Οσκαρ 2024: «Οπενχάιμερ» καλύτερη ταινία - Τα βραβεία που κέρδισε ο Γιώργος Λάνθιμος και οι στιγμές που ξεχώρισαν
NewsroomΗ 96η απονομή των βραβείων Οσκαρ ολοκληρώθηκε στο Dolby Theatre του Λος Αντζελες, μ' ελάχιστες ανατροπές και εκπλήξεις αυτή τη χρονιά. Η τελετή απονομής τίμησε για ακόμη μία χρονιά τα εξαιρετικά επιτεύγματα στον κινηματογραφικό κλάδο που έγιναν κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2023.
Ο κωμικός και παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ παρουσίασε την τελετή για τέταρτη φορά. Ξεκίνησε την ομιλία του με τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς, την ταινία «Barbie» αποδίδοντας στη σκηνοθέτιδα Greta Gerwig το γεγονός ότι έκανε την κούκλα «φεμινιστικό είδωλο». Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στον Messi, τον σκύλο από το «Anatomy of a Fall», λέγοντας ότι «ίσως έδωσε την ερμηνεία της χρονιάς».
Ο Κίμελ δεν παρέλειψε να ρίξει μια δόση χιούμορ σχετικά με το γεγονός ότι πολλές από τις φετινές υποψήφιες ταινίες ήταν εξαιρετικά μεγάλες σε διάρκεια. Αστειευόμενος, είπε ότι η αλληλογραφία του ανακατευθύνθηκε στο χώρο του κινηματογράφου μετά την προβολή της ταινίας «Killers of the Flower Moon».
Το «Oppenheimer» σάρωσε, κερδίζοντας τις κορυφαίες κατηγορίες. Η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν είναι ένα γυρισμένο σε ΙΜΑΧ επικό θρίλερ που παρασύρει το κοινό με την αγωνιώδη και παράδοξη ιστορία ενός αινιγματικού άντρα που πρέπει να ρισκάρει να καταστρέψει τον κόσμο προκειμένου να τον σώσει.
Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, το οποίο είχε έντεκα υποψηφιότητες, κέρδισε αρχικά τρία τεχνικά βραβεία, Οσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ / Κομμώσεων, Οσκαρ Καλύτερης Σκηνογραφίας και Οσκαρ Καλύτερων Κοστουμιών, ενώ στη συνέχεια η Εμα Στόουν κέρδισε το Α' Γυναικείου Ρόλου για δεύτερη φορά. Συγκινημένη η ηθοποιός αποκάλυψε «δώρο ζωής» τον ρόλο της Μπέλα Μπάξτερ και ευχαρίστησε τον Ελληνα σκηνοθέτη.
Στη Da'Vine Joy Randolph το πρώτο βραβείο της βραδιάς
Η Ντε’Βάιν Τζόι Ράντολφ (Da'Vine Joy Randolph) απέσπασε το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για τη συμμετοχή της στην ταινία «Τα Παιδιά του Χειμώνα» του Αλεξάντερ Πέιν. Η ηθοποιός συγκίνησε με την ομιλία της, όταν ανέβηκε στη σκηνή και παρέλαβε το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. «Εδώ και τόσο καιρό, πάντα ήθελα να είμαι διαφορετική και τώρα συνειδητοποιώ ότι πρέπει απλώς να είμαι ο εαυτός μου. Και σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ που με είδατε» είπε, μεταξύ αλλων, η ηθοποιός.
Από την άλλη, το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Robert Downey Jr. για την ταινία «Οπενχάιμερ». Το βραβείο παρουσίασαν προηγούμενοι νικητές της ίδιας κατηγορίας, οι Ke Huy Quan, Sam Rockwell, Tim Robbins, Christoph Waltz και Mahershala Ali. Καθένας από αυτούς απέδωσε φόρο τιμής στους υποψηφίους πριν από την ανακοίνωση του βραβείου στον Downey.
«Ευχαριστώ Σαμ, ευχαριστώ παιδιά. Εκανες μόνο ένα λάθος στην ατάκα σου» αστειεύτηκε ο Downey κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την απαίσια παιδική μου ηλικία και την Ακαδημία, με αυτή τη σειρά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κτηνίατρό μου - εννοώ τη σύζυγό μου, Σούζαν Ντάουνι, εκεί πέρα. Με βρήκε, ένα σκυθρωπό ζώο και με βοήθησε ν' αγαπήσω ξανά στη ζωή, και γι' αυτό είμαι εδώ. Σας ευχαριστώ».
Συγκίνησε η Billie Eilish
Μία αρκετά τρυφερή στιγμή ήταν την ώρα που η Billie Eilish ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον αδελφός της, Finneas O'Connell, και ερμήνευσε το υποψήφιο για Όσκαρ τραγούδι τους «What Was I Made For?» από τη Barbie. Το δίδυμο χειροκροτήθηκε όρθιο από το κοινό μετά την εμφάνισή του.
Το «What Was I Made For?» έφερε στην Eilish και τον O'Connell το δεύτερό τους χρυσό αγαλματίδιο. Παλιότερα είχαν κερδίσει το ίδιο βραβείο για το «No Time To Die» από την ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Μποντ.
Στη σκηνή, επίσης, ανέβηκαν ο Jon Batiste που τραγούδησε ζωντανά το «It Never Went Away», ο Scott George μαζί με τους Osage Singers για το «Wahzhazhe (A Song For My People)» και η Becky G για το τραγούδι «The Fire Inside» της ταινίας «Flamin’ Hot».
Ωστόσο, η σκηνή έλαμψε όταν ο Ryan Gosling και ο Mark Ronson ανέβηκαν για να παρουσιάσουν το «I'm Just Ken» από την ταινία Barbie. Κατά τη διάρκεια της εκπληκτικής ερμηνείας τους, ο ηθοποιός προσκάλεσε τη σκηνοθέτιδα Greta Gerwig και τις συμπρωταγωνίστριες Margot Robbie και America Ferrera να τραγουδήσουν μαζί του. Στο act συμμετείχε και ο κιθαρίστας των Guns N' Roses, Slash, ο οποίος έπαιξε στο ηχογραφημένο κομμάτι.
20 μέρες στη Μαριούπολη: Το ντοκιμαντέρ «γροθιά στο στομάχι»
Το «20 ημέρες στη Μαριούπολη» κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους. Οι σκηνοθέτες Mstyslav Chernov, Michelle Mizner και Raney Aronson-Rath παρέλαβαν το βραβείο, το οποίο παρουσίασαν η Kate McKinnon και η America Ferrera. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις είκοσι ημέρες που πέρασε ο σκηνοθέτης, με τους συναδέλφους του κατά τη διάρκεια της μάχης της Μαριούπολης το 2022. Καθώς ξεκινά η ρωσική εισβολή, η ομάδα Ουκρανών δημοσιογράφων παγιδεύεται στην πόλη και παλεύει να καταγράψει εικόνες αποκάλυψης, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
«Πιθανώς θα είμαι ο πρώτος σκηνοθέτης σε αυτή τη σκηνή που θα πει ότι εύχομαι να μην είχα κάνει ποτέ αυτή την ταινία» δήλωσε, αρχικά, ο Chernov για την ταινία του, η οποία προσφέρει μια συγκλονιστική περιγραφή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. «Εύχομαι να μπορέσω να το ανταλλάξω αυτό [με] τη Ρωσία να μην επιτεθεί ποτέ στην Ουκρανία, να μην καταλάβει ποτέ τις πόλεις μας. Εύχομαι να δώσω όλη την αναγνώριση στη Ρωσία για τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών συμπολιτών μου».
«Τους εύχομαι να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους, όλους τους στρατιώτες που προστατεύουν τα εδάφη τους, όλους τους πολίτες που βρίσκονται τώρα στις φυλακές τους, αλλά δεν μπορώ ν' αλλάξω την ιστορία» συνέχισε. «Δεν μπορώ ν' αλλάξω το παρελθόν. Αλλά εμείς, όλοι μαζί, εσείς ... μερικοί από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους στον κόσμο, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ιστορία θα διορθωθεί και ότι η αλήθεια θα επικρατήσει - και ότι ο λαός της Μαριούπολης και όσοι έδωσαν τη ζωή τους δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Επειδή ο κινηματογράφος διαμορφώνει μνήμες και οι μνήμες διαμορφώνουν την ιστορία».
Το πρώτο Οσκαρ για τον Wes Anderson
Ο Γουές Άντερσον (Wes Anderson), ένας από τους πιο σπουδαίους αμερικάνους σκηνοθέτες των τελευταίων τριάντα ετών, κέρδισε το πρώτο του Οσκαρ στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, για το «Henry Sugar» που είναι διαθέσιμο στο Netflix. Μια αγαπημένη ιστορία του Ρόαλντ Νταλ για έναν πλούσιο άντρα που μαθαίνει για έναν γκουρού, ο οποίος μπορεί να δει χωρίς να χρησιμοποιεί τα μάτια του, και αποφασίζει να κατακτήσει αυτήν την ικανότητα για να εξαπατήσει στον τζόγο.
Αναλυτικά οι νικητές
Καλύτερη ταινία
- American Fiction
- Anatomy of the Fall
- Barbie
- The Holdovers
- Killers of the Flower Moon
- Maestro
- Oppenheimer
- Past Lives
- Poor Things
- The zone of interest
Σκηνοθεσία
- Ζιστίν Τριέ, Ανατομία μιας Πτώσης
- Μάρτιν Σκορσέζε, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
- Κρίστοφερ Νόλαν, Οπενχάιμερ
- Γιώργος Λάνθιμος, Poor Things
- Τζόναθαν Γκλέιζερ, Ζώνη Ενδιαφέροντος
Α' Ανδρικός ρόλος
- Μπράντλεϊ Κούπερ, Maestro
- Κόλμαν Ντομίνγκο, Rustin
- Πολ Τζιαμάτι, Τα Παιδιά του Χειμώνα
- Κίλιαν Μέρφι, Οπενχάιμερ
- Τζέφρι Ράιτ, American Fiction
Α' Γυναικείος Ρόλος
- Ανέτ Μπένινγκ, Nyad
- Λίλι Γκλάντστοουν, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
- Σάντρα Ούλερ, Ανατομία μιας Πτώσης
- Κάρεϊ Μάλιγκαν, Maestro
- Eμα Στόουν, Poor Things
Β' Ανδρικός ρόλος
- Στέρλινγκ Κ. Μπράουν, American Fiction
- Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
- Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Οπενχάιμερ
- Ράιαν Γκόσλινγκ, Barbie
- Μαρκ Ράφαλο, Poor Things
Β' Γυναικείος ρόλος
- Έμιλι Μπλαντ, Οπενχάιμερ
- Ντανιέλ Μπρουκς, The Color Purple
- Αμέρικα Φερέρα, Barbie
- Τζόντι Φόστερ, Nyad
- Ντε’Βάιν Τζόι Ράντολφ, Τα Παιδιά του Χειμώνα
Πρωτότυπο σενάριο
- Ανατομία μιας Πτώσης
- Τα Παιδιά του Χειμώνα
- Maestro
- May December
- Περασμένες Ζωές
Διασκευασμένο σενάριο
- American Fiction
- Barbie
- Οπενχάιμερ
- Poor Things
- Ζώνη Ενδιαφέροντος
Διεθνής ταινία
- Io Capitano (Italy)
- Perfect Days (Japan)
- Στο Γραφείο των Καθηγητών (Germany)
- Η Κοινωνία του Χιονιού (Spain)
- Ζώνη Ενδιαφέροντος (UK)
Ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους
- Το Αγόρι και ο Ερωδιός
- Στο Στοιχείο τους
- Nimona
- Robot Dreams
- Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν
Πρωτότυπη μουσική
- American Fiction
- Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου
- Οπενχάιμερ
- Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
- Poor Things
Πρωτότυπο τραγούδι
- The Fire Inside (Flamin’ Hot)
- I’m Just Ken (Barbie)
- It Never Went Away (American Symphony)
- Wahzhazhe (A Song For My People) (Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού)
- What Was I Made For (Barbie)
Ήχος
- Ο Δημιουργός
- Maestro
- Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση
- Οπενχάιμερ
- Ζώνη Ενδιαφέροντος
Φωτογραφία
- El Conde
- Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
- Maestro
- Οπενχάιμερ
- Poor Things
Μακιγιάζ και κομμώσεις
- Golda
- Maestro
- Οπενχάιμερ
- Poor Things
- Η Κοινωνία του Χιονιού
Κοστούμια
- Barbie
- Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
- Ναπολέων
- Οπενχάιμερ
- Poor Things
Μοντάζ
- Ανατομία μιας Πτώσης
- Τα Παιδιά του Χειμώνα
- Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
- Οπενχάιμερ
- Poor Things
Σκηνογραφία
- Barbie
- Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
- Ναπολέων
- Οπενχάιμερ
- Poor Things
Οπτικά Εφέ
- Ο Δημιουργός
- Godzilla Minus One
- Οι Φύλακες του Γαλαξία Vol. 3
- Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση
- Ναπολέων
Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
- The ABCs of Book Banning
- The Barber of Little Rock
- Island in Between
- Te Last Repair Shop
- Nai Nai & Wai Po
Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
- Βobi Wine: The People’s President
- The Eternal Memory
- Four Daughters
- To Kill A Tiger
- 20 Days In Mariupol
Ταινία Μικρού Μήκους
- The After
- Invincible
- Knight of Fortune
- Red, White and Blue
- The Wonderful Story of Henry Sugar
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό