Σινεμά|12.06.2023 12:47

Fast X: Για ποιους λόγους χαρακτηρίστηκε ως «η χειρότερη ταινία του franchise»

Newsroom

Το «Fast X», το 10ο μέρος του μακροχρόνιου franchise δράσης με τον Βιν Ντίζελ (Vin Diesel) δεν έχει χαρακτηριστεί ως μια καλή ταινία από την πλειοψηφία των κριτικών. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αρθρογράφος του Looper.com, τις περισσότερες φορές, οι διάλογοι μοιάζουν σαν να γράφτηκαν από «ένα chatbot που δημιουργήθηκε στο r/FastandFuriousMemes». Και για 141 λεπτά, η ταινία δεν έχει ιδέα πώς γράφεται η λέξη "pacing" (ρυθμός), παρόλο που διαφέρει μόνο κατά ένα γράμμα από το "racing".

Σημειώνεται ότι o Ντίζελ ανακοίνωσε στο CinemaCon 2023 ότι η επόμενη ταινία έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το 2025. «Την τελευταία φορά που είπα στην κόρη μου ότι [ήταν] η τελευταία, το μόνο που είδα ήταν δάκρυα», είπε ο ηθοποιός. «Οπότε πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός [σχετικά με] το τι λέω».

Η 10η ταινία της Universal Pictures έκανε παγκόσμια πρεμιέρα την Παρασκευή 19 Μαΐου με εισπράξεις που ξεπέρασαν τα $320 εκατ. παγκοσμίως σύμφωνα με το Variety.

Αυτό που κάνει το Fast X να ξεχωρίζει

Σύμφωνα με το Looper, ακόμα και οι χειρότερες ταινίες «Fast and Furious» ακολουθούν τους βασικούς κανόνες της κινηματογραφικής παραγωγής, αν όχι τους νόμους της φυσικής. Έχουν αρχή, μέση και τέλος. Έχουν απλές αλλά αποτελεσματικές αναφορές χαρακτήρων. Οι σχέσεις μεταξύ του Dom (Vin Diesel) και του Brian (Paul Walker), μεταξύ του Han (Sung Kang) και της Giselle (Gal Gadot), μπορεί να μην είναι τόσο πολύπλοκες, αλλά υπάρχουν αρκετές για να σε κάνουν να νοιαστείς. Ό,τι λείπει από τις ταινίες σε καλλιτεχνικό σενάριο, το αναπληρώνουν με απτή χημεία στην οθόνη. Και ναι, η δράση γίνεται όλο και πιο γελοία σε κάθε ταινία, αλλά είναι πάντα συναρπαστική και δημιουργική - ποτέ γενική.

Στο "Fast X" υπάρχουν σίγουρα κορυφαίες στιγμές, όπως το ταξίδι θείου-ανιψιού του Jakob (John Cena) και του Little Brian (Leo Abelo Perry) και η εκπληκτική ερμηνεία του Jason Momoa ως Dante Reyes. (Ο Momoa αποδίδει ίσως τον καλύτερο κακό που είχε ποτέ το franchise). Αλλά συνολικά, η ταινία μοιάζει σαν να είχε πολλές παρεμβάσεις του στούντιο στην υπόθεση. Προσπαθεί να πάει από το μηδέν στο εκατό πάρα πολλές φορές και καταλήγει να ξεφουσκώνει.

Τα λάθη στο Fast X

Τι ξεχωρίζει το "Fast X" από τους προκατόχους του στη σφαίρα της απόλυτης καταστροφής; Από την αρχή, η ταινία είναι υπερβολικά αυτοαναφορική, με πολλά αστεία αφιερωμένα στα μπάρμπεκιου, τα απίθανα ακροβατικά και την εμμονή του Dom με την οικογένεια. Τα πράγματα συμβαίνουν με τόσο γρήγορο ρυθμό που μπορεί να μην προσέξετε καν πόσο λίγο νόημα έχουν όλα αυτά.

Πώς ο Dante Reyes ξεγελάει το μισό συνεργείο για να κάνει μια επιχείρηση στη Ρώμη που είναι εντελώς ψεύτικη; Πώς ο Roman (Tyrese Gibson), ο Tej (Ludacris), ο Han και η Ramsey (Nathalie Emmanuel) φτάνουν από την Ιταλία στο Λονδίνο με ένα φορτηγό πλοίο σε ... μια μέρα; Γιατί ο Jakob πρέπει να θυσιάσει τον εαυτό του και να καταστρέψει περίπου τέσσερα αυτοκίνητα, όταν δεν ήταν ποτέ μα ποτέ δύσκολο για τον αδελφό του να τα καταφέρει μόνος του; Κάθε ταινία "F&F" έχει κάποια λογικά προβλήματα, αλλά όταν οι χαρακτήρες λειτουργούν και η δράση πετυχαίνει, είναι εύκολο να τα αγνοήσεις.

Έπειτα, είναι και θέμα δεξιοτεχνίας. Ο ρυθμός είναι τελείως εκτός, χωρίς στιγμές ηρεμίας που να ισορροπούν τις παράλογες σκηνές δράσης. Η δουλειά της κάμερας και το μοντάζ σε αυτά τα σκηνικά είναι περισσότερο μπερδεμένα παρά διασκεδαστικά, και βασίζονται υπερβολικά σε μεταβατικά πλάνα CGI που σπάνε εντελώς την ψευδαίσθηση. Σε αυτό το σημείο η απουσία του Justin Lin γίνεται περισσότερο αισθητή. Η σειρά έγινε επιτυχημένη υπό τη σκηνοθεσία του σε μεγάλο βαθμό λόγω του πόσο αποτελεσματικά χορογράφησε την τρέλα. Για να είμαστε δίκαιοι με τον Louis Leterrier, που ανέλαβε την τελευταία στιγμή, αλλά το βιογραφικό του με το "Transporter 2" και εκείνο το remake του "Clash of the Titans" δεν είναι ακριβώς άψογο.

Το Fast X προσποιείται ότι η σειρά είναι κάτι που δεν ήταν ποτέ

Ο Dom Toretto είναι πιο πολύ Paul Bunyan από ποτέ στο "Fast X", σε σημείο που μοιάζει περισσότερο με μαρμάρινο άγαλμα παρά με πρόσωπο. Παρόμοια πράγματα μπορούν να ειπωθούν και για τις περισσότερες από τις προσπάθειες της ταινίας για συναισθηματική θεμελίωση. Δεν μπορείς να επαναφέρεις τους μισούς χαρακτήρες που έχεις σκοτώσει και να περιμένεις ένα τέλος με κλιμάκωση να έχει μεγάλη σημασία.

Το "Fast X" θέλει απεγνωσμένα να είναι το αποκορύφωμα μιας 20ετούς ιστορίας, αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο χτίστηκε το franchise. Κατασκευάστηκε σχεδόν τυχαία, συγκεντρώνοντας ένα αλλόκοτο καστ άσχετων χαρακτήρων κατά τη διάρκεια τεσσάρων ταινιών και στη συνέχεια συνδυάζοντας τους με κάποιο τρόπο όλους μαζί με επιτυχία. Κάθε ταινία συνδέεται με τους προκατόχους της με διαφορετικούς τρόπους, αλλά όχι ως προσχεδιασμένη αφήγηση. Δεν υπάρχουν Infinity Stones. Δεν υπάρχει Thanos. Έτσι, όταν το "Fast X" προσπαθεί να σας πείσει για το αντίθετο, είναι δύσκολο να μην παρατηρήσετε τον δόλο του στούντιο.

Υπάρχει μια τεράστια μυθολογία στο franchise "Fast and Furious", αλλά χτίστηκε από οπαδούς και τυχαία γεγονότα. Όλα τα αστεία για τις Coronas και την οικογένεια πέφτουν στο κενό και τελικά το "Fast X" είναι σαν ένα «νιτροκίνητο» φίδι που τρώει την ίδια του την ουρά.

Με πληροφορίες Looper.com