Σινεμά|05.01.2023 11:00

Γαλάζια Λίμνη 43 χρόνια μετά: Η Μπρουκ Σιλντς θυμάται τις τολμηρές σκηνές της ταινίας ενώ ήταν στα 14 – Η μαμά σου ήθελε να σε ερωτευτώ, αποκάλυψε ο Άτκνινς

Newsroom

Μετά 43 χρόνια, δυο βότσαλα στη Γαλάζια Λίμνη. Η πρωταγωνίστρια Μπρουκ Σιλντς θυμήθηκε τις άβολες - τολμηρές γυμνές σκηνές της διάσημης ταινίας ενώ ήταν 14χρονών μόνο, και ο συμπρωταγωνιστής της Κρίστοφερ Άτκινς αποκάλυψε: «Η μαμά σου ήθελε να σε ερωτευτώ!»…

Η διάσημη ταινία Γαλάζια Λίμνη (Blue Lagoon), βγήκε στις αίθουσες το 1980 και σίγουρα στην εποχή της προκάλεσε αίσθηση. Το σενάριο της ταινίας και πολλές από τις σκηνές της, οι κινηματογραφιστές πιθανότατα θα τις απέφευγαν σήμερα. Ωστόσο, όσο αμφιλεγόμενο και αν ήταν το τελικό αποτέλεσμα, τόσο ήταν και τα γυρίσματά. Η Ταινία πέτυχε εισπρακτικά! Πήρε θέση στα ράφια των cult φιλμ και μάλιστα γυρίστηκε 11 χρόνια μετά και το remake της που βυθίστηκε στην ακύμαντη λίμνη της επανάληψης.

Η πρωταγωνίστρια της Γαλάζιας Λίμνης του ’80, Μπρουκ Σιλντς (Brooke Shields) κάθισε πριν από λίγες μέρες πλάι στον τότε συμπρωταγωνιστή της Κρίστοφερ Άτκινς (Christopher Atkins) για τις ανάγκες ενός podcast και έφεραν στο νου την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τότε.

Η Σιλντς ήταν μόλις 14 χρονών στα 15, όταν άρχισαν τα γυρίσματα της ταινία. Ο συμπρωταγωνιστής της, Κρίστοφερ Άτκινς, ήταν 18 στα 19. Κι όμως τα μέλη της παραγωγής προσπαθούσαν να επιβάλουν στα δυο παιδιά μια ρομαντική (γιατί όχι ερωτική) σχέση μεταξύ τους, παρά το ότι η Σιλντς ήταν ανήλικη!

Πίσω από όλα μια φιλόδοξη - αδίστακτη μητέρα

Μέχρι τότε - όπως διατείνεται η ίδια - η Σιλντς δεν είχε φιλήσει αγόρι. Για εκείνη δεν ήταν καλή η εμπειρία.
Είπε η πρωταγωνίστρια της Γαλάζιας Λίμνης: «Σκέφτηκα: ε, ας γνωριστούμε πρώτα αντί να προσπαθούν να μας κάνουμε να ερωτευτούμε ο ένας τον άλλον εκβιάζοντας την κατάσταση».
Ο Άτκινς εξέπληξε τη Σιλντς αποκαλύπτοντας ότι η μητέρα της, Τέρι  Σμον, προσπαθούσε επίσης απελπισμένα να ερωτευτούν οι δυο τους! Εξήγησε ότι η Τέρι (που είχε βγάλει τη Μπρουκ παιδί στον κινηματογράφο και μάλιστα με άκρως αποκαλυπτικές σκηνές στην Κουκλίτσα της Νέας Ορλεάνης, όπου η μικρούλα Σιλντς είχε το ρόλο μιας πόρνης!) τον είχε προσκαλέσει να μείνει μαζί τους λίγες μέρες πριν από τα γυρίσματα, ώστε να γνωριστούν καλύτερα!
«Βασικά ήθελε να ξεφύγεις από άλογα και την ιππασία και να στραφείς στα αγόρια», είπε στην Σιλντς ο Κρίστοφερ. «Για χάρη της ταινίας, ήθελε να είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και να μπορούμε να το βγάλουμε αυτό στην ταινία, είτε σαν αδερφός με αδερφή είτε σαν δυο ερωτευμένοι»...
Η Μπρουκ Σιλντς παραδέχτηκε ότι ήταν υπερβολικό και ανάρμοστο («crazy position» το έθεσε) να προσεγγίσει τον Κρίστοφερ η μητέρα της: «Δεν αντέδρασα καλά στο να με αναγκάσουν να νιώσω οτιδήποτε», είπε. «Ήθελα να τα βρω με τον εαυτό μου».
Ο Άτκινς γέλασε και συμπλήρωσε για να κλείσει το θέμα: «Πρέπει να παραδεχτείς όμως ότι η χημεία μεταξύ μας καταπληκτική»...

Τους έψησαν στον ήλιο...

Από την αρχή των γυρισμάτων το συνεργείο κατέστησε σαφές για τη σημασία του μαυρίσματος του δέρματός των δύο παιδιών. Μόλις έφτασαν οι Μπρουκ και Κρίστοφερ στο χώρο των γυρισμάτων, τους είπαν να γδυθούν και να αρχίσουν να κάνουν ηλιοθεραπεία για να σβήσουν τα σημάδια μαυρίσματος. «Δεν προλάβαμε να χαλαρώσουμε», είπε η Μπρουκ. «Φτάσαμε εκεί και ήθελαν αμέσως να μαυρίσουμε. Θυμάσαι - είπε στον Άτκινς - έστησαν κάτι μικρά αχυρένια παραβάν έτσι ώστε να μπορούμε να μαυρίζουμε γυμνοί χωρίς να βλέπει ο ένας τον άλλον;».

Τα αχυρένια παραβάν στα οποία αναφέρθηκε η Σιλντς ήταν μικρές καλύβες χωρίς οροφή που έστησε η εταιρεία παραγωγής, έτσι ώστε κάθε ηθοποιός να μένει μόνος ενώ ξάπλωνε γυμνός για να μαυρίσει. Όπως θυμήθηκαν και οι δυο αυτό το έντονο μαύρισμα άργησε για μήνες να τους φύγει.
«Ήσουν ακριβώς πλάι μου γυμνή», είπε ο Άτκινς «Και αυτό ήταν άβολο αφού ήσουν μόλις 14 χρονών».
Και δεν ήταν η μοναδική φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, ή μάλλον σε σχεδόν ολόκληρη την ταινία τα δυο παιδιά θα τριγύριζαν κυριολεκτικά με αδαμιαία περιβολή.

Οι δυο τους ήταν σχεδόν πάντα γυμνοί στα γυρίσματα. Σε πολλές σκηνές, λόγω ηλικίας, η Σιλντς είχε ντουμπλαριστεί κυρίως στις σεξουαλικές σκηνές μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών.
Από εκεί και πέρα, η Μπρουκ και ο Κρίστοφερ ήταν ουσιαστικά γυμνοί σε όλη τη διαδικασία των γυρισμάτων. Η «Γαλάζια Λίμνη» γυρίστηκε σε ένα ιδιωτικό νησί που ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Φίτζι.
«Ήμασταν πάντα ξυπόλητοι, θυμήθηκε η Σιλντς, φορούσαμε μικρές λωρίδες ρούχων… τα μαλλιά μου ήταν κολλημένα στο σώμα μου για να καλύψουν το στήθος μου, που ούτως ή άλλως ήταν σχεδόν ανύπαρκτο».
Οι προσπάθειες της παραγωγής να μείνουν καλυμμένα τα επίμαχα σημεία της 14χρονης πρωταγωνίστριας ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, ανεπαρκείς!

Μικρά ανώμαλα μαξιλαράκια

«Θυμάσαι τα ανώμαλα μαξιλαράκια;» ρώτησε τον Άτκινς η Σιλντς. «Κόλλησαν αυτά τα μικρά πράγματα στις θηλές μου για να φαίνονται πιο έντονες κι εγώ δεν ήξερα τι προσπαθούσα να καλύψω…».
Η εμπειρία του Άτκινς ήταν διαφορετική από εκείνη της συμπρωταγωνίστριάς του για δύο λόγους: ήταν αγόρι και ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτήν. Για τον Άτκινς, το να κυκλοφορεί γυμνός δεν ήταν τόσο ενοχλητικό.
«Υπήρχαν σκηνές όπου ήμουν γυμνός πλάι σου, αν θυμάσαι· όταν γλιστρούσαμε στην τσουλήθρα».
«Ήταν λίγο άβολο, αλλά και κάπως αστείο για μένα γιατί μου άρεσε που το έκανα. Αλλά θυμάμαι και την αντίδρασή σου: Ωχ, ω θεέ μου».

Αρρώστιες και τραυματισμοί

Παρά τον ζεστό καιρό, οι ιώσεις και άλλες ασθένειες ήταν συχνές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στο νησί. Ειδικά με τους δύο πρωταγωνιστές να κυκλοφορούν γυμνοί όλη την ώρα, ήταν αναπόφευκτο το να αρρωστήσουν. Ωστόσο, η Σιλντς έχει πάθει τα χειρότερα, καθώς νόσησε από πνευμονία. Όμως, ακόμη και με πυρετό, η 14χρονη πρωταγωνίστρια εξακολουθούσε να εργάζεται και κυρίως τότε ήταν που γυρίστηκε η σκηνή του τοκετού, ενώ ήταν άρρωστη.
Και κοντά στις ασθένειες και οι συχνοί τραυματισμοί. Η Σιλντς θυμήθηκε: «Τραυματιζόμασταν συχνά στα κοράλια, μέσα στη θάλασσα. Ο οπερατέρ Ρέι Μπράουν είχε μια πράσινη τρύπα στο πίσω μέρος της γάμπας του για περίπου τρεις μήνες».

Και οι δύο ηθοποιοί στο τέλος συμφώνησαν ότι ποτέ ξανά δεν θα γυριζόταν μια ταινία σαν αυτή. «Ζώα πληγώθηκαν στην ταινία. Κάναμε ό,τι τρελό μπορείτε να φανταστείτε. Τρέχαμε γυμνοί, παιδιά ακόμα», εξήγησε ο Άτκινς. «Ποτέ δεν θα γυριζόταν έτσι ξανά μια ταινία», επιβεβαίωσε και η Σιλντς.

Κι από τότε πάνε πάνω από 40 χρόνια. Και τώρα κοντά στα 60 πια η Μπρουκ Σιλντς και στα 62 πια ο Κρίστοφερ Άτκινς θυμήθηκαν τα παιδικά τους χρόνια που χάθηκαν στην άμμο και τα κοράλλια του Ειρηνικού…

Γαλάζια Λίμνηειδήσεις τώραγυμνοίταινίαΧόλιγουντ