμισε το γεγονός ότι η ταινία του 2008 αποτίει φόρο τιμής στη βουβή εποχή του κινηματογράφου, με σχεδόν καθόλου διάλογο - κάτι σπάνιο για ταινίες κινουμένων σχεδίων. Σύμφωνα με την παράδοση της Criterion, το Wall-E θα κυκλοφορήσει σε ειδική έκδοση 4K UHD και Blu-ray, με νέο και αποκλειστικό bonus υλικό.


Επίσης, ακολουθώντας την παράδοση της Criterion, η ταινία απέκτησε νέο εξώφυλλο. Το εξώφυλλο αναδεικνύει τη γκρίζα φύση του post-apocalypse κόσμου στον οποίο ζει ο Wall-E, και έχει τον ομώνυμο χαρακτήρα με το χαρακτηριστικό θλιμμένο βλέμμα του, ενώ είναι ξεχασμένος ανάμεσα σε σκουπίδια. Ο Wall-E είναι επίσης χαλασμένος, με τα σκουπίδια να είναι έξυπνα τοποθετημένα για να ανακατασκευάσουν το ρομποτικό του σώμα και έναν κάδο απορριμμάτων πίσω του που παραπέμπει στο υπερ-τεχνολογικό ρομπότ EVE που γίνεται φίλος του Wall-E στην ιστορία. Η τέχνη του εικονογράφου Jason Raish περιλαμβάνει ακόμη και τη φίλη κατσαρίδα του Wall-E.

Το Wall-E είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους τίτλους που κυκλοφόρησε ποτέ η Pixar - και αν αναλογιστεί κανείς την ιστορία του στούντιο κινουμένων σχεδίων, αυτό λέει κάτι. Ήταν υποψήφια σε έξι κατηγορίες στα βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο και η καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων, και κέρδισε την τελευταία. Η απόφαση της Criterion να τη συμπεριλάβει στον κατάλογό της σχετίζεται επίσης με τη διαχρονική πτυχή της ιστορίας: Σχεδόν 15 χρόνια από την κυκλοφορία της, η ταινία εξακολουθεί να ασκεί μια διεισδυτική και επίκαιρη κριτική στη σύγχρονη κοινωνία και στην κατεύθυνση προς την οποία οδεύει.

Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Andrew Stanton, ο οποίος έχει επιμεληθεί και άλλους επιτυχημένους τίτλους της Pixar, όπως το Finding Nemo και το A Bug's Life. Πρόσφατα, ο σκηνοθέτης σκηνοθέτησε επεισόδια από τις σειρές Stranger Things και For All Mankind, ενώ συνεργάστηκε και στο σενάριο της σειράς Obi-Wan Kenobi της Disney+, καθώς και στις πρόσφατες επιτυχίες της Pixar Toy Story 4 και Lightyear.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ρομπότκινούμενα σχέδιαanimationPixarειδήσεις τώρα