Σινεμά|18.06.2024 07:40

And Just Like That: Η τρίτη σεζόν, τα ευτράπελα και η υψηλή μόδα

Newsroom

Με αφορμή την έναρξη των γυρισμάτων της τρίτης σεζόν της δημοφιλούς σειράς «And Just Like That», κάνουμε ένα μικρό flashback στη μέχρι τώρα πορεία της σειράς, στις κόντρες μεταξύ των πρωταγωνιστών και τις υψηλής ραπτικής ενδυματολογικές επιλογές.

Το «Sex And The City 3» που δεν έγινε ποτέ

Όλα ξεκίνησαν το Σεπτέμβρη του 2017 όταν τα όνειρα όλων των απανταχού φανατικών της σειράς και των ταινιών του «Sex and the city» ναυάγησαν ολοσχερώς. Η Sarah Jessica Parker είχε δηλώσει ότι η τρίτη ταινία ήταν προ των πυλών, όμως κάτι τέτοιο φάνηκε αδύνατο να πραγματοποιηθεί.

Ο βασικός λόγος ήταν, σύμφωνα με τις τότε φήμες, οι εξωφρενικές απαιτήσεις της Kim Catrall, η οποία δεχόταν να κάνει αυτή την τρίτη ταινία μόνο αν η Warner Bros,  συμφωνούσε να εγκρίνει και άλλες ταινίες που είχε στα σκαριά η Catrall. Κάτι τέτοιο ασφαλώς και απορρίφθηκε με αποτέλεσμα να ακυρωθεί και η παραγωγή της τρίτης ταινίας.

Ο πραγματικός λόγος όλης αυτής της έκρξης της Catrall, ήταν ότι ήθελε να ξεφύγει από το ρόλο της Samantha Jones, καθώς δεν πίστευε ότι πια την εκφράζει ο χαρακτήρας αυτού του ρόλου και λόγω ηλικίας αλλά και επειδή δεν πίστευε ότι έχει κάτι παραπάνω να προσθέσει η ίδια σε αυτό το κομμάτι.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Το 2020 ο Michael Patrick King σε συνεργασία με την HBO/Max και την πρωταγωνίστρια Sarah Jessica Parker, αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια δική τους συνέχεια. Το «And Just Like That» θα ήταν η πορεία των τεσσάρων γυναικών αρκετά χρόνια μετά στην ίδια πόλη, όπου έζησαν, αγάπησαν αλλά και απογοητεύτηκαν, τη Νέα Υόρκη.

Η εταιρεία παραγωγής προσπάθησε ξανά να προσεγγίσει την Catrall, όμως η κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δύο πρωταγωνιστριών στα social media, έδειχνε με απόλυτη ακρίβεια ότι ο ρόλος της Samantha Jones είχε φτάσει στο τέλος του.

Το πρώτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου της σειράς έκανε πρεμιέρα στις 9 Δεκεμβρίου του 2021, με την πρώτη σεζόν να αποτελείται από δέκα μέρη, ενώ ο δεύτερος κύκλος έκανε πρεμιέρα στις 22 Ιουνίου του 2023 και είχε συνολικά έντεκα επεισόδια.

Σε όλα αυτά τα 21 επεισόδια οι τρεις, πια, πρωταγωνίστριες, ζουν χωρίς την Samantha, η οποία έχει μετακομίσει μόνιμα στο Λονδίνο. Η Kim Catrall δέχτηκε να συμμετάσχει σε μια σκηνή μόνο του δεύτερου κύκλου και αυτό με έναν και μοναδικό όρο. Να μη συναντήσει καθόλου την Parker.

Στη σκηνή του τελευταίου επεισοδίου αυτού, η Samantha φαίνεται να μιλάει στο τηλέφωνο με την Carrie, λέγοντας της ότι έχασε την πτήση της και δε θα μπορέσει να πετάξει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη λόγω της υπερβολικής ομίχλης. Απορίας άξιο αποτελεί πόσα χρήματα προσέφερε η εταιρεία παραγωγής για το γύρισμα αυτής της τόσο μικρής σκηνής στην Catrall!

Η τρίτη σεζόν, τα νούμερα και οι κριτικές

Ο τρίτος κύκλος της σειράς αναμένεται να προβληθεί το 2025, με το πρώτο επεισόδιο να έχει τίτλο «Outlook Good», ωστόσο κανείς δε γνωρίζει ποια θα είναι η υπόθεση των νέων επεισοδίων. Σίγουρα, βασικό κομμάτι της υπόθεσης θα είναι η σχέση της Carrie με τον Aidan, οι οποίοι αποφάσισαν να συζήσουν στο τέλος του δεύτερου κύκλου και να δώσουν ακόμη μια ευκαιρία σε αυτή τη σχέση.

Όσων αφορά, τα νούμερα τηλεθέασης των δύο πρώτων σεζόν, αν και το HBO Max δεν εκδίδει ακριβή αριθμό θεάσεων από τους χρήστες του, η πρεμιέρα της σειράς κατάφερε να έχει τις περισσότερες προβολές από όλες τις πρεμιέρες των παραγωγών της πλατφόρμας. Το «And Just Like That» απέκτησε μια θέση στις δέκα πιο πετυχημένες σειρές με βάση τις προβολές στην ιστορία της HBO, μέσα στις οποίες βρίσκονται και πρεμιέρες ταινιών.

Από την άλλη οι κριτικές ήταν ανάμεικτες. Η απουσία της Samantha από τη σειρά απογοήτευσε πολλούς από τους ένθερμους υποστηρικτές της. Ωστόσο, από πολλούς ο δεύτερος κύκλος της σειράς χαρακτηρίστηκε καλύτερος από τον πρώτο, βάσει των κριτικών από τους τηλεθεατές σε επίσημες πλατφόρμες αξιολόγησης.

Αυτό που πραγματικά ενόχλησε και επισημάνθηκε από κριτικούς μεγάλων μέσων της Αμερικής ήταν η έντονη και μερικές φορές επίμονη επιβολή της διαφορετικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στη σειρά. Η είσοδος πολλών νέων χαρακτήρων αλλά και η θέληση των δημιουργών να καταπιαστούν με όλα τα κοινωνικά θέματα, μόνο αρεστή δεν ήταν για πολλούς. Αντιθέτως, θεωρήθηκε υποκριτική και ανούσια.

Το κεφάλαιο Mr. Big

Μετά τις καταγγελίες για βιασμό που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το Δεκέμβριο του 2021 από τρεις γυναίκες για τον Mr. Big ,κατά κόσμων Chris Noth, η συμμετοχή του ίδιου στο ξεκίνημα της σειράς δεν έγινε ποτέ. Οι δημιουργοί του «And Just Like That» έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να τελειώσουν το ρόλο του στη σειρά.

Έτσι, στο πρώτο επεισόδιο όταν η Carrie γυρίζει στο διαμέρισμα της, βρίσκει τον Mr. Big λιπόθυμο πάνω στο ηλεκτρονικό ποδήλατο του έπειτα από βαρύ καρδιακό επεισόδιο. Όταν η ίδια τρέχει να τον συνεφέρει, εκείνος ξεψυχάει στην αγκαλιά της.

Κάπως έτσι ο ρόλος του Mr. Big τελείωσε άδοξα με τον Chris Noth να μην έχει ξεμπερδέψει ακόμη από τις καταγγελίες των τριών θυμάτων. Η σύζυγος του τον εγκατέλειψε λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις, με τον ίδιο μέχρι και σήμερα να αρνείται ότι επιτέθηκε στο παρελθόν στις τρεις αυτές γυναίκες.

Τα εντυπωσιακά κοστούμια

Το Sex And The City κατάφερε στα τέλη του περασμένου αιώνα λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχε να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και της τάσεις της μόδας. Οι εκλεπτυσμένες επιλογές της Carrie, τα σέξι ντυσίματα της Samantha, τα κομψά σακάκια της Miranda και το παραμυθένιο στυλ της Charlotte ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της μεγάλης επιτυχίας της σειράς.

Υπεύθυνη αυτής της τεράστιας επιτυχίας ήταν η Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας, Patricia Field. Η ταυτότητα της Field στη σειρά, άφησε παρακαταθήκη μερικά από τα πιο εκκεντρικά αλλά και σικ ντυσίματα που πέρασαν ποτέ στην ιστορία της τηλεόρασης και του σινεμά. Άλλωστε, η ίδια βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ Ενδυματολογίας για την ταινία «Ο Διάβολος φοράει Prada» το 2006.

Ωστόσο, η ίδια αποφάσισε να απέχει από τη θέση του ενδυματολόγου στο «And Just Like That». Τη δύσκολη αυτή συνέχεια της Field ανέλαβαν οι ενδυματολόγοι Molly Rogers και Danny Santiago. Οι ίδιοι προσπάθησαν να κρατήσουν το βασικό μοτίβο της εμφάνισης των τριών κεντρικών προσώπων, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό για πολλούς.

Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατο άρθρο της βρετανικής Vogue σχολιάστηκαν με αρκετά καυστικό τρόπο οι επιλογές των δύο ενδυματολόγων αποκαλούμενες ως «τραγωδίες». Σύμφωνα με βρετανικό περιοδικό, η αλλοίωση των χαρακτήρων και μερικές πολύ λανθασμένες επιλογές των δημιουργών έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι θεατές έχουν στο μυαλό τους τις τρεις πρωταγωνίστριες. Ο βασικός λόγος όλων αυτών των λαθών είναι η μανία των παραγωγών της σειράς να συμπεριλάβουν πολλές διαφορετικές κοινωνικές ομάδες στην υπόθεση, με αποτέλεσμα να χάνεται ο χαρακτήρας των κυρίων προσώπων.

And Just Like ThatHBO Maxτηλεοπτική σειράSex and the CityΣάρα Τζέσικα ΠάρκερΚιμ ΚατράλKim Cattrall