Σινεμά|06.06.2024 14:32

Αόρατη Μάχη: Mια κωμωδία κουνγκ φου που εκτυλίσσεται σε ένα Ορθόδοξο μοναστήρι

Newsroom

Η «Αόρατη Μάχη» είναι μια κωμωδία κουνγκ φου που εκτυλίσσεται σ’ ένα Ορθόδοξο μοναστήρι στη Σοβιετική Ενωση τη δεκαετία του 1970. Και ναι, αυτό είναι τόσο εξωφρενικό όσο ακούγεται.

Σύνορα ΕΣΣΔ - Κίνας, 1973. Ο Ραφαέλ είναι στο στρατό και φυλάει σκοπιά όταν στα σύνορα επιτίθενται ιπτάμενοι Κινέζοι πολεμιστές κουνγκ φου. Συνεπαρμένος από τους μακρυμάλληδες μαυροντυμένους νίντζα/χίπηδες που πετούν ολόγυρα, ενώ από το φορητό κασετόφωνό τους ακούγονται Black Sabbath στη διαπασών, ο Ραφαέλ έχει μια επιφοίτηση: θέλει κι εκείνος να γίνει πολεμιστής κουνγκ φου. Όμως ο διαρκής πειρασμός μιας γυναίκας και η μέχρις εσχάτων κόντρα με το έτερο πουλέν της μονής βάζουν (αν)ορθόδοξα εμπόδια στον δρόμο του.

Μια ταινία προορισμένη να γίνει cult

Γυρισμένη σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, η «Αόρατη Μάχη» είναι η νέα ταινία του ιδιοσυγκρασιακού Εσθονού Ράινερ Σάρνετ (σκηνοθέτη του σκοτεινού, παγανιστικού "November", 2017). Μια συμπαραγωγή Εσθονίας, Λετονίας, Φιλανδίας και Ελλάδας, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο, βρήκε τη θέση της στο επίσημο πρόγραμμα του Fantastic Fest, του σημαντικότερου ίσως φεστιβάλ του είδους του στον κόσμο, ενώ είναι υποψήφια στις κατηγορίες Ελληνικής Μειοψηφικής Παραγωγής και Ειδικών & Οπτικών Εφφέ των φετινών Βραβείων Ίρις.

Φωτεινή σαν 70’s pop art, ατμοσφαιρική σαν αγιογραφία, περιπετειώδης σαν ταινία κουνγκ φου της δεκαετίας του 80, αστεία σαν σοβιετική κωμωδία η «Αόρατη Μάχη» είναι, σύμφωνα με το Variety, «μια ταινία προορισμένη να γίνει cult»

Σοβιετική Ένωσημοναστήρικωμωδίααγιογραφία